Metsästävä musiikkimies

Muusikon arki koostuu keikoista ja biisien tekemisestä. Spekti rentoutuu metsällä.

Kun yhdistetään hiphop-musiikki ja metsästys, saadaan yhteiseksi nimittäjäksi Spekti. Hiphop-artisti Samuli Huhtala eli Spekti aloitti muusikon uransa jo 1990-luvun lopulla ensimmäisessä Trilogia-kokoonpanossaan. Muutama vuosi sitten hän lopetti pankkihommat Nordeassa ja alkoi keskittyä täysin intohimoonsa eli musiikin tekemiseen.

Spekti tunnetaan muun muassa kappaleistaan Juomalaulu ja Macho Fantastico, jotka ovat molemmat myyneet platinaa. Spekti kuuluu Rähinä Records -nimisen levy-yhtiön artistiporukkaan, jonka muita jäseniä ovat muun muassa Elastinen, Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, Brädi ja Uniikki.

Miksi sitten hiphop-miehestä kirjoitetaan Jahdissa? No siksi, että Spekti on myös innokas ja kokenut metsästäjä. Mies on pikkupojasta saakka kulkenut isänsä mukana metsällä ja hankkinut metsästyskortin 15-vuotiaana.

– Silloin se piti hankkia, jotta sain rinnakkaisluvan isän aseeseen, Spekti kertoo.

Spekti eli Samuli Huhtala on innokas metsästäjä.
Spekti eli Samuli Huhtala on innokas metsästäjä.

Jahdissa ympäri Suomea

Spekti kuuluu metsästysseuroihin sekä Jämsässä että Kauhavalla, ja näissä maisemissa hän metsästeleekin paljon. Lisäksi Spekti hyödyntää harrastuksessaan myös valtion maita.

– Veljen kanssa hankimme vanhan eräkämpän Hyrynsalmelta, ja sitä on nyt pikkuhiljaa kunnosteltu jahtireissujen yhteydessä. Sallan Naruskaan isä taas rakensi kämpän yhteismetsän alueelle, joten sielläkin pääsee jahtiin.

Spektille mieluisin jahtimuoto on kanalintujen metsästys, ja Sallaan hän aikookin suunnata loppukaudesta. Perheessä onkin ollut useita kanakoiria, ja parhaillaan artisti on hankkimassa itselleen bretonia jahtikaveriksi.

– Mutta kyllä myös jänis- ja kaurisjahtia sekä vesilintujen metsästystä tulee harrastettua.

Vaikka Spekti asuukin Helsingissä, ei jahtimaita aina tarvitse hakea toiselta puolelta Suomea.

– Olen käynyt vesilinnustamassa Helsingin edustan luodoilla. Montaa kilometriä ei tarvitse keskustasta mennä, kun jo pääsee jahtiin, Spekti hymyilee.

Myös kämppäelämä on Spektille tärkeä osa metsästysharrastusta. Kuvassa hän istuu portailla alimpana.Myös kämppäelämä on Spektille tärkeä osa metsästysharrastusta. Kuvassa hän istuu portailla alimpana.

Rentoutuminen on tärkeää

Metsästyksen lisäksi Spekti on innokas kalamies. Eräharrastukset ovatkin lähes 100 keikkaa vuodessa paahtavalle muusikolle hyvää vastapainoa arkeen nähden. Ja kun artistin työt yleensä painottuvat viikonlopulle keikkojen merkeissä, jää harrastuksillekin viikolla aikaa.

– Luonnossa liikkuminen on minulle tärkeää. Se rentouttaa, sillä esimerkiksi metsällä ollessa ei voi ajatella mitään muuta kuin kuluvaa hetkeä ja tilannetta. Saa ajatukset pois kaikesta muusta.

Saaliin takia ei muusikko metsästämässä käy.

– Saaliin merkitys on oikeastaan pienentynyt mitä vanhemmaksi on tullut. Olen oppinut nauttimaan itse tapahtumasta enemmän, Spekti kertoo.

Spekti pitää tärkeänä myös sitä, että riistakantoja verotetaan kestävästi.

– Ei minun ainakaan tee mieli ampua viimeisiä lintuja, jos on huono vuosi. Niitä pitää olla myös seuraavana vuonna, ja kestävä verotus onkin itselleni tärkeä periaate. Tietysti etenkin nyt, kun ei ole pariin vuoteen ollut koiraa, on mukava jos lintuja ja sitä myötä tilanteita on paljon, hän miettii.

Riekkojahdissa Utsjoella, Spekti kuvassa oikealla.Riekkojahdissa Utsjoella, Spekti kuvassa oikealla.

Tavallisia ihmisiä

Spektin mukaan musiikkipiireissä ei juuri metsästäjiä ole.

– Moni kaveri on kyllä sanonut, että haluaisi tulla mukaan katsomaan mistä on kyse.

Spektin suuri hitti Macho Fantastico kertoo sankarimiehestä, jota muut miehet peläten ihannoivat ja naiset rakastavat. Spektin mielestä machokulttuuri on kuitenkin metsästyksestä kaukana.

– Metsästäjät ovat ihan tavallisia ihmisiä. Osa innostuu metsästyksestä luonto- tai koiraharrastuksen kautta, mutta ainakin joillekin lihan hankinta on tärkein motiivi, Spekti pohtii.

Riistaruoka onkin aihe, joka saa muusikon innostumaan ja kaivamaan kattilat ja kauhat esiin.

– Meillä riistaruoka on aina ollut juhlaruokaa. Saalista on hyvä kunnioittaa valmistamalla se herkulliseksi ateriaksi.

– Kavereille, jotka eivät metsästä, olen myös kokannut riista-aterioita, ja kaikki ovat tykänneet. Riista on huippuraaka-aine.

Spektin bravuuri on teeren lihalle kehitetty pataresepti.

– Mutta kyllä rintafileet pannulta maistuvat myös.

Spektin fanijoukko koostuu pääsääntöisesti nuorista, jotka olisivat otollisen ikäistä porukkaa aloittamaan metsästysharrastuksen. Spektin mielestä nuorten mukaan saaminen metsään on kimurantti juttu etenkin kaupungissa.

– Tämähän on luontoharrastus parhaimmillaan, mutta iso haaste on saada metsään ne nuoret, joilla ei ole mitään kosketuspintaa luontoon vanhempiensa kautta. Esimerkki on tärkeää.

Spektin syksyyn kuuluu keikkojen ja metsästyksen lisäksi uusien biisien hiomista. Seuraava albumi on tarkoitus julkaista ensi vuonna.

– Uusien biisien idea voi lähteä mistä vaan, pienestäkin asiasta. Ajatuksen jalostaminen valmiiksi biisiksi onkin sitten raakaa ajatustyötä, hän naurahtaa.

Syksyn myötä isot festarikeikat vaihtuvat pienempiin klubikeikkoihin. Se ei kuitenkaan miestä harmita.

– Molemmissa on puolensa. Tässä ammatissa on kivaa myös, että yleisö on aina lähtökohtaisesti hyvällä tuulella ja keikoille on kiva mennä.

– Mutta kyllä keikkakesän jälkeen on mukavaa, että kanalintusyksy odottaa, Spekti päättää.