Lauri Kontro
Lauri Kontro
@ laurikontro
Puheenjohtajan palsta

Susi on riistaa

Tuskin mikään muu riistaeläin herättää sellaisia tuntoja kuin susi. Sudesta on lähes jokaisella jonkinlainen käsitys. Usein varmimpia mielipiteissään ovat ne, jotka asuvat kauimpana sudesta ja tietävät siitä kaikkein vähiten.

Siperialainen harmaasusi on metsän eläimistä ovelin ja viekkain. Susi on myös oppivainen ja kekseliäs, jopa mystinen eläin. Ehkä tästä syystä sudesta on tullut joillekin ihmisille suoranainen palvonnan kohde, eräänlainen pyhimys. Toisaalta on myös niitä, joiden mielestä suden ainoa oikea paikka olisi eläintarha.

Suteen suhtaudutaan myös lainsäädännössä eri tavoin kuin muihin riistaeläimiin. Vaikka susi ei ole maapallolla uhanalainen, se on Suomessa tiukasti suojeltu laji. Susi on erityistapaus, jolla on erityisoikeudet. Sutta tutkitaan, sen ympärillä pörrätään helikopterilla, sen merkityksestä järjestetään kokouksia Helsingissä ja Brysselissä, ja sen tekemät vahingot korvataan veronmaksajien varoista.

Tänä vuonna susien tekemät vahingot ovat nousseet ennätyksellisen suuriksi. Vahinkojen kasvu kertoo selvää kieltään siitä, että susikanta on kasvanut entisestään. Tuskin koskaan viimeisen sadan vuoden aikana on susia ollut niin paljon kuin nyt.

Metsästäjät ja kotieläinten kasvattajat ovat syystäkin tyytymättömiä ja vihaisia. Yli sata lammasta, kymmeniä koiria ja nautoja, jopa hevosia on tänä vuonna joutunut suden suuhun. Susien käyttäytymisen on huomattu muuttuneen, sudet tunkevat pihapiiriin. Syynä lienee se, että sutta ei ole metsästetty tarpeeksi.

Suden luonnollinen elinympäristö on erämaa, eivät asutut alueet. Jos sutta metsästetään, se myös pysyy poissa asutuksen liepeiltä, jolloin myös vahingot jäävät pieniksi.

Metsästäjäliitto ajaa järkeen, ei tunteeseen pohjaavaa susipolitiikkaa. Susia pitää metsästää, samoin kuin metsästetään karhuja, ilveksiä tai hirviä. Kokemukset kaikkialta maailmasta kertovat, että vain kannanhoidollinen metsästys pitää susikannan kurissa ja elinvoimaisena.

Liitto jätti syyskuussa kirjelmän susiasiasta maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Esitimme, että jokaista susilaumaa kohde olisi myönnettävä vähintään kaksi kaatolupaa. Tämän lisäksi on oltava mahdollisuus kokonaisen lauman poistamiseen silloin, kun muuta järkevää ratkaisua ei ole.

Haluamme susipolitiikkaan järkeä ja järjestystä. Haluamme, että tämän kauden susijahti voidaan viedä läpi ilman viivytyksiä. Viime vuonna osa luvista jäädytettiin susiaktivistien kiusantekomielessä tekemien valitusten vuoksi. Toivottavasti nyt ei tapahdu näin.

Suden kanssa voidaan elää ja susi kuuluu Suomen luontoon. On aika ymmärtää, että susi on riistaa ja siihen pitää suhtautua, kuten riistaan suhtaudutaan.

Sen kantaa pitää säädellä.

Lauri Kontro