Jägare och musiker

En musikers vardag består av att göra spelningar och skriva låtar. Spekti kopplar av i skogen.

När man slår ihop hiphop och jakt, får man som gemensam nämnare artisten Spekti. Hiphopartisten Samuli Huhtala, eller Spekti, inledde sin karriär som musiker redan i slutet av 1990-talet med sitt första band Trilogia. För några år sedan lämnade han sitt bankjobb vid Nordea och började fokusera helt och hållet på sin stora passion, att skriva musik.

Spekti är känd för bland annat sina låtar Juomalaulu och Macho Fantastico, som båda har sålt platina. Spekti ingår i skivbolaget Rähinä Records artiststall, tillsammans med andra artister såsom Elastinen, Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, Brädi och Uniikki.

Men varför skriver vi om en hiphopartist i Jakt? Bara av den anledningen att Spekti också är en entusiastisk och erfaren jägare. Sedan barnsben har han följt med sin pappa i skogen och sitt första jaktkort skaffade han som 15-åring.

– Jag blev tvungen att skaffa kortet för att få parallelltillstånd till pappas vapen, berättar Spekti.

Spekti, eller Samuli Huhtala, är en entusiastisk jägare.Spekti, eller Samuli Huhtala, är en entusiastisk jägare.

På jakt runt om i Finland

Spekti är medlem av jaktsällskap i både Jämsä och Kauhava, och just i de här trakterna jagar han mycket. Spekti utnyttjar också statens marker för sin hobby.

– Min bror och jag skaffade en gammal vildmarksstuga i Hyrynsalmi, som vi så småningom har satt i stånd i samband med våra jaktturer. Spektis pappa byggde en stuga på gemensam mark i Naruska i Salla, så där finns också möjlighet att jaga.

Helst jagar Spekti hönsfågel, och i slutet av säsongen är han på väg till Salla. Familjen har haft flera fågelhundar, och artisten planerar för närvarande att skaffa sig en breton som jaktsällskap.

– Men nog händer det att jag också jagar hare, rådjur och sjöfågel.

Trots att Spekti är bosatt i Helsingfors är det inte alltid nödvändigt att åka land och rike runt för att hitta jaktmarker.

– Jag har jagat sjöfågel på kobbarna utanför Helsingfors. Man behöver inte åka många kilometer från centrum för att jaga, berättar Spekti med ett leende.

Livet i jaktstugan är också en viktig del av jakten för Spekti. På bilden sitter han längst ner på trappan.Livet i jaktstugan är också en viktig del av jakten för Spekti. På bilden sitter han längst ner på trappan.

Avkoppling är viktigt

Spekti är också en ivrig fritidsfiskare. Jakt- och fisketurerna fungerar utmärkt som omväxling i vardagen för en musiker som gör nästan hundra spelningar om året. Och eftersom en artists arbete i allmänhet till stor del består av spelningar under veckosluten, blir det tid över för hobbyer också under veckorna.

– Det är viktigt för mig att få röra mig ute i naturen. Det får mig att koppla av, eftersom man inte kan tänka på annat än nuet och den rådande situationen när man är ute i skogen. Det styr tankarna bort från allt annat.

Musikern jagar inte för bytets skull.

– Bytets betydelse har i själva verket minskat med åldern. Jag har lärt mig att njuta mer av själva tillfället, berättar Spekti.

Enligt Spekti är det också viktigt att beskatta viltstammarna på ett hållbart sätt.

– Jag har i alla fall ingen lust att skjuta de sista fåglarna, om det är ett dåligt år. Det måste finnas fåglar kvar också följande år, och hållbar beskattning är en viktig princip även för mig. Men särskilt just nu, när jag inte har haft någon hund på ett par år, är det naturligtvis trevligt om det finns fåglar och många tillfällen till jakt, konstaterar han.

Ripjakt i Utsjoki, Spekti till höger på bilden.Ripjakt i Utsjoki, Spekti till höger på bilden.

Vanligt folk

Enligt Spekti finns det inte många jägare i musikkretsarna.

– Många bekanta har nog sagt att de gärna följer med för att se vad det handlar om.

Spektis stora hit Macho Fantastico handlar om en riktig hjälte, som andra män idoliserar och alla kvinnor älskar. Spekti anser ändå att machokulturen inte har någon plats bland jägare.

– Jägare är helt vanliga människor. En del börjar intressera sig för jakt tack vare sina natur- och hundhobbyer, men för somliga är det viktigaste motivet att skaffa kött, menar Spekti.

Vilträtter är ett ämne som får musikern att inspireras och gräva fram kastruller och slevar.

– Hos oss har vilt alltid varit synonymt med festmat. Man visar respekt för bytet genom att tillreda en läcker måltid.

– Jag har bjudit vänner som inte jagar på vilt som jag själv har tillrett, och alla har gillat det. Vilt är en utmärkt råvara.

Spektis paradrätt är en gryta på orre efter ett eget recept.

– Men stekta bröstfiléer smakar också bra.

Spektis fans är till största delen ungdomar, som är i precis rätt ålder för att börja jaga som hobby. Enligt Spekti är det svårt att få iväg ungdomarna ut i skogen, särskilt om de är bosatta i städer.

– Jakt är en fantastisk naturhobby, men när det gäller ungdomar som inte har några band till naturen via sina föräldrar är det en stor utmaning är att locka dem ut i skogen. Det är viktigt att föregå med gott exempel.

Under hösten gör Spekti spelningar och jagar, men han hinner också jobba med att finslipa nya låtar. Enligt planerna ska ett nytt album släppas nästa år.

– Jag hittar idéer till nya låtar lite varstans, även i småsaker. För att förädla en idé till en färdig låt krävs det sedan rå tankekraft, skrattar han.

Under hösten byts de stora festivalspelningarna ut mot mindre klubbspelningar. Det är ändå inget Spekti grämer sig över.

– Båda typerna av spelning har sin charm. I det här yrket är det också trevligt att publiken i princip alltid är på gott humör, så att det är kul att göra spelningar.

– Men efter en sommar med många spelningar är det skönt att se fram emot höst och hönsfåglar, avslutar Spekti.