Sanna Pakarinen och Maksakallion Axxa.
Sanna Pakarinen och Maksakallion Axxa.

Axxas första höst

Sanna Pakarinen från Heinävesi, som fick en hundvalp på MegaTjäderlägret, berättar om de första månaderna med sin hund.

Maksakallion Axxa, till vardags bara Axxa, flyttade in hos oss i Heinävesi i juli. Det hela började med att Maksakallion Kennel utifrån ansökningar skänkte bort en valp till en av deltagarna i MegaTjäderlägret i Nurmes. Jag var med på lägret och hade alltid önskat mig en egen hund, så jag skrev en ansökan. Vi hämtade Axxa i Riihimäki den 15 juli 2016 och valpen sov i min famn nästan hela resan.

Sommaren tillbringade vi på stugan vid Kermajärvis strand och Axxa fick naturligtvis följa med oss dit. Vi har också andra jakthundar, men Axxa kom fint överens med dem redan från början. Katterna jagade hon däremot utan att tröttna. En gång rodde jag och min syster ut för att fiska, och Axxa började simma efter båten. Av det drog vi slutsatsen att hon i alla fall inte är rädd för vatten. Under sommaren var vi med om några utställningsträningar med Axxa och i september deltog vi i en match show i Varkaus. Jag ställde upp med Axxa i valpklassen och hon fick en blå rosett som minne av sin andraplats.

I slutet av augusti fick Axxa och jag vara med när man fällde en björn i Rusinvirta här i Heinävesi. Axxa snusade först på björnen och gav sedan skall. Men hon var inte ett dugg rädd.

När älgjakten började fick Axxa och jag följa med min bror och pappa på Kuittuan Eräs jakter hela hösten. Axxa har redan varit med om att spåra en älg, men den sista månaden löpte hon så då fick hon inte vara med på jakt.

Jag har lärt Axxa flera trick: hon kan ge tass, ta plats och sitta vackert samt spela död. Axxa har sett till att vara hemma när det vankas mat: i december vägde hon 27 kg och var cirka 58 cm hög. Hon har inte sovit en enda natt i sin bur, utan sover alltid i mitt rum.

Till naturen är Axxa modig och nyfiken. En härlig hund. Än en gång ett stort tack till alla för att jag fick Axxa!

Inte ett dugg rädd!
Inte ett dugg rädd! Axxa och björnen.
Axxa och björnen. Till naturen är Axxa duktig och modig.
Till naturen är Axxa duktig och modig. Axxa fick också jaga älg i höstas.
Axxa fick också jaga älg i höstas.