Haminalahden metsästysseuran MiniMetso-leirillä paisteltiin makkaraa järven rannalla.
Haminalahden metsästysseuran MiniMetso-leirillä paisteltiin makkaraa järven rannalla.

MiniMetso-leiristä jäi hyvä mieli

Haminalahden metsästysseuran hyvät kokemukset MiniMetso-leirin järjestämisestä kannattaa huomioida oman seuran leiritoimintaa suunniteltaessa.

Yhtenä rastitehtävänä oli GPS-suunnistus.Yhtenä rastitehtävänä oli GPS-suunnistus.

Haminalahden metsästysseurassa käytiin keväällä 2016 keskustelu tapahtuman järjestämisestä 8–12-vuotiaille nuorille. Teemoina olisivat tietysti luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus. Siinä ei kauan nokka tohissut, kun päätettiin järjestää MiniMetso-leiri seuran majan ympäristössä lauantaina 18.6.2016.

Vapaaehtoisia vetäjiä löytyi seurastamme kiitettävästi, ja kokonaisvastuun tapahtuman organisoinnista hoiti hienosti seuramme riistaherra Harri Pöyhönen. Kokoonnuimme etukäteen muutamia kertoja ja mietimme päivän sisällön, tiedottamisen tapahtumasta, tehtävärastit ja niiden vetäjät, ruokailun, turvallisuusjärjestelyt ja ensiavun, oheistoiminnot, sään huomioinnin sekä yhteistyön Metsästäjäliiton kanssa. Liitolta saamamme materiaali, valmiit ohjeet sekä osallistujille jaettavat kunniakirjat ja lippikset helpottivat suuresti työtämme.

Viestimme saavutti hyvin alueen kohderyhmän ja nuorison, ja aika nopeasti saimme 25 ilmoittautunutta nuorta mukaan. Nuorten vanhemmilta tuli jo tässä vaiheessa kiitosta seuran aktiivisuudesta.

Kalastus oli leiriläisten mielestä kivaa. Ohjelmassa voi siis olla muutakin kuin metsästystä.Kalastus oli leiriläisten mielestä kivaa. Ohjelmassa voi siis olla muutakin kuin metsästystä.

Leiripäivän ohjelma

Lauantaiaamu valkeni tihkusateisena ja harmaana. Majalle kokoontui heti aamukahdeksan jälkeen kuitenkin iloinen, hälisevä joukko nuoria ja seuramme jäseniä viemään päivää läpi. Sään herrakin armahti meitä, sillä kun Heinosen Mikko letkeällä tyylillään avasi päivän, lipunnosto tehtiin juhlallisesti ja Niirasen Mikko puhalsi metsästystorvellaan fanfaarin päivän alkuun, alkoi aurinkokin pilkistellä lupaavasti pilvien raoista.

Porukka jaettiin seitsemään ryhmään ja ryhmät alkoivat kiertää rasteja. Rasteilla oli ryhmille leikkimielinen kilpailu, mistä ryhmät saivat pisteitä suoriutumisensa mukaan.

Rastitehtävinä oli muun muassa ensiapu maastossa ja avun hälyttäminen, kartan luku, paikannus ja suunnistamisen alkeet, koirat ja niiden käyttö metsästyksessä, eläinten äänet ja niillä houkuttelu sekä jälkikartta, rannalta onginta ja perhonheitto, nuotion teko ja makkaranpaisto sekä laserilmakivääriammunta. Kullakin rastilla joukko viipyi puolisen tuntia.

Ennen puolta päivää osallistujille oli tarjolla jäsentemme ja heidän kotijoukkojensa valmistamaa herkullista makaronilaatikkoa lisukkeineen, ja hyvin näytti ruoka maistuvan. Koko tapahtuman ajan nuorille oli tarjolla pientä purtavaa, kuten hedelmiä ja pillimehuja.

Rastit oli kierretty kello 14.30 mennessä, minkä jälkeen porukka siirtyi rantasaunan löylyihin. Kun oli saunottu tarpeeksi, nuoret kokoontuivat majalle, missä heille jaettiin SML:n kunniakirjat ja lippikset, jotka saivat todella ilahtuneen vastaanoton.

Päivä oli mielestämme hyvin onnistunut, mitä kuvastaa hyvin ongintarastilla käyty keskustelu. Otimme rastin toisen vetäjän kanssa erään ryhmistä vastaan, kerroimme mitä rastilla tehdään ja onginta alkoi. Hyvin pian eräs nuori tyttö katsoi minua suuren hattunsa alta ja totesi: ”Minä olen Elsa 8 v.” Sitten hän jatkoi onkimista, kunnes taas totesi: ”Iskä pakotti minut tänne”, pieni hiljaisuus väliin ja sitten lopuksi; ”mutta täällähän on hirmu kivaa”. Ja aurinkoinen hymy päälle. Voiko järjestäjätaho saada tämän parempaa palautetta nuorilta! Nuorten kertomat kommentit vanhemmilleen päivästä olivat tyyliä ”Kesän paras päivä, järjestäähän seura vastaavan tapahtuman myös ensi kesänä”.

Kiitokset onnistuneesta tapahtumasta positiivisille ja aktiivisille osallistujille, Suomen Metsästäjäliitolle ohjeista ja valmiista materiaalista ja sponsorillemme Osuuskauppa PeeÄssälle, joiden ansiosta leiripäivästä ei tarvinnut periä osallistumismaksua, ja seuramme omille aktiiveille, jotka mahdollistivat leirin.

Kokemustemme pohjalta kannustamme myös muita seuroja järjestämään vastaavia tapahtumia. Ne ovat näköjään todella hyvää suhdetoimintaa toiminta-alueemme väestön suuntaan ja tuovat harrastustamme esille positiivisella tavalla.

Kirjoittaja on Haminalahden metsästysseura ry:n sihteeri.

Laserilmakivääriammunta tapahtui sisätiloissa.Laserilmakivääriammunta tapahtui sisätiloissa.