Gruppbild på lägerdeltagarna. Bild: Eeva Kivistö.
Gruppbild på lägerdeltagarna. Bild: Eeva Kivistö.

Närkontakt med vitsvanshjorten

Entusiastiska unga jägare fick gå på vitsvanshjortjakt och tog också hem byten.

Fällda hjortar 16. Vid frukosten den sista lägermorgonen i jaktföreningen Virttaan Erä Veikots stuga i Loimaa samlades 18 trötta men mycket entusiastiska unga jägare, som fått nya erfarenheter och kamrater.

Det andra JaktTjäderlägret någonsin i Egentliga Finland den 19–22 januari var en framgång. De yngsta lägerdeltagarna var 12 år, de äldsta 17 år. Lägret gynnades av det vindstilla, kyliga vintervädret.

Ledare för lägret var Sami Kivistö, ordförande i Virttaan Erä-Veikot. Också han är trött, men nöjd. Kivistö har nämligen tillbringat de senaste 11 timmarna på passet som handledare för ungdomarna.

Lägret inleddes med prickskytte. Ilkka Oksanen från Salo står i tur. Bild: Sari Keskitalo

Lägret inleddes med prickskytte. Ilkka Oksanen från Salo står i tur. Bild: Sari Keskitalo

Brett utbud information om jakt

– Inte ett enda skadat villebråd. Kalvar, hindar och bockar. Ungdomarna var duktiga skyttar. Alla fick se vitsvanshjortar, även om alla inte lyckades fälla ett djur. Tretton av deltagarna fick skjuta, summerar Kivistö resultatet av tre drevjakter och tre kvällar på passet.

Föreningarna Virttaan Erä-Veikot, Alastaron Metsästysseura och Alastaron riistanhoitoyhdistys ordnade lägret i samarbete och planeringen inleddes för ett år sedan. Kivistö ville ordna ett mångsidigt läger och inviga deltagarna i jaktens hemligheter inklusive hantering av bytet och information om hundraser, viltvården inte att förglömma.

Lägret började med vapenhantering och inskjutning. Den sista lägerdagen fick deltagarna lära sig hantera bytet. Bytesdjuren var vitsvanshjortar, eftersom Loimaa vid sidan av Urjala och Ypäjä har den tätaste hjortstammen i vårt land, oavsett om man räknar antalet fällda individer eller antalet hjortdjurskrockar.

De praktiska arrangemangen under lägret sköttes av 30 frivilliga: alla de 18 lägerdeltagarna hade en egen handledare under drevjakten och på passet, fyra hundförare deltog i drevjakten med sina hundar, fem frivilliga skötte bespisningen och tre personer hade hand om transporterna.

Onni Mattila, 13, från Loimaa fällde sitt livs första hjort. Den sextaggade bockens huvud och horn ska bli en trofé. Bild: Sari Keskitalo


Onni Mattila, 13, från Loimaa fällde sitt livs första hjort. Den sextaggade bockens huvud och horn ska bli en trofé. Bild: Sari Keskitalo

Onni träffade rätt

En av lägrets mest entusiastiska och samtidigt mest gratulerade deltagare var Onni Mattila, 13, från Loimaa. Han lyckades fälla sitt livs första hjort, en sextaggad bock, efter 11 timmar på passet.

– Vi såg kanske 15–17 olika hjortar. De var väldigt rastlösa. Men när den här bocken dök upp på lämpligt avstånd sköt jag redan efter en halv minut. Visst var det spännande. Kulan gick via bogen rakt in i hjärtat, berättar Onni.

En timme innan han fällde sin första hjort ville Onni lämna passet. Han började nästan nicka till emellanåt. Men hans handledare Sami Kivistö uppmuntrade honom att stanna kvar – och inte förgäves.

Onni tog jaktkort för ett år sedan. Skjutprovet hade han inte avlagt, men det klarade han av redan den första lägerdagen. Onni berättar att han alltid varit intresserad av naturen, fiske och jakt. När han noterade att ett jaktläger skulle ordnas nästan i hemknutarna blev det bråttom att anhålla om ett par lediga dagar från skolan i Kauhanoja.

Onni har redan tidigare deltagit i ett Tjäderläger i Karislojo. Han har också gått på jakt med grythund tillsammans med en bekant som är jägare.

– Farfar har skjutit 50 älgar och jag har varit med om att flå älg. Pappa har skjutit duvor, berättar Onni om sin släkts bakgrund inom jakt.

Nästa hjortsäsong får föreningen Kauhanojan–Joenperän Erämiehet i Loimaa en ny, ivrig hjortjägare. Onni ansökte om medlemskap i jaktföreningen i sin hemby.

– Så fort jag får vill jag gå med i hjortjaktlaget. Först får jag säkert sitta på passet och sedan gå med på drevjakt, planerar Onni.

Hjortens huvud ska bli Onnis första jakttrofé. Eftersom han fällde djuret får han ta hem en filé samt tungan, hjärtat och levern. Varje lägerdeltagare får med sig litet hjortkött hem. Markägarna fick också en del av bytet från lägret.

Timo Reima visade lägerdeltagarna hur man styckar en hjort. Om nacken inte går av med kniv får man ta till en såg.Timo Reima visade lägerdeltagarna hur man styckar en hjort. Om nacken inte går av med kniv får man ta till en såg.

Drevjakt en ny upplevelse

– Många nya vänner och upplevelser, summerar Eelis Heikkinen, 12, Lassi Honkanen,12, och Julius Honkanen, 11, från Sulkava.

– Och naturligtvis första gången jag fällde vilt under en drevjakt. Jag satt på passet i en halv timme. Ganska spännande, tillägger Eelis.

Det är nästan 400 kilometer från Sulkava till Virttaa. Pojkarna tog bussen till lägret. Pojkarnas pappor jagar i föreningen Pohjois-Sulkavan Erä. I området finns en stark älgstam, men inga hjortar. Pojkarna tyckte det var kul att få se just hjortar. I Sulkava har hjortar setts endast på ön Partalansaari.

– Jag lärde mig använda rakrepetergevär, tillägger Lassi angående det bästa med lägret utöver de nya kamraterna.

Utöver pojkarna från Sulkava kom lägerdeltagarna från olika orter i Egentliga Finland samt från Laukas, Pielavesi och Kotka.