Tuomas Hallenberg
Puheenjohtajan palsta

Kevätluonto parhaimmillaan

Helmikuun lopulla järjestetty villisikaviikonloppu sai runsaasti huomiota ja askelia tehtiin hangille monin paikoin kevätauringon kirkkaudessa kirpeässä pakkasessa. Tärkeät viestimme, kannanhallinta tavoitteineen ja tautitilanne, saivat runsaasti palstatilaa. Palaute on ollut myönteistä metsästäjiltä ja sidosryhmiltämme, kuten maa- ja metsätalousministeriöltä, Eviralta, sikatalousyrittäjiltä ja MTK:lta.

Ai miten meni? Kyllähän rajan pinnasta mallikappale saatiin, ja otimme kaikki tarvittavat näytteet tutkimuksen tarpeisiin, kuten metsästäjät tekevät; jo 150 seuraa on saanut kaadosta palautteet. Tulevaisuus näyttää, miten pystymme sikakantaa maassamme kontrolloimaan, mutta oleellista on olla liikkeellä ajoissa ja yhtenäisenä eräsektorina. Historioitsijat kirjoittavat historian – tässäkin.

Lumi, havumetsät, suot ja harjanteet ovat kevätauringon kimalluksessa tarjonneet maalaukselliset raamit ulkoilulle. Suomenajokoira Kepu on ollut innolla mukana ja tosissaan ammattilaisen elkein. Miehet ovat osallistuneet hieman rennommin, hymyssä suin ja eväät repussa. Metsästys on parhaimmillaan hienoa ulkoilua hyvässä porukassa, jossa jurokin intoutuu. Neljätoistavuotiaan poikani sanoin ”luonnossa liikkuminen on nauttimista ja saalis on sitten bonus”. Onko paljon parempia tapoja viettää porukassa kevätpäiviä?

Riistakolmiolaskentojen tulokset on toimitettu. Pienpetojen pyyntikausi jatkuu vielä. Telkänpöntöillä on vuosihuollon aika, ja sorsanpesien täydennykset ehtii hyvin valmistella. Tervetuloa kevät, taas kerran.