Olli Palokangas on tyytyväinen metsästysseuran johtokunnan jäsen.
Olli Palokangas on tyytyväinen metsästysseuran johtokunnan jäsen.

Nuorille pitää antaa mahdollisuus osallistua

Olli Palokangas kantaa kortensa myös seuran kekoon oman metsästysharrastuksen lisäksi. Jos nuoria halutaan mukaan, hänen mielestään tärkeää on avoimuus ja yhdenvertaisuus.

Olli Palokangas on innokas nuori metsästäjä Lapin Tervolasta. 16-vuotias Palokangas opiskelee Rovaniemellä, mutta veri vetää aina viikonlopuksi jahtihommiin kotipuoleen. Olli kertoo metsästävänsä pääasiassa jänistä, hirveä ja kettua. Jänisjahtiin hänellä on kasvamassa nuori suomenajokoira. Kettu- ja hirvihommissa mennään sitten kavereiden koirilla.

Ollin oma metsästäjätaival on alkanut varsin tavallisesti vanhempien jalanjäljissä ja jahtimaiden alkaessa melkein kotiovelta. Seuraan pääsykään ei ollut vaikeaa, koska hän oli kotoisin samalta paikkakunnalta. Nyttemmin hän harrastelee enimmäkseen kavereiden kanssa sekä oman seuran että valtion alueilla, mutta jahdissa käydään edelleen perheen keskenkin.

Poikkeuksellisen Ollin metsästäjän polusta moneen ikätoveriin verrattuna tekee se, että hän on aktiivinen seuratoimija. Nuoresta iästä huolimatta hän ollut monessa mukana. Tekemässä talkoita, järjestelemässä Metso-leiriä ja nyt myös johtokunnan jäsenenä.

Tervolassa nuoret huomioidaan

Palokankaan kotiseura on Tervolan Eränkävijät, jossa nuoret on otettu hänen mukaansa hyvin huomioon.

– Tärkeintä on, että nuoria pidetään oikeasti tasavertaisena muiden jäsenten kanssa, Palokangas sanoo.

Seurassa on oma nuorisotoimikunta, jonka ideoita ja toiveita oikeasti kuunnellaan. Lisäksi seura järjestää leiritoimintaa ja muita nuorten tapahtumia.

Olli kertoo, että hänen lisäkseen seurassa toimii kymmenkunta aktiivista nuorta.

Seuratoimintaan Olli kertoo lähteneensä mukaan ihan omasta mielenkiinnosta. Liekö oma osuutensa ollut seuran hyvällä asenteella nuoria kohtaan? Johtokuntaankin Ollia pyydettiin mukaan.

– Tähän asti on ollut ainakin ihan mukavaa, hän kertoo.

– On saanut tutustua uusiin ihmisiin ja seuran touhuissa on ollut kiva olla mukana.

Kun opiskelut ovat ohi, aikoo Palokangas palata takaisin kotipaikkakunnalle. Oman seuran toiminnassa mukana oleminen on siis mahdollista myös tulevaisuudessa.

Palokangas uskoo, että nuorien kannattaisi osallistua aktiivisesti toimintaan. Näin antaa heti paremman kuvan itsestään ja saa mahdollisuuden päästä mukaan vaikuttamaan asioihin. Metsästysseuroille hän sitä vastoin antaa tärkeimmäksi neuvoksi, etteivät nuoret tarvitse erityiskohtelua, mutta yhdenvertaisuus on sitäkin tärkeämpää.

– Nuoret tulisi ottaa huomioon siinä missä muutkin seuran jäsenet.

Nuorten mielipiteet ja tavat eroavat joskus totutuista tavoista ja Palokangas kiteyttää, että ensimmäisenä ei saa sanoa, että noin ei voi tehdä.

– Uudet tavat voivat olla ihan yhtä hyviä, ellei parempia, korostaa Palokangas.

Ollakseen kiinnostava, tulee seuran pystyä antamaan hyvä kuva itsestään myös nuorille päin. Homma toimii siis vastavuoroisesti seuralta nuorille ja nuorilta seuralle.