Näätä on erittäin taitava kiipeilijä.
Näätä on erittäin taitava kiipeilijä.

Näätä – monipuolinen metsästettävä

Näätä on mielenkiintoinen ja haastava riistaeläin. Koirapyynti haukkuvalla pystykorvalla on ehkä arvostetuin metsästysmuoto, mutta näätää voi jäljestää lumiaikaan ilman koiraakin. Rauta- ja loukkupyynnillä voi myös vähentää alueen näätäkantaa.

Näätä ampaisee salamannopeasti kiven kolosta ja on jo talvitieuran toisella puolella ennen kuin ehdin nostamaan haulikon poskelle, laukaus jää ampumatta ja manailen mielessäni keskittymisen herpaantumista. Huikkaan kaverille kiven taakse, että näätä meni jo, ja lyhyen, mielestäni hieman turhautuneen katseen jälkeen kaveri usuttaa pystykorvansa näädän tuoreelle jäljelle.

Keräämme kimpsumme kasaan ja hyppäämme suksille koiran perään. Lähdimme jo aikaisin aamulla yöllisille näädän jäljille, koska maaliskuun aurinko sulattaa päivällä jo hangen pintaa, ja hiihto alkaa takkuamaan iltapäivän puolella. Nytkin lumi alkaa jo paikoin tarttua suksen pohjiin, mutta kun liu’uttaa suksea pitkin hangen pintaa, niin matka etenee vielä vauhdikkaasti.

Hetken hiihtämisen jälkeen alkaa kuulua lupaava pystykorvan haukku – ja aivan metsästysalueemme rajan tuntumassa. Mietimme jo, että mahtoiko näätä ehtiä väärälle puolelle rajaa, mutta lähemmäs päästyämme toteamme sen olevan luvallisella alueella. Pysähdymme, otamme haulikot valmiiksi käteen ja sujuttelemme hiljakseen viimeiset kymmenet metrit kuusikon suojaan.

Kierrämme haukkupaikan molemmin puolin ja huomaan ensimmäisenä näädän lähellä kuusen latvaa. Nostan haulikon, ja laukauksen jälkeen näätä lähtee putoamaan lumipöllyn saattelemana suoraan pystykorvan hampaisiin. Kaverini kiirehtii koiransa luo ja saa saaliin käteensä. Koiran kehumisen jälkeen laitamme näädän reppuun ja kiirehdimme kohti autoa, ennen kuin hiihtäminen muuttuu kokonaan taapertamiseksi.

Koira pystyy paikallistamaan näädän pienelle alueelle. Näätä on pakkaspäivinä usein levolla maakolossa.
Koira pystyy paikallistamaan näädän pienelle alueelle. Näätä on pakkaspäivinä usein levolla maakolossa.

Näätä piileksii koloissa

Näätäjahti on mielenkiintoinen ja haastava harrastus. Aktiivinen näätäpyynti jäljestämällä vaatii hyvää kuntoa ja kärsivällisyyttä. Näädästä innostunut koira auttaa asiassa oleellisesti, mutta ei ole kuitenkaan välttämätön.

Usein näädän tavoittaa päivälevoltaan oravanpesästä tai palokärjen kolosta. Kun sen saa ulos lepopaikastaan, tarvitaan vain hyvä laukaus tuomaan saalista reppuun. Oravanpesästä näätä lähtee yleensä helposti, mutta palokärjen kolossa se saattaa juroa hyvinkin pitkään.

Varsinkin kovien pakkasten aikaan näätä menee usein maakoloon päiväksi pakkasta pakoon. Useimmiten kolo sijaitsee joko ojanpenkassa, ison kuusen juurella tai kivilouhikossa. Näistä kivilouhikko on ylivoimaisesti haastavin paikka, ja siinä jää usein toiseksi ilman toimivaa koiraa.

Koira pystyy hyvän hajuaistinsa ja kuulonsa avulla paikallistamaan näädän pienelle alueelle, josta sen saaminen liikkeelle rassaamalla kivenkoloja puuriu’ulla tai varta vasten mukana olevalla vaijerirassilla on hieman helpompaa.

Tällöinkin olisi hyvä virittää tiheäsilmäinen verkko maan pinnalle näädän oletettuun pakenemissuuntaan hidastamaan näädän menoa, tai sitten kaveri valmiina passissa hyvällä hollilla. Ilman koiran painostusta näätä voi pakoon päästessään hakeutua sellaiseen paikkaan, että sen uudelleen esille saaminen on lähes mahdotonta. Koira sen sijaan saa näädän usein nousemaan puuhun.

Näätä voi mennä joskus myös supiloukkuun, jos syötti on tarpeeksi houkutteleva. Näädän metsästysaika on 1.11.–31.3.
Näätä voi mennä joskus myös supiloukkuun, jos syötti on tarpeeksi houkutteleva. Näädän metsästysaika on 1.11.–31.3.

Pyyntiä loukuilla ja raudoilla

Näätä voi yöllisillä retkillään kulkea jopa kymmeniä kilometrejä, joten jäljestämisessä ei aina yhden talvipäivän valo välttämättä riitäkään. Jos kunto ja ajankäyttö eivät salli pitkiä jäljestyksiä, voi näätää pyytää myös loukuilla ja hetitappavilla raudoilla.

Elävänä pyytävät loukut pitää käydä tarkistamassa päivittäin, mikä vaatii aikaa. Sen sijaan hetitappavilla raudoilla pyytäminen onnistuu, kun ehtii käydä tarkistamassa raudat viikon tai parin välein.

Tehokas rautapyynti antaa hyvin saalista, kun tietää vähänkin näätien kulkupaikkoja. Näädät käyttävät mielellään samoja kulkureittejä vuodesta toiseen, vaikka alueelle tulisikin uusia asukkaita. Maaston tunteminen ja luonnon lukeminen auttavat.

Syötiksi kelpaa lähes mikä tahansa riistaroipe hirvenkeuhkoista kanalinnun suolistusjätteisiin. Syöttiä pitää olla niin paljon, että se varmasti haisee ja houkuttelee näädän luokseen pitkältäkin etäisyydeltä. Syötistä ovat kiinnostuneet niin metsämyyrät kuin päästäisetkin, jotka napostelevat pienen syöttipalan hetkessä parempiin suihin.

Loukut kannattaa sijoittaa aina niin, että ne eivät jäisi heti lumisateen jälkeen piiloon. Tuulenkaadot, isot kivet ja kallionreunat ovat otollisia loukkupaikkoja. Maanomistajan luvalla voi rakentaa varta vasten loukkusillan kahdesta pienestä puuriu’usta puiden väliin. Näätä on niin mestarillinen kiipeilijä, että se kyllä pääsee loukun luo, vaikka se olisi sijoitettu millaiseen paikkaan tahansa.

Pönttömallinen loukku puun kyljessä on myös hyvä vaihtoehto, ja siinä näätä säilyy raudoissa vaakatason loukkuja paremmin. Näätä tutkii mielellään kaikki alueensa puunkolot ja metsissä olevat pöntöt säännöllisesti muna- ja lintusaaliin toivossa, joten raudat pöntössä on oiva tapa saada näätä eräksi.

Olen saanut riistakameralla kuvattua videopätkän, jossa näätä menee telkän hautomaan pönttöön ja tappaa telkkänaaraan pöntön sisällä. Sen jälkeen niin telkkä kuin munatkin siirretään pöntöstä parempaan talteen odottamaan talvea ja nälkäisempiä aikoja.

Näätä on arvostettu saalis, ja talviturkkinen eläin on arvokas monessakin mielessä. Siitä saa hyvät turkisainekset ja myös turkisnahkojen ostajat maksavat näädän nahasta hyvin.
Näätä on arvostettu saalis, ja talviturkkinen eläin on arvokas monessakin mielessä. Siitä saa hyvät turkisainekset ja myös turkisnahkojen ostajat maksavat näädän nahasta hyvin.
Näätää pyydetään myös loukuilla ja hetitappavilla raudoilla.Näätää pyydetään myös loukuilla ja hetitappavilla raudoilla.