Lauri Kontro
Lauri Kontro
@ laurikontro
Puheenjohtajan palsta

Torju tappava tuliainen

Villisika on meillä uusi tuttavuus, jota tavataan eniten itärajan tuntumassa.

Ajat kuitenkin muuttuvat. Villisika on tulossa koko Suomeen vauhdilla. Kun talvet lämpenevät ja metsissä riittää syötävää, olosuhteet villisian leviämiselle ovat otolliset. Kuten riistan kohdalla yleensäkin, villisika jakaa käsityksiä. Joidenkin mielestä uutta riistalajia ei tarvittaisi, vaan villisikakanta pitäisi pyrkiä nitistämään kokonaan. Joidenkin toisten mielestä uusi riistalaji täydentää hyvin suomalaista villiä luontoa.

Villisian tuloa Suomeen ei kuitenkaan voida estää, mutta sen kantaa voidaan säädellä. Tämä edellyttää pitkäjänteistä metsästyksen suunnittelua.

Villisikaan liittyy tällä hetkellä myös vakava ongelma, tauti nimeltä afrikkalainen sikarutto eli ASF. Sikarutto saapui Eurooppaan saastuneen rehun välityksellä muutamia vuosia sitten. Kulkureitti oli Georgiasta Venäjälle, Valko-Venäjälle, Puolaan, Liettuaan, Latviaan ja Viroon.

Naapurimaamme Viron tilanne on ongelmallinen. Virustartunnan saaneita sikoja on löytynyt lähes koko maasta. Useita kasvatussikaloita on jouduttu sulkemaan viruksen levittyä myös tuotantoeläimiin.

Viro on ollut suomalaisten sianmetsästäjien suosikkikohde. Tilanne on nyt kuitenkin niin vakava, että villisikamatkoja Viroon on syytä välttää. Viruksen tehokkain levittäjä on ihminen. Virus voi kulkeutua saappaiden, vaatteiden tai auton mukana yli rajan. Jos virus leviää Suomeen, ovat seuraukset erittäin vakavia.

Älä ota sitä riskiä, että tuot matkoiltasi viruksen Suomeen. Jahtiin ei ole syytä mennä alueille, missä sikaruttoa on tavattu.

Hyvä ja turvallinen sikajahtimaa on tänä päivänä Ruotsi. Ruotsalaiset ampuvat vuodessa jopa 100 000 villisikaa. Läntisessä naapurimaassamme on paljon hyviä mahdollisuuksia ja ruotsalaisten kokemuksista kannattaa oppia. Mahdollisuuksia jahtiin alkaa olla myös kotimaassa. Villisikoja on jo paljon. Niitä kannattaa metsästää täällä.

Kaikki taudit laantuvat aikanaan, niin tämäkin. Virolaiset veljemme tekevät itse kaikkensa taudin pysäyttämiseksi. Kun ajat paranevat, matkailu Viroon voi taas jatkua.