Honan håller ett öga på ungarnas lekar vid foten av en gran i närheten av öppningen till idet.
Honan håller ett öga på ungarnas lekar vid foten av en gran i närheten av öppningen till idet.

Livet vid björnidet på våren

Fotograf Hannu Huttu lyckades föreviga några björnungars första kontakt med naturen på våren.

Under en fågeljakt när den första snön hade fallit i september hörde jag min finska spets skälla ängsligt. Jag gissade att hunden befann sig ungefär en halv kilometer bort och styrde stegen ditåt. Skallen tystnade men jag fortsatte i samma riktning.

Björn i sikte

När jag närmade mig platsen där jag trodde skallen kommit från började grenarna i en grandunge vaja och en björn dök upp och stannade 15 meter från mig. Kanske björnen trodde att jag var den där hunden som skällde på den tidigare?

När vi hade stirrat på varandra ett tag började jag överväga att sakta dra mig tillbaka. Just då bestämde sig björnen för att trava iväg. När den försvunnit upptäckte jag ett ide där björnen kommit från, som min hund också kom fram för att nosa på. Björnen hade legat utanför det färdiga idet.

På vägen tillbaka märkte jag av spåren i snön att björnen inte hade fått vittring på mig, eftersom den hade gått runt mig i en ring från det håll den kom från. Spåret av framtassen var över 14 centimeter.

Ett huvud tittar fram ur idet

I slutet av december var jag ute på mårdjakt med min bror. Vi passade på att kontrollera om nallen hade återvänt till idet. När vi närmade oss området nära idet började min hund skälla ängsligt. Min bror tog med sig hunden längre bort och jag fick syn på den mörka öppningen till idet. Jag tog några bilder där ett björnhuvud skymtar.

Under vintern besökte jag idet några gånger. Den 24 januari hördes spända skrik från idet. Då förknippade jag inte skriken med ungar, eftersom jag trodde att den stora björnen var en hane. I slutet av februari riggade jag upp ett par viltkameror och en systemkamera med rörelsedetektorer i närheten av idet.

Våren väcker ungarna

Den 13 mars 2015 upptäckte jag till min förvåning en björnunge som tittade ut ur idet. Den första knatten var ute i snön den 25 mars. Några dagar senare dök en andra unge upp, och sedan en tredje!

Det soliga vädret kring påsk fick fart på ungarna. Allt fler små tasspår dök upp i snön. En kulle som formats av en liten snötäckt gran var en utmärkt plats för att leka ”bergsbestigning”. Att klänga i träden var också en populär sysselsättning.

Många små tasspår syns i snön.
Många små tasspår syns i snön.

Bort från idet

Björnarna lämnade idet den 19 april 2015. Då fanns det fortfarande nästan en meter snö på bergets nordöstra sluttning, men skaren bar en björn. Knappt hundra meter från idet hade björnhonan fått sig ett första skrovmål på myror.

En populär lekplats är en kulle som formats av en liten snötäckt gran. Kring den leker ungarna gärna ”bergsbestigning”.
En populär lekplats är en kulle som formats av en liten snötäckt gran. Kring den leker ungarna gärna ”bergsbestigning”.
I en snödriva kan man öva sig på att gräva ett ide.
I en snödriva kan man öva sig på att gräva ett ide.
Björnhonans första måltid.Björnhonans första måltid.