Lauri Kontro
Lauri Kontro
@ laurikontro
Puheenjohtajan palsta

Syödään hyvin

Suomalaiset kuuluvat perinteiltään lihametsästäjien joukkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että saalista on pyydetty ravinnon hankkimiseksi. Riista ja kala ovat kaikkein alkuperäisintä suomalaista lähiruokaa.

Tämän päivän metsästäjä metsästää tietysti myös monesta muusta syystä kuin hankkiakseen lihaa pakastimeen. Jotkut himoitsevat suuria sarvia ja upeita taljoja. Monille metsästäjille saalis itsessään ei ole tärkeä lainkaan, vaan pääasia on nauttia hyvästä seurasta ja mukavasta yhdessäolosta erätulilla. Jotkut toiset ovat mukana koiriensa kanssa koiranohjaajina ilman tarkoitustakaan tehdä itse kaatoa. Kaikki nämä, ja monet muut syyt, ovat hyviä syitä metsästää.

Riistanliha on edelleen haluttua arvotavaraa. Eikä luonnosta hankitun ruuan määrä ole mitenkään vähäinen. Jotakin riistan merkityksestä kertoo se, että hirvenlihaa tulee paljon enemmän kuin poronlihaa, ja hirvenlihan määrä on lähes kymmenesosa esimerkiksi naudanlihan määrästä. Riistanlihan arvostus on myös nousussa. Siitä kertoo metsästäjien kasvava kiinnostus riistasaaliin oikeaan käsittelyyn.

Riistaruoka on kiistatta kaikkein terveellisintä liharuokaa. Riistanlihassa ovat mukana tärkeimmät ihmisen tarvitsemat ravintoaineet oikein mitoitettuna. Luontoäiti osaa hoitaa eläimensä juuri oikein.

Riista- ja kalaruokaa sopii nimittää villiruuaksi, erotuksena luomusta, joka on tavaramerkki. Villiruoka – tai lähiruoka – on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi asia ruokapöydässä. Jos haluat syödä hyvin, syö riistaa.

Mikä onkaan parempi tuliaislahja tuttavaperheelle kuin paketti riistanlihaa. Hirvi- tai peurapaisti on taatusti parempi tuliainen kuin kahvipaketti.

Metsästäjillä on kaikki syy edistää riistaruuan käyttöä. Mitä enemmän riistaruokaa kysytään, sitä arvokkaampaa se on. Ja jos huolehdit terveydestäsi, on syytä vaihtaa hampurilainen riistaruokaan.

Hirvi, peurat, jänis, sorsalinnut, kanalinnut, kyyhkynen, karhu, harmaahylje ja majava tarjoavat kaikki hyvän aterian aineksia. Ei muuta kuin kokkaamaan!