Jakt, natur och kärlek till god mat samlar Jani Nuijanmaa och Juha Lehtonen kring grytan med consommé för att njuta av aromerna. Viltevenemanget är också ett utmärkt sätt att berätta om jaktens betydelse för landsbygden och miljön.
Jakt, natur och kärlek till god mat samlar Jani Nuijanmaa och Juha Lehtonen kring grytan med consommé för att njuta av aromerna. Viltevenemanget är också ett utmärkt sätt att berätta om jaktens betydelse för landsbygden och miljön.

Vilt på restaurang

I Jyväskylä fick restaurangbesökare en andra gång ta del av jaktens läckra budskap under ett viltevenemang för lokala restauranger.

Underbara dofter fyllde restaurangen. Aromatiska fläktar strömmade ut ur köket. Från borden hördes det svaga klirret av bestick mot porslin och det glada sorlet av röster. Viltevenemanget Taste of Game ordnades för andra gången i Jyväskylä i februari. Varenda plats var bokad under de fem kvällarna evenemanget pågick. Mer än 250 gäster fick njuta av en läcker meny med vilt och närproducerad mat, som var resultatet av en gemensam insats av jägare och restauranger. Smakupplevelsen kröntes av omsorgsfullt utvalda viner som kompletterade maten.

Värden för evenemanget och fixaren Jani Nuijanmaa, verksamhetsledare vid Jägarförbundets Mellersta Finlands distrikt, är själv en duktig kock. Den consommé på and som restaurang Harmooni serverade under evenemanget Taste of Game lockade Nuijanmaa ut i köket för att kika i grytan. Tillsammans med köksmästare Juha Lehtonen stod han över den puttrande grytan och njöt av de otroliga aromerna.

– Och vilken smakupplevelse när consommén litet otippat serverades med sherry, skrattar Nuijanmaa.

– Det här kan man verkligen kalla jaktens läckra budskap. Man får njuta av frukten av hårt arbete.

Consommé på and som fick smaklökarna att jubla. Smakupplevelsen kompletterades av en and- och kornpaté.
Consommé på and som fick smaklökarna att jubla. Smakupplevelsen kompletterades av en and- och kornpaté.

Hållbarhet först

Nuijanmaa talar om jaktens betydelse för miljön. Han betonar att målet hela tiden är hållbarhet.

– Om miljön, naturen och viltets habitat inte sköts på lång sikt och väl, finns det i framtiden inget att jaga och naturligtvis inte heller några utsökta vilträtter.

– Det är viktigt att vi hela tiden rör oss framåt på ett etiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt.

Social hållbarhet föds ur samarbete, vilket är precis hur vi har byggt upp evenemangen Taste of Game. Välskötta jaktmarker ger ett bra byte som blir till god mat.

– Under evenemangen har vi också tillfälle att ge våra gäster den här informationen. De som inte själva jagar kan inte ens föreställa sig hur mycket jägarna arbetar för att sköta viltet i våra skogar, betonar Nuijanmaa.

Portvinsgelé avrundade terrinen på harfilé och svamp. Fänkål kryddad med saffran gav smakupplevelsen ännu en nivå.
Portvinsgelé avrundade terrinen på harfilé och svamp. Fänkål kryddad med saffran gav smakupplevelsen ännu en nivå.

Tid och arbete

Vilt och närproducerad mat går hand i hand också i Juha Lehtonens värld. Han är nöjd med samarbetet med jägarna. Menyerna planeras i god tid och råvarorna beställs av jägarna.

Nuijanmaa berättar att i år skulle man i själva verket ha behövt mer hjort än den mängd som bjöds. De två männen är glatt överraskade över evenemangets popularitet. I år såldes alla platser till de fem restaurangkvällarna. I fjol började man med tre kvällar. Båda gångerna har man samarbetat med tre högklassiga restauranger i Jyväskylä.

– Gör gärna efter, säger männen och snusar glatt på aromerna som stiger ur grytan. Den goda idén med restaurangkvällar där man under året kan sprida viltets glädjebudskap och njuta av frukten av ihärdigt arbete är en utmärkt modell.

Nuijanmaa och Lehtonen understryker att ett lyckat evenemang med viltmeny kräver planering, insats och experimentlust. Framgång kräver samarbete och förtroende.

– Här har jägarna en möjlighet att visa att de tar hand om miljön och naturen och bryr sig om framtiden, betonar Nuijanmaa.

– Om man äter kött, är vilt det kött som ger det minsta kolavtrycket. Det här är ett utmärkt sätt för jägaren att visa att han bryr sig om skogen, naturen och de framtida jaktmöjligheterna.

Ingen har räknat arbetstimmarna som gått åt till att arrangera viltevenemanget. De slutsålda kvällarna och gästernas beröm får Erno Ahonen, Jani Nuijamaa och Juha Lehtonen att fortsätta arbetet med att utveckla och pröva nya råvaror och smaker.
Ingen har räknat arbetstimmarna som gått åt till att arrangera viltevenemanget. De slutsålda kvällarna och gästernas beröm får Erno Ahonen, Jani Nuijamaa och Juha Lehtonen att fortsätta arbetet med att utveckla och pröva nya råvaror och smaker.

Årsskott från skogen

Juha Lehtonen ser Taste of Game kvällarna som ett härligt avbrott i restaurangens vardag. Planeringen, råvarorna och tillredningen innebär en hel del försök och letande. Smaker och mönster bearbetas. Färska nyanser söker man genom att pickla, klara, marinera och krydda med kompetens och fyndighet.

I år är första gången restaurang Harmooni deltar i evenemanget. Pöllöwaari och Naissaaren kahvihuone är bekanta partner från i fjol.

– Terrin på hare serverades till förrätt, consommé på and med andpaté förde gästerna vidare mot huvudrätten, där hjortrullader kompletterades av rotsaker och svartvinbärsgelé. En spännande smakupplevelse var tallbearnaisesåsen, som är tillredd efter eget recept. Tallsmaken kom från en lokal örtsamlares tallskott, beskriver Harmoonis köksmästare Juha Lehtonen.

– Fyrarättersmiddagen kröntes av en lingonpudding med rödbetsmysli och champagnemousse.

När jägarna och restaurangerna gör sitt bästa blir resultatet en oförglömlig smakupplevelse. I Jyväskylä frågar folk redan om nästa års Taste of Game. Jani Nuijanmaa får en vild glimt i ögat när han beskriver hur han vill sprida modellen till Åbo, Tammerfors och Helsingfors:

Taste of Game, viltsmaken sprider sig!

Hjortrulladen serverades med potatispuré och tallbearnaisesås smaksatt med tallskott. Rotsaker och svartvinbärsgelé kompletterade portionen.Hjortrulladen serverades med potatispuré och tallbearnaisesås smaksatt med tallskott. Rotsaker och svartvinbärsgelé kompletterade portionen.

Menyerna:

Restaurang Pöllöwaari

- potatis, rödbeta, kricka, jordärtskocka, älg, toppmurkla, havre och enbär

Restaurang Harmooni

- terrin på hare, svamp, rödbetsskott, andfilé och consommé, hjortrullader och tallbearnaisesås

Naissaaren kahvi- ja juhlahuone

- bläsand-kornrullader, fågelbuljong, sik från Päijänne, hjortfilé och vilt-pepparsås