Valmiina ampumaan!
Valmiina ampumaan!

Ilmaylivoimaa Tampereella

Ilma-aselajien SM-kisoissa nähtiin huippusuorituksia ja uusia ennätyksiä. Nykyaikainen tulospalvelujärjestelmä tarjoaa yleisölle mahdollisuuden seurata kisoja aiempaa paremmin.

Tampereen Messu- ja urheilukeskus, tuttavallisemmin Pirkkahalli, sai kunnian toimia tämän vuoden ilma-aselajien kisanäyttämönä. SM-kisa-areenaksi valjastettu D-halli tarjosi todella mainion ympäristön niin puitteidensa kuin sijaintinsakin suhteen. Myös kisapaikan osoite, Ilmailunkatu, oli lajia ajatellen enemmän kuin sopiva.

Ilmakivääriammunta on myös perhelaji. S13-sarjan Lauri Alanne keskittyy ja miesten sarjassa ampuva isä Pekka Alanne seuraa.
Ilmakivääriammunta on myös perhelaji. S13-sarjan Lauri Alanne keskittyy ja miesten sarjassa ampuva isä Pekka Alanne seuraa.

Kisaorganisaation voimannäyttö

Ilman motivoitunutta ja toimivaa kisaorganisaatiota ei SM-tason kisoja kyetä viemään läpi. Sahalahden Metsästysyhdistyksen, Pohjois-Hämeen Ampujien ja Kymppi 64:n vahva kokemus kisajärjestäjänä näkyikin kisojen onnistuneena läpivientinä.

Kilpailunjohtaja Matti Suoranta ja kisaorganisaation yli 50 vapaaehtoista olivat tehneet jo kahden vuoden ajan kisoja valmistellessaan hienoa työtä ja se näkyi. Kilpailijoilta runsaasti positiivista palautetta ja kiitosta keränneet kisat olivat Pohjois-Hämeen piirille ensimmäiset, nappisuoritus siis!

Ilmaluodikko on herkkä laji! Pronssikisassa Henrik Wägarille taipumaan joutuneen Timo Pylsyn ilme kertoo kaiken.
Ilmaluodikko on herkkä laji! Pronssikisassa Henrik Wägarille taipumaan joutuneen Timo Pylsyn ilme kertoo kaiken.

Kisat käyntiin

Kisat starttasivat perjantaina 7.4. tasoituksilla ammuttujen harjoituskilpailujen muodossa. Yhteensä yli kahdensadan suorituksen joukosta löytyi myös muutamia helmiä, joista erikseen voidaan mainita Siina Kontturin suoritus, täydet 100 pistettä S13-sarjan ilmaluodikossa.

Lauantaina ammuttujen ilmaluodikon ja -hirven sarjat tarjosivat kisaajille ja yleisölle käsin kosketeltavan tiukkaa kisatunnelmaa. Tulosten suhteen huippusuorituksista vastasivat jälleen täydet, eli 200 pistettä, ampunut Siina Kontturi sekä uuden Suomen ja lajiennätyksen ilmahirvessä tauluun takonut Krister Holmberg upealla tuloksella 195 pistettä. Ikämiehissä uudesta SE-lukemasta vastasi M80-sarjan ilmaluodikossa 160 pistettä ampunut Ailo Eskola. Onnittelut mestareille!

Ajoittain ääriään myöten täyteen pakattu kisakatsomo eli mukana kilpailun tunnelmissa kannustusten, huokausten, kuiskailtujen neuvojen ja paikoin jäätävän hiljaisuuden yhdistelmällä. Todella tiukkaa vääntöä yleisölle tarjosi ilmaluodikon miesten sarjan loppukilpailu, jossa uusinta-ammunnassa kisanneet Timo Pylsy ja Henrik Wägar taistelivat pronssimitalista. Wägar oli mittelössä tällä kertaa vahvempi. Nykyaikainen, elektronisiin taululaitteisiin ammuttava ja reaaliaikaisella katsojille suunnatulla tulosseurannalla ryyditetty ilma-ase kilpailu on parhaimmillaan yleisölle todellinen trilleri!

Sunnuntai ei enää tuonut tulostaululle uusia ennätyslukemia, mutta voittajat saatiin luonnollisesti selville.

Nykyaikainen, elektronisiin taululaitteisiin ammuttava kisa reaaliaikaisella tulospalvelulla on todellinen yleisölaji!
Nykyaikainen, elektronisiin taululaitteisiin ammuttava kisa reaaliaikaisella tulospalvelulla on todellinen yleisölaji!

Mittavaa sponsorointia, arpajaisia ja lopputunnelmia

Metsästäjäliiton neuvottelema kisakohtainen sponsorointisopimus RUAG:in kanssa toi palkintopöydille jaettavaksi massiivisen 500 000 RWS ilma-aseluodin erän, joka tuskin jäi keneltäkään huomaamatta. Toivomme tämän tyyppisen sponsoroinnin jatkoneuvotteluille menestystä!

Palkintojenjaosta mestaruusmitalien lisäksi mieleen jäi erityisesti S13-sarjan osallistujien kesken arvottu Hämmerlin ilmakivääri, jonka pokanneen Toni Annalan hymyn leveys hätyytteli niin ikään ennätysrajoja. Yleisöarpajaisten päävoiton, Megalinkin elektronisen taululaitteen, sai onnettaren oudolla sallimuksella ja yleisön kohahduksen saattelemana laitetta itse edustava Vesa Saviahde. Pääpalkinto jatkanee Vesan käsistä kuitenkin matkaa.

Hienosti onnistuneet Tampereen kisat oli ilo käydä läpi. Hyvä tunnelma ja kisajärjestelyiden onnistunut kokonaisuus jäivät varmasti kaikkien vierailijoiden mieleen. Positiivisen medianäkyvyyden eteen olisi kuitenkin tulevaisuudessa syytä tehdä enemmän työtä. Hienojen metsästysampumalajien tulevaisuus on osin tästä kiinni. Ensi vuonna ilma-aseiden SM-kilpailut kisataan Rovaniemellä. Nähdään siellä!

Tulokset

Se on Siina! Kisoissa upeasti ampuneen Siina Kontturin pyörähdys kultapallille oli iloista seurattavaa.
Se on Siina! Kisoissa upeasti ampuneen Siina Kontturin pyörähdys kultapallille oli iloista seurattavaa.
Nyt on nuori mies yhtä hymyä! S13-sarjan ampujien kesken arvotun Hämmerli-ilmakiväärin sai itselleen Toni Annala. Tarkkoja laukauksia!Nyt on nuori mies yhtä hymyä! S13-sarjan ampujien kesken arvotun Hämmerli-ilmakiväärin sai itselleen Toni Annala. Tarkkoja laukauksia!