Metsästys, luonto ja rakkaus hyvään ruokaan vetävät Jani Nuijanmaan ja Juha Lehtosen nauttimaan sorsaliemen upeista aromeista. Riistaruokatapahtuma on myös mainio tapa kertoa metsästyksen merkityksestä maaseudulle ja ympäristölle.
Metsästys, luonto ja rakkaus hyvään ruokaan vetävät Jani Nuijanmaan ja Juha Lehtosen nauttimaan sorsaliemen upeista aromeista. Riistaruokatapahtuma on myös mainio tapa kertoa metsästyksen merkityksestä maaseudulle ja ympäristölle.

Riistaruokaa ravintoloissa

Jyväskylässä maisteltiin metsästyksen herkkusanomaa jo toisen kerran järjestetyssä ravintoloiden riistaruokatapahtumassa.

Mahtavat tuoksut täyttivät ravintolan. Keittiöstä tulvahteli aromikkaita henkäyksiä. Astioiden vaimea kilinä ja iloinen puheensorina kiiri pöydistä toisiin. Taste of Game -riistaruokatapahtumaa herkuteltiin helmikuussa jo toista kertaa Jyväskylässä. Viiden ravintolaillan paikat täyttyivät, ja yli 250 asiakasta pääsi nauttimaan täysillä riista- ja lähiruuan superantimista sekä metsästäjien ja ravintoloiden yhteisponnistuksen tuloksista. Makuelämyksen kruunasivat huolella valitut ja ruuan makuihin sopivat viinit.

Idean isä ja puuhamies, Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa on ruuanlaittaja itsekin. Ravintola Harmoonin Taste of Game -tapahtuman kirkastettu sorsaliemi houkutteli Nuijanmaan käväisemään keittiön puolella ja kurkistamaan kattilaan. Yhdessä keittiömestari Juha Lehtosen kanssa miehet tuoksuttelivat porisevan padan uskomattomia aromeja.

– Ja millainen makuelämys olikaan, kun liemen kanssa hörpättiin yllättäen sherryä, Nuijanmaa nauraa.

– Tämä on varsinaista metsästyksen herkkusanomaa. Saa nauttia ison työn tuloksista.

Kirkastettu sorsaliemi vei kielen mennessään. Kun sen kanssa vielä nautittiin sorsa-ohrapasteijaa, oli makuelämys mahtava.
Kirkastettu sorsaliemi vei kielen mennessään. Kun sen kanssa vielä nautittiin sorsa-ohrapasteijaa, oli makuelämys mahtava.

Kestävyys edellä

Nuijanmaa puhuu metsästyksen merkityksestä ympäristöön. Hän korostaa, että tavoitteena on koko ajan kestävyys.

– Jos ympäristöä, luontoa ja riistan elinympäristöjä ei hoideta pitkäjänteisesti ja hyvin, ei tulevaisuudessa ole mitä metsästää, eikä tietenkään hyvää, herkullista riistaruokaa.

– On tärkeää, että ollaan koko ajan liikkeellä eettisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi.

Sosiaalinen kestävyys tulee yhteistyöstä, jota on puurrettu Taste of Game -tapahtumien rakentelussa. Hyvin hoidetuista metsästysmaastoista saadaan hyvää saalista, josta tehdään hyvää ruokaa.

– Riistaruokatapahtumissa pääsemme myös kertomaan näistä asioista asiakkaille, jotka eivät itse ehkä metsästä eivätkä osaa kuvitellakaan sitä työmäärää, mitä metsästäjät riistakantojen hoitamiseksi tekevät, Nuijanmaa painottaa.

Hyytelöity portviini kruunasi jänisfileistä ja sienistä tehdyn terriinin, jossa oli sahramilla maustettua fenkolia antamassa potkua makuelämykselle.
Hyytelöity portviini kruunasi jänisfileistä ja sienistä tehdyn terriinin, jossa oli sahramilla maustettua fenkolia antamassa potkua makuelämykselle.

Aikaa ja työtä

Riista ja lähiruoka kulkevat käsi kädessä myös Juha Lehtosen maailmassa. Hän kehuu yhteistyötä metsästäjien kanssa. Ruokalistoja suunnitellaan hyvissä ajoin ja metsästäjiltä tilataan raaka-aineet.

Nuijanmaa naurahtaa, että tänä vuonna peuraa olisi itse asiassa tarvittu paljon enemmän kuin tarjolla olikaan. Miehet ovat iloisesti yllättyneet Taste of Game -tapahtuman suosiosta. Tänä vuonna viisi ravintolailtaa myytiin loppuun. Viime vuonna aloitettiin kolmella illalla. Kummallakin kerralla yhteistyökumppaneina oli kolme jyväskyläläistä laaturavintolaa.

– Tehkää perässä, miehet sanovat ja nuuhkaisevat iloisina liemikattilasta nousevia aromeja. Hyvä idea ravintolailloista, joiden aikana voidaan levittää riistaruuan ilosanomaa ja nauttia sinnikkään työn tuloksista, kelpaa monistettavaksi.

Nuijanmaa ja Lehtonen alleviivaavat, että onnistunut riistaruokatapahtuma vaatii suunnittelua, paneutumista, ja rohkeaa kokeilumieltä. Onnistuminen edellyttää yhteistyötä ja luottamusta.

– Tässä on metsästäjien mahdollisuus näyttää, että ympäristöstä ja luonnosta kannetaan huolta ja tulevaisuudesta välitetään, Nuijanmaa painottaa.

– Jos syö lihaa, niin riistaherkuttelussa se onnistuu pienellä hiilijalanjäljellä. Tämä on mainio tapa metsästäjälle näyttää välittävänsä metsän, luonnon ja metsästysmahdollisuuksien tulevaisuudesta.

Työtunteja ei ole laskettu, kun riistaruokatapahtumaa on rakennettu. Loppuunmyydyt tilaisuudet ja ruokailijoiden kiitokset saavat Erno Ahosen, Jani Nuijanmaan ja Juha Lehtosen kehittelemään ja kokeilemaan yhä uusia raaka-aineita ja makuja.
Työtunteja ei ole laskettu, kun riistaruokatapahtumaa on rakennettu. Loppuunmyydyt tilaisuudet ja ruokailijoiden kiitokset saavat Erno Ahosen, Jani Nuijanmaan ja Juha Lehtosen kehittelemään ja kokeilemaan yhä uusia raaka-aineita ja makuja.

Kerkätkin metsästä

Juha Lehtonen pitää Taste of Game -illallisia upeina poikkeuksina ravintolan arkeen. Suunnittelu, raaka-aineiden hankinta ja valmistaminen ovat kokeilujen ja etsinnän sarjaa. Maut ja kuviot jalostuvat. Tuoreita vivahteita haetaan pikkelöimällä, kirkastamalla, marinoimalla ja panemalla likoon osaaminen ja kekseliäisyys.

Ravintola Harmooni oli nyt ensimmäistä kertaa mukana toteuttamassa tapahtumaa. Pöllöwaari ja Naissaaren kahvihuone ovat tuttuja kumppaneita jo viime vuodesta.

– Jänisterriini nautittiin upeana alkuruokana, sorsaliemi sorsapasteijoiden kera vauhditti kohti pääruokaa, jossa säräjuures ja mustaherukkahyytelö täydensivät peurarullia. Sykähdyttävän makuelämyksen tarjosi omalla reseptillä valmistettu havubearnaise. Havunmaku saatiin paikallisen villiyrttikerääjän männynkerkistä, Harmoonin keittiömestari Juha Lehtonen kuvailee.

– Ja koko neljän ruokalajin illallinen kruunattiin puolukkavanukkaalla punajuurimyslin ja kuohuviinivaahdon kera.

Kun metsästäjät ja ravintolat panevat parastaan, on tuloksena unohtumaton makuelämys. Jyväskylässä on jo kyselty ensi vuoden Taste of Game -tapahtuman perään. Jani Nuijanmaan silmäkulmassa on villi pilke, kun hän maalailee kuvaa tapahtumamallin levittämisestä Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin:

Taste of Game, Riistan Maku leviää!

Peurarullan kaverina tarjottiin perunapyrettä sekä männynkerkistä valmistettua havubearnaisea. Säräjuures ja mustaherukkahyytelö antoivat ytyä annokseen.Peurarullan kaverina tarjottiin perunapyrettä sekä männynkerkistä valmistettua havubearnaisea. Säräjuures ja mustaherukkahyytelö antoivat ytyä annokseen.

Menut kertovat:

Ravintola Pöllöwaari

- peuraa, punajuurta, tavia, maa-artisokkaa, hirveä, huhtasientä, kauraa ja katajanmarjaa

Ravintola Harmooni

- jänisterriiniä, sieniä, punajuurenvesoja, sorsanfilettä ja -lientä, peurarullia ja havubearnaisea

Naissaaren kahvi- ja juhlahuone

- haapana-ohrarullaa, lintulientä, Päijänteen siikaa, peurafilettä ja riista-pippurikastiketta