Pasvikälven (Paatsjoki) rinner från Enare träsk mot Ishavet. På cykelturen längs Kessintie har Katariina Turunen fin utsikt över till den ryska sidan. Bild: Ada Nummela
Pasvikälven (Paatsjoki) rinner från Enare träsk mot Ishavet. På cykelturen längs Kessintie har Katariina Turunen fin utsikt över till den ryska sidan. Bild: Ada Nummela

Jaktsäsongen är slut men jägarna fortsätter att motionera

För en jägare innebär sommaren åtminstone hundpromenader, vedhuggning och en svängom på dansbanan. Undersökningar visar att det psykiska välbefinnandet är starkt bland jägarna och övervikt förekommer i mindre skala än bland andra finländare.

Digi-Jakt frågade jägare på olika håll i Finland hur de motionerar under sommaren. Samtidigt framgick också att naturen gör gott för både kropp och själ i Enare liksom i Joensuu och Hollola.

Den östsibiriska lajkan Reetu tog med Voitto Tapola på länk längs stranden vid sjön Jäsys i Joensuu.

– Jakthunden ”tvingar” mig ut på länk dagligen, konstaterar husse.

Bild: Jaana Kanerva

Kuva: Jaana KanervaDen östsibiriska lajkan Reetu tog med Voitto Tapola på länk längs stranden vid sjön Jäsys i Joensuu. – Jakthunden ”tvingar” mig ut på länk dagligen, konstaterar husse. Bild: Jaana Kanerva Kuva: Jaana Kanerva

Landskapet i Lappland ger styrka

För Katariina Turunen som är bosatt i Enare är en fatbike det naturliga valet på sommarens favoritmotionsrunda i Nellim. Under jaktsäsongen motionerar Turunen mycket på jakt efter hönsfåglar och älg, men under sommaren är de Enare träsks stränder som lockar.

– Jag tar med mig min norrbottenspets och trampar i lugn takt med många pauser. Hunden simmar gärna i Enare träsk och ibland tar jag själv ett dopp. Jag njuter av lugnet i naturen och de vackra vyerna. Det är min grej, berättar Turunen som jobbar inom turistbranschen.

De överdimensionerade fälgarna och däcken på fatbiken håller Turunen på vägen trots de krävande förhållandena i Lappland – sommar och vinter.

– Jag skaffade min fatbike för ett år sedan. Med den går cykelturen överraskande lätt och snabbt. Vintertid kör jag på isen i hårt packade snöskoterspår. En normal tur är cirka 15–20 kilometer.

I Enare är avstånden långa och under jaktsäsongen blir det mång steg i terrängen på statens mark.

– Under hösten vandrar vi många kilometer för att jaga fågel. Emellanåt gör vi upp eld och äter vår matsäck. Om man dessutom lyckas fälla en fågel för hunden blir jaktturen en riktig fullträff. Under älgjakten blir dagarna långa, men landskapet ger styrka så att man orkar vandra.

Turunen upplever att det gör gott för både kropp och själ att vara ute i skogen.

– Man får rejält med motion och fyller på samma gång frysen.

Den muskelstyrka som behövs i toppen av en ek får Toni Pajula från Hollola framför allt i arbetet som skogstjänstföretagare. Bild: Annika SuvivuoDen muskelstyrka som behövs i toppen av en ek får Toni Pajula från Hollola framför allt i arbetet som skogstjänstföretagare. Bild: Annika Suvivuo

Motion en naturaförmån för invånarna på landet

För Voitto Tapola från Joensuu hör fiske och jaktskytte till sommaren. Vildmarken lockar också efter jaktsäsongens slut.

– För mig är det viktigt att motionera i skogen året om. Jag tar med min östsibiriska lajka Reetu på länk i skogen varje dag, om inte föret är så uselt att det inte går att ta sig fram. På vintern åker jag skidor när det finns tillräckligt mycket snö, på sommaren promenerar jag, berättar Tapola. Han har minskat på hönsfågeljakten som var en favorit i ungdomen och satsar numera i första hand på älgjakt. Enstaka harar och sjöfåglar fäller han också.

När älgjakten är över för säsongen går Voitto och Reetu på 3–5 kilometer långa promenader. Det gör gott i synnerhet för Tapola som har ett stillasittande arbete som programmerare.

– På sommaren får jag också motion genom att hugga ved. Jag hugger på traditionellt vis bara för att det gör gott för kroppen med effektiv vardagsmotion.

För Tapola känns arbetet med motorsåg och yxa som en naturaförmån för den som bor på landet. Detsamma gäller att ta ett dopp i naturliga vattendrag. Det gör Tapola faktiskt året om.

– Till vintern hör vinterbad nästan varje vecka, berättar Tapola.

Dansbanor och trädtoppar

Många hobbyjägare har också naturnära yrken eller drömmer åtminstone om sådana yrken.

För skogstjänstföretagaren Toni Pajula från Hollola har den drömmen gått i uppfyllelse och hans sommar är så fylld av arbete att det knappt finns tid för någon annan motion.

– Visst skulle styrketräning göra gott, men eftersom nattsömnen ofta blir bara fem timmar på sommaren så är nog träningen det som faller bort.

Den trevligaste motionsformen under de närmaste månaderna är dans på dansbanorna i Kapakanmäki eller Jenkkapirtti.

Jakten blir inte bortglömd eftersom den nya familjemedlemmen, en strävhårig tax, ska skolas. Riesa är bara 18 veckor med har redan börjat träna.

– Jag tittade ut genom fönstret och råkade få syn på två hjortar på åkern så jag släppte Riesa på spåret, men hon noterade det inte över huvud taget. Däremot tog hunden upp en fälthare omedelbart och följde spåret ett par hundra meter, berättar Pajula ute på hemmets gård.

Under hösten och vintern deltar Pajula med sin jaktförening i nästan all jakt som är möjlig i Tavastland. Han har god kondition och upplever jakten mer som psykisk än fysisk träning.

– Det viktigaste är att man får koppla av och glömma vardagen.

Jägare mindre deprimerade

De erfarenheter som de intervjuade i denna artikel redogjorde för verkar bekräfta rönen i Lampisbon Kati Heinonens pro gradu-avhandling i hälsofostran om jaktens inverkan på välbefinnandet. Det psykiska välbefinnandet observerades vara starkt bland de jägare som deltog i enkätundersökningen. Av resultaten framgick att depression förekom i avsevärt mindre skala bland enkätdeltagarna än bland hela befolkningen enligt undersökningen Hälsa 2011.

Det fanns också färre överviktiga bland enkätdeltagarna än bland finländarna i genomsnitt. I synnerhet bland kvinnor med jakt som hobby fanns betydligt fler med normalvikt än bland finländska kvinnor i allmänhet.

– Undersökningen visade också att kvinnorna upplevde alla fördelar för hälsan och välbefinnandet – även de som jakthundar ger – starkare och större än männen, berättar Kati Heinonen.

Trots det finns mycket att göra, eftersom teknik och teknologi minskar motionen på jaktturerna och totalt hälften av alla som svarat på Heinonens enkät uppgav att de är överviktiga.

Det vanligaste hälsoproblemet bland jägare var förhöjt blodtryck eller hypertension.

Kati Heinonens pro gradu-avhandling i hälsofostran Metsästyksen koetut hyvinvointivaikutukset – Elämyksiä ja onnistumisia granskades i slutet av 2017 vid Jyväskylä universitets idrottsvetenskapliga fakultet. I enkätundersökningen deltog 1 817 jägare från Södra Finland.

Bekanta dig med resultaten här (på finska): https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/56598/URN:NBN:fi:jyu-201801041061.pdf?sequence=1