Erämessuilla voi kokeilla villisian metsästystä simulaattorilla

Alkuvuoden kuumin saaliseläin on ollut villisika. Valtiovalta kannustaa aktiiviseen villisian metsästykseen. Tämä näkyy myös Riihimäen Erämessuilla 7.–10.6.

Villisikakannan kurissapitäminen metsästyksen keinoin on käynyt päivä päivältä tärkeämmäksi. Villisika voi levittää erilaisille sioille kuolettavaa afrikkalaista sikaruttoa (ASF). Kannan säätely on Suomen oloissa tehokkain tapa torjua tautia. Toistaiseksi taudin leviäminen Suomeen on saatu estettyä. Villisikakannan kasvu lisäisi riskiä taudin leviämisestä.

Kaksi metsästäjää kisaa saaliista

Maa- ja metsätalousministeriö tuo Erämessuille SimwayHuntin metsästyssimulaattorin, jossa halukkaat voivat tutustua villisian metsästykseen. SimwayHuntilla on simulaattorin ohjelmistossa useita villisian ammuntaa simuloivia vaihtoehtoja. Ohjelmat tuovat esiin erilaisia villisian metsästyksen tilanteita ja osoittavat, kuinka haastava metsästettävä villisika on.

SimwayHuntin simulaattorin ohjelmassa ajetaan Erämessuilla ensisijaisesti kahden metsästäjän kisaa, jossa he kilpailevat siitä, kumpi on taitavampi villisian metsästäjä.

Simulaattori näyttää muun muassa villisian hurjan vauhdin ja opettaa ottamaan riittävästi ennakkoa.

Villisian metsästykseen voi tutustua Riihimäen Erämessuilla SimwayHuntin simulaattorin avulla. Kuva: Juha HellströmVillisian metsästykseen voi tutustua Riihimäen Erämessuilla SimwayHuntin simulaattorin avulla. Kuva: Juha Hellström

Metsästyssäädöksiä ja ohjeita

Villisian metsästys on sallittua ympäri vuoden, mutta porsaallista naarasta ei saa ampua 1.3.–31.7. Metsästyskortti ja metsästysoikeus alueelle riittävät, erillistä pyyntilupaa ei tarvita.

Metsästyslainsäädännöllä on helpotettu villisian metsästystä sallimalla kiinteä valo ruokintapaikalla.

Metsästäjäliiton ja ministeriön yhdessä tuottamasta taskukokoisesta esitteestä ”Ohjeita villisian metsästykseen” saa tarkempia ohjeita ja vinkkejä villisian metsästykseen. Tämä vihkonen, kuten myös yleisesite villisiasta, on jaossa MMM:n messuosastolla. Se on osa Erätalous-yhteisosastoa, jolla mukana ovat myös Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus ja Maanmittauslaitos.

Villisikasimulaattori löytyy teltasta, jonka päädyssä on suuri Erätalous-banderolli. Osaston numero on A23. Asiantuntijat kertovat villisian metsästyksestä päivittäin messujen päälavalla. Koko ohjelma löytyy Riihimäen Erämessujen sivuilta.