Jägarförbundet har en stor avdelning utomhus på mässan.
Jägarförbundet har en stor avdelning utomhus på mässan.

Något för envar på Erämessut

Internationella jakt- och fiskemässan Erämessut ordnas i Riihimäki i juni. I fokus är bekanta teman som jakt, fiske, friluftsliv och natur.

I Riihimäki är det igen full rulle den 9–12 juni, när tusentals besökare och hundratals utställare tar över Idrottsparken under jakt- och fiskemässan Erämessut.

Jägarförbundet har en stor avdelning utomhus på mässan. Vid mässavdelning U480 serveras pannkaffe vid lägerelden och besökare får också prova på skytte. Alla 15 år fyllda besökare kan delta i skyttetävlingen med SimWay Hunts simulator. Tävlingen avgörs på förbundets avdelning samt på Sakos och Suomen Ampumaurheiluliittos avdelningar. Man kan delta i alla tre deltävlingar och de tre skyttar som fått det bästa resultatet totalt prisbelönas efter mässan. Närmare anvisningar för deltagare (på finska) på https://www.simwayhunt.fi

Även FM-finalen i Erätukkus simulatorskyttetävling avgörs under mässan på lördagen.

Nylands distrikt förevisar sin holksvarv med uppvisningar på Jägarförbundets avdelning. På lördagen säljs naturpälsar på auktion på Jägarförbundets avdelning. Förbundets webbutik Eräkontti deltar med en liten butik under hela mässan.

På mässavdelningen ger Jägarförbundet information om aktuella ärenden inom förbundet, såsom utvecklingsprojektet inom ungdomsverksamheten. Inom ramen för projektet inrättas bland annat ungdomskommittéer inom förbundets distrikt. Förbundet informerar dessutom om jaktskytteprojektet Metsästysammunnan ABC, vars syfte är att utveckla en riksomfattande modell för undervisning i jaktskytte för nybörjarjägare. Besökarna har också möjlighet att bekanta sig med Reviiri, jaktföreningarnas system för hantering av arrendeavtal.

Titta in och se vad vi gör för att bevaka jaktens intressen!

Förbundet bjuder besökare på pannkaffe kokat över lägerelden.
Förbundet bjuder besökare på pannkaffe kokat över lägerelden.

Distansobjekt Sammalistonsuo

En ny del av mässan är torvutvinningsområdet på myren Sammalistonsuo invid väg 54. På Sammalistonsuo har man i ett par års tid restaurerat en fågelvåtmark för rekreationsbruk.

Såväl natur- och fågelentusiaster som jägare trivs utmärkt på samma våtmark i Riihimäki. I området ordnas årligen några ledda sjöfågeljakter, och tusentals sjöfåglar använder våtmarken som rastplats under flyttningen. På Sammalistonsuo finns också färdigbyggda bon för änder och den lokala jaktföreningen sköter jakten på små rovdjur i området.

Lördagen den 11 juni ordnas non-stop-transport från mässområdet till Sammalistonsuo. På myren ordnas skolningsuppvisningar med retrievrar och möjlighet att studera våtmarken som inrättats.

Nylands distrikt finns på mässan med sin holksvarv.Nylands distrikt finns på mässan med sin holksvarv.

Fatbikes och djurkonservatorer

Som traditionen bjuder finns uppstoppade djur och troféer med på mässan också denna gång. I tälthall C finns proffsigt uppstoppade djur att beskåda, och djurkonservatorerna tävlar i år om titeln finsk mästare i konservering. Mässbesökarna har möjlighet att rösta på sin favorit.

Troféerna som skickats till troféutställningen bedöms redan veckan före mässan. Mer information om hur troféer skickas till utställningen finns på Erämessuts webbplats (på finska).

På mässans programarena får besökare ta del av bland annat uppvisningar i bågskytte och skolningsuppvisningar med retrievrar. Under öppningsceremonin offentliggörs årets jakthund. Fiskeavdelningen har fyra konferencierer, en för varje mässdag. Konferenciererna är Mika Vornanen, Peter Lahti, Mikko Peltsi Peltola och Olli Ojamo. På friluftsavdelningen står Joppe Ranta värd vid lägerelden och berättar bland annat hur luffarkök fungerar. Nytt för i år är en testbana för fatbikes på mässområdet.

Ytterligare information om mässan finns på https://www.eramessut.fi