Finlands största jaktfest ordnas tillsammans

Finlands största jaktfest ordnas den 4 november 2017. Alla jägare är välkomna att delta!

Jägarförbundet och vårt lands jägare deltar i firandet av Finlands 100-årsjubileum genom att ordna Finlands största jaktfest på allhelgonadagen den 4 november 2017. Evenemanget är en läcker gåva till alla finländare: att servera varma vilträtter utomhus samtidigt på flera orter.

En jaktfest ordnas för att fira att man fällt en björn eller något annat stort vilt och för att hedra djuret som fällts. Allmänt anses att jaktfester har ordnats i Finland genom tiderna i samband med att man lyckats fälla ett stort djur. Jaktfester har varit vanliga i synnerhet efter en framgångsrik björnjakt. Numera är jaktfesten huvudsakligen en avslutning på älgsäsongen som ordnas av jaktföreningarna i deras egna jaktstugor. Till festerna inbjuds normalt de som arrenderat ut jaktmark till en förening med familj och ofta även alla andra hushåll som är bosatta i området där föreningen jagar.

Vid en jaktfest samlas man kring långbord. Hela föreningen eller jaktlaget deltar i festförberedelserna och varje förening har sina egna traditioner när det gäller ordnandet av jaktfester. Finlands största jaktfest är ett lite annorlunda evenemang, eftersom alla är inbjudna till festen.

Nedan hittar du några tips för föreningar som vill delta i jaktfestevenemanget:

Var och när ordnas evenemanget? Var hittar man arrangörer?

 • Finlands största jaktfest ordnas på olika håll i Finland under samma dag, allhelgonadagen den 4 november 2017. Klockslaget får arrangörerna fastställa själva.

 • Evenemanget ordnas utomhus på en allmän och gärna väl synlig plats, till exempel på ett torg, utanför ett shoppingcenter eller på någon annan plats som är lätt att hitta.

 • Kontakta verksamhetsledarna vid Jägarförbundets distrikt och meddela att ni vill delta i evenemanget. Anmäl också föreningen på Jägarförbundets webbplats.

 • Ordna jaktfest tillsammans med andra föreningar, så fördelas ansvaret för arrangemangen på flera deltagare.

Var får man vilt till festen?

 • Vid ett evenemang för allmänheten är det lättast att servera älg- eller hjortsoppa. Föreningarna kan sinsemellan komma överens om vilken förening eller vilket jaktlag som fäller det vilt som ska användas i soppan, och vilken förenings jaktlicenser som ska användas.

 • Man kan också förhandla med den lokala jaktvårdsföreningen om att någon av jaktlicenserna för området reserveras för jaktfesten.

Var får man tag på kockar och utrustning?

 • I de flesta jaktföreningar finns personer som är duktiga på att tillreda vilt. Om det ändå inte finns någon som vågar sig på att koka soppa för ett större antal gäster kan man be lokala lärare i huslig ekonomi eller personalen vid ett storkök om hjälp.

 • Till soppan kan man servera bröd eller bjuda på kaffe. Fråga lokala producenter eller mataffärer om de vill bidra till att finansiera serveringen.

 • Be också andra föreningar, såsom reservister, marthor eller scouter, om hjälp. Reservisterna kan ofta bidra med fältkök, marthorna kan vara villiga att hjälpa till med matlagning och servering, och scouterna är duktiga på att ordna program utöver serveringen.

Vilken typ av evenemang?

 • Huvudsaken med evenemanget är att servera alla gäster viltmat.

 • Utöver serveringen har föreningarna möjlighet att presentera sin verksamhet, göra reklam för jakten som hobby och ordna annat program under evenemanget inom ramen för sina resurser.

 • Det är en god idé att bjuda in folk från kennelföreningar, eftersom jakthundar alltid intresserar.

 • Kom ihåg att lämna en anmälan om offentlig tillställning till polisen och vid behov till andra myndigheter.

Hur sköter man kommunikationen?

 • Jägarförbundet hjälper till med kommunikationen. För evenemanget finns en materialbank som kompletteras under hösten.

 • Tipsa också dagspressen och lokalradion om evenemanget.

 • Informera om evenemanget på internet, till exempel via Facebook.

Kom med på Finlands största jaktfest!