Kirsi Launonen pääsi vierasjahdissa tutustumaan uuteen riistalajiin ja metsästysmuotoon.
Kirsi Launonen pääsi vierasjahdissa tutustumaan uuteen riistalajiin ja metsästysmuotoon.

Uusia elämyksiä ja mahdollisuuksia vierasjahdeista

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Ilomantsissa järjestettiin naisille suunnattu kolmipäiväinen majavajahti. Jahtikokeilu yllätti positiivisesti sekä järjestäjäseuran että vieraat.

Ilajan Erämiehet on mukana Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin vetämässä Metku-nimisessä erämatkailun kehittämishankkeessa. Tämän Vaara-Karjalan ja Joensuun seudun Leadereiden rahoittaman hankkeen tavoitteena on innostaa Ilomantsin, Enon ja Lieksan metsästysseuroja houkuttelemaan alueelle uusia metsästysmatkailijoita.

Idea majavajahdista syntyi Ilajan Erämiesten kokouksessa kesällä 2016. Karhujahteja järjestänyt seura halusi kokeilla jotain uutta. Tarkempaa tapahtumaohjelmaa alettiin työstää syksyllä, ja majavajahdin mainos saatiin valmiiksi vuodenvaihteessa.

Keväällä alkoivat jahdin varsinaiset valmistelut. Seurassa kehiteltiin teleskooppivartisia majavakoukkuja, sovittiin työnjaosta sekä suostuteltiin eläkkeellä oleva tutkija Kaarlo Nygrén kertomaan vieraille majavan sielunelämästä.

Noin kuukautta ennen jahtia seuran miehet hiihtivät jokien ja purojen varsia katsastaen hyviä passipaikkoja. Jahtia edeltävällä viikolla aktiivisille pesille laitettiin syöttejä, kunnostettiin metsästysmajaa, valmisteltiin majava-ampumatauluja sekä suunniteltiin ruokalistoja.

Vieraat pääsivät näkemään majavia reissulla. Kuvassa tuoreita syönnöksiä.
Vieraat pääsivät näkemään majavia reissulla. Kuvassa tuoreita syönnöksiä.

Vierasjahtiin lähtö jännitti

Säkylästä kotoisin oleva Kirsi Launonen on aloittanut harrastuksensa aikuisena. Launonen metsästää pääosin hirvieläimiä seuransa mailla. Naisen omassa seurassa ei juurikaan ole harrastettu majavanpyyntiä. Ensimmäinen lupamajava pyydettiin siellä tänä vuonna.

Launonen huomasi sattumalta Ilajan Erämiesten vierasjahtimainoksen Facebookissa.

– Kanadanmajava on minulle täysin vieras riistalaji, ja siksi kiinnostuin ilmoituksesta heti. Olen joskus törmännyt metsässä majavan syönnöksiin, mutta eläintä en ole ikinä päässyt näkemään. Pohjois-Karjala metsästyspaikkana houkutteli minua, koska olen aikoinani asunut Kiteellä. Silloin en vielä metsästänyt.

Launonen ei ollut aikaisemmin osallistunut myöskään vierasjahteihin. Uuteen paikkaan ja porukkaan meneminen jännitti etukäteen. Osallistumiskynnystä kuitenkin madalsi se, että jahti oli suunnattu pelkästään naisille.

– Ajattelin, että olisi kiva tutustua saman henkisiin naisiin, joiden pääpuheenaiheena ei ole, millaiset korkokengät sopivat minkäkin vaatteen kanssa. Ja kun jahtiin tulee pelkästään naisia, omaa saunavuoroa ei tarvitse odotella, naurahtaa Launonen.

Reijo Sauvula näyttää, miten majava nyljetään.Reijo Sauvula näyttää, miten majava nyljetään.

Jahti onnistui yli odotusten

Ensimmäiset vieraat saapuivat Ilajan Erämiesten majalle torstai-iltana. Varsinainen ohjelma alkoi perjantaina. Aamupalan jälkeen Kaarlo Nygrén ja oppaat kertoivat majavanmetsästyksestä sekä esittelivät pyyntivälinteitä. Ennen iltapassiin lähtöä ehdittiin vielä käymään ampumaradalla kohdistamassa aseita ja lahtivajalla katsomassa, kuinka majava nyljetään.

Kolmipäiväisen majavajahdin aikana kaikki vieraat onnistuivat näkemään majavia. Osa pääsi myös ampumaan. Saalis ei kuitenkaan ollut osallistujille pääasia, vaan uuteen riistalajiin ja metsästysmuotoon tutustuminen. Myös Pohjois-Karjalan kaunis erämaaluonto oli kokemisen arvoinen.

– Oli kiva päästä näkemään metsässä ahman jälkiä. Ja sudetkin pyörivät ihan lähistöllä. Ne olivat selvästi käyneet lähellä koiratarhaa, koska koirat haukkuivat taukoamatta. Tuoreita jälkiä löytyikin aamulla muutaman sadan metrin päästä majalta. Mahdollinen keväinen karhukohtaaminenkin toi jahtiin vähän jännitystä, kertoo Launonen.

Launonen ja muut naisvieraat arvostivat erityisesti sitä, että järjestävä seura toimi jahdissa kaikin puolin asiallisesti.

– Porukka oli tosi mukava. Kukaan ei ryypännyt tai kertonut härskejä juttuja, vaan kaikki olivat todella kohteliaita ja avuliaita. Oli myös kiva, että oppaat vaihtelivat eri passikerroilla. Jokaisella oli vähän erilaisia metsästyskertomuksia, ja kaikilta oppi jotain uutta.

Myös Ilajan Erämiehet pitivät majavajahtikokeilua erittäin onnistuneena. Vaikka seuralla on vankka kokemus vierasjahtien järjestämisestä, uusi riistalaji ja uudenlainen kohderyhmä olivat ennakkoon hieman huolestuttaneet. Karhujahdeissa kun vieraat olivat olleet pääosin miehiä. Naisporukka kuitenkin yllätti järjestäjät positiivisesti sisukkuudellaan.

– Kaikki onnistui kyllä nappiin. Ja helpompaa tuntui olevan se naisväen ohjaaminen jahtihommissa kuin miesporukan. Ohjeita ei tarvinnut toistella, ja kaikki istuivat passissa niin sitkeästi, että oppaitakin alkoi jo paleltaa. Vieraat olivat selvästi innokkaita metsästäjiä. Jatkossakin tullaan mielellään järjestämään vierasjahteja naisille, kertoo Ilajan Erämiesten puheenjohtaja Jari Sauvula.

Samanhenkiset ihmiset yhteen

Joku saattaisi ajatella, että vierasjahteja järjestävät seurat pääsevät helpolla rikastumaan. Näin harvoin on. Esimerkiksi kolmipäiväisen majavajahdin vierailta kerätyillä maksuilla katettiin vieraslupakorttien lisäksi täysihoidon kustannukset. Seura-aktiivien palkattomalle talkootyölle ei laitettu mitään hintalappua. Toki joskus seuroille saattaa jotain lisätuloja vierasjahtien järjestämisestä tullakin. Näillä metsästysseurat pystyvät kunnostamaan yhteisiä tiloja, tekemään pieniä hankintoja tai vaikkapa maksaa osan maanvuokramaksuista.

Työläydestä huolimatta onnistuneet vierasjahdit voivat parhaimmillaan tiivistää seuran yhteishenkeä ja saattaa samanhenkisiä ihmisiä yhteen. Jahdin lomassa on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja kiva kuulla, miten asioita tehdään muualla. Jos kemiat toimivat, vieraat voivat vastavuoroisesti kutsua seuran metsästämään sellaista riistalajia, joita seuran mailta ei löydy. Vierasjahdeista seura voi myös löytää uusia jäseniä, jos sille on tarvetta.

Vieraille hyvin järjestetyt jahdit tarjoavat uudenlaisia metsästysmahdollisuuksia sekä ikimuistoisia elämyksiä. Lisäksi tapahtumista voi löytää uusia metsästyskavereita. Esimerkiksi Launonen tutustui jahdissa muihin metsästäviin naisiin, joiden kanssa suunnataan syksyllä peurajahtiin. Hän osallistuu mielellään myös tulevaisuudessa Ilajan Erämiesten jahteihin.