Tuomas Hallenberg
Puheenjohtajan palsta

Harmaa, harmaa ja harmaa

Susi, harmaaksikin kutsuttu, keskusteluttaa. Kannanhoitosuunnitelman valmistelu on aloitettu ministeriön johdolla, ja työhön kohdistuu odotuksia. Kiperään asiaan tarvitaan ratkaisumallit, joilla voimme turvata suomalaisen metsästyskulttuurin, kuten koirametsästyksen, jatkumisen. Toisaalta on voitava hoitaa linjan mukaisesti maassamme jo edellisen kannanhoitosuunnitelman määrätavoitteen ylittänyttä susikantaa, jonka aiheuttamien vahinkojen tulee olla hallinnassa. Ongelmayksilöihin on voitava vaikuttaa joustavasti – ja kannan kokonaisuuden sääntely edellyttää lähivuosina metsästystä. Muut kehitettävät keinot ovat tarpeen, tervetulleita ja tukevat luonnollisesti kannan ja vahinkojen hallintaa. Eväitä ratkaisuun siis on. Tahtotila ja juridiikka ratkaisevat.

Joidenkin sorsalintujemme kannat ovat taantuneet. Metsästystä ohjataan allin ja metsähanhen pyynnissä kiintiöin ja suosituksin. Menettely on saanut joustavuutensa vuoksi tunnustusta muun muassa Euroopan metsästäjäjärjestö FACE:n kokouksessa syyskuussa. Riistakeskuksen strategiaseminaarissa käsiteltiin vesilintuteemaa. Vanhat riistanhoitajat saattoivat kokea arvonsa palautuksen, kun Luonnonvarakeskuksen tutkija Hannu Pöysä mainitsi esityksessään variksen – sen toisen harmaan – pesävahinkojen aiheuttajana. Kosteikkojen kunnostaminen linnustollemme on tärkeä teko. Yhtä tärkeää on petopaineen, niin tassuttelevien kuin siivekkäiden, hallinta vesillä ja metsissä. Miten nykyinen sääntelymme tukee näitä tavoitteita?

Harmaa on monissa seuroissa yleistyvä väri – jahtiväen ohimoilla. Metsästäjäliitto tekee työtä nuorison perehdyttämiseksi hienoon harrastukseemme. Nuorison teemavuosi 2018 on johtanut aloitteisiin puolittaa nuorilta liiton jäsenmaksu ja riistanhoitomaksu. Muutosesitykset ovat nyt myötätuulessa. Olemme välittäneet kiinnostuneille nuorille sellaisten seurojen yhteystietoja, jotka ottavat jäseniä riveihinsä. Ovatpa kasvattajatkin lahjoittaneet sivustomme avulla metsäkoiranalkuja nuorille metsästäjille. Liitto on myös hakenut ja saanut tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoavustuskelpoisuuden. On kiinnostavaa nähdä kampanjamme tuloksia, toivottavasti omissa porukoissamme!

Hyviä hetkiä suomalaisessa luonnossa kaikille!