Eero Kakko teki MetsästysMetso-leirin fasaanijahdissa onnistuneen riistalaukauksen.
Eero Kakko teki MetsästysMetso-leirin fasaanijahdissa onnistuneen riistalaukauksen.

Tällä nuortenleirillä metsästetään

MetsästysMetso-leirillä nuoret pääsevät kokeilemaan metsästystä käytännössä. Etelähämäläisen leirin järjestäjät kertovat, kuinka metsästysleiri kannattaa toteuttaa.

Metso-leireillä tutustutaan metsästykseen, harjoitellaan ammuntaa ja opetellaan erätaitoja. MetsästysMetso-leiri tarjoaa mahdollisuuden päästä soveltamaan oppeja käytännössä.

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin metsästysleiri järjestettiin neljättä kertaa Rengossa syyskuussa. Tänä vuonna nuoret pääsivät lintujahtiin seisojien kanssa, kaivamaan pienpetoja luolista ja peurajahtiin mäyräkoirien kanssa.

Leirin ohjaaja Janne Oksanen vei nuoria fasaanijahtiin aamuauringon noustessa.

Leirin ohjaaja Janne Oksanen vei nuoria fasaanijahtiin aamuauringon noustessa.

Metsästysleirin suunnittelu

MetsästysMetso-leiriä suunniteltaessa tulee valita mitä metsästetään ja etsiä sopivat metsästysalueet. Lisäksi leirin keskuspaikan tulee olla riittävän lähellä metsästysalueita ja sopia lepoon ja huoltoon joskus raskaidenkin metsästyspäivien jälkeen, kertoo Etelä-Hämeen piirin nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Markus Hartikainen.

Leirillä voidaan keskittyä yhteen metsästysmuotoon tai kokeilla useita erilaisia.

Metsästysmuodot mahdollisuuksien mukaan

Metsästysmuotoja valittaessa huomioidaan alueen metsästysmahdollisuudet. Pyyntimuodoiksi kannattaa valita alueelle tyypillinen metsästys, jotta tilanteita saadaan riittävästi, ja osaavia ohjaajia ja koiria löytyy läheltä.

Pyyntimuodot rajaavat osallistujamäärää. Seuruejahteihin voidaan ottaa mukaan hieman enemmän leiriläisiä.

Hartikainen kertoo, että Rengossa lupien saatavuus vaikutti pyyntimuotojen valintaan. Luolajahti valikoitui, koska seurat antavat mielellään luvat siihen, järjestävässä porukassa on luolakoiria ja nuoret ovat pitäneet metsästysmuodosta. Fasaaninmetsästys seisovan lintukoiran kanssa valittiin, koska siinä edetään rauhallisesti, nuoret pääsevät seuraamaan koiran työskentelyä eikä fasaanilla ole metsäkanalintujen tavoin kiintiöitä. Peurajahdissa taas nuoret pääsivät tutustumaan kiväärillä tapahtuvaan seuruemetsästykseen ja harjoittelemaan esimerkiksi metsästyksenjohtajan ohjeiden noudattamista ja radion käyttöä.

Leiriläiset pääsivät lapionvarteen pienpetojen luolapyynnissä. Samalla kuvattiin Metsästäjäliiton nuorisotyön esittelyvideota.

Leiriläiset pääsivät lapionvarteen pienpetojen luolapyynnissä. Samalla kuvattiin Metsästäjäliiton nuorisotyön esittelyvideota.

Metsästysalueet hyvissä ajoin

Metsästysalueita valittaessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä metsästysseuroihin ja neuvotella, millä ehdoilla nuorten kanssa päästään jahtiin. Rengon leirillä metsästettiin tänä vuonna kolmen seuran alueella.

Alueita kysyttiin seuroilta jo ennen kesäkokouksia. Peurajahdista sovittiin kirjallisesti, ja sopimuksen mukaan lihat jäivät seuralle.

– Seurat ovat aina luovuttaneet alueita leirejä varten ja luvat on saatu helposti, Hartikainen kiittää.

Leiriläisten määrä ja huolto

Metsästysleirillä leiriläisten määrä on pienempi kuin muilla Metso-leireillä. Jahdissa tulee olla turvallisuuden takaamiseksi enemmän ohjaajia kuin leiriläisiä. Rengossa osallistujamääräksi on vakiintunut kuusitoista. Hartikainen kertoo, että määrä on todettu sopivaksi majoituksen, kuljetuksen ja jahdin järjestelyiden kannalta.

Metsäpäivät venyvät usein pitkäksi, joten majoitustiloissa tulee olla mahdollisuus tavaroiden kuivattamiseen, peseytymiseen ja lepäämiseen. Rengossa ruoka on tilattu pitopalvelusta. Näin on vapautettu ohjaajat varsinaisen leirin järjestelyihin.

Rengon leirin keskuspaikkana on iso mökki, jossa ohjaajat nukkuvat, ja josta löytyvät mahdollisuudet varusteiden huoltoon ja peseytymiseen. Leiriläiset nukkuvat lämmitetyissä puolijoukkueteltoissa. Leiriläiset ovat pitäneet telttamajoituksesta, sillä se tuo eräelämän tuntua.

Rengon MetsästysMetso-leirin osallistujat valkohäntäpeurajahdin päätteeksi lahtivajalla. Saaliin oikeaoppinen käsittely tuli tutuksi.

Rengon MetsästysMetso-leirin osallistujat valkohäntäpeurajahdin päätteeksi lahtivajalla. Saaliin oikeaoppinen käsittely tuli tutuksi.

Elintärkeät ohjaajat

Metsästysleirillä tarvitaan paljon ohjaajia, muun muassa koiranohjaajia, huoltoväkeä, leiriläisten ohjaajia ja yövalvojia. Riittävä ohjaajien määrä on jo turvallisuuden vuoksi tärkeää.

Rengon leirillä vakituisia ohjaajia oli kahdeksan, joista kolme yöpyi leiripaikalla. Kaikki kokoaikaiset ohjaajat ovat piirin kokeneita nuorisotoimijoita.

Jahdeissa on ollut mukana paikallisten seurojen jäseniä oppaina, koiranohjaajina ja ohjaajina. Myös heidät on valittu siten, että he osaavat toimia nuorten kanssa vastuullisesti. Hartikaisen mukaan metsästysleiri on ohjaajalle kaikkein mukavin.

– Siinä pääse itsekin jahdin tunnelmaan.

Nuoret mukaan suunniteluun

Nuorten kuuleminen ja palautteen kerääminen on erittäin tärkeää. Palautteen perusteella leirejä voidaan kehittää vastaamaan nuorten odotuksia ja esimerkiksi valita nuoria kiinnostavia metsästysmuotoja.

Rengossa tulevan vuoden ohjelma suunniteltiin yhdessä nuorten kanssa leirin loputtua. Nuorten kanssa istuttiin alas ja toteutuksen puolesta sopivat jahtimuodot listattiin. Niistä alettiin yhdessä muokata ensi vuoden ohjelmaa. Lopputuloksena ensi vuoden leirille valittiin lauantaiksi peurajahti ja iltaan sorsastus, sunnuntaiksi lintujahti seisojien kanssa ja iltapäivään saaliin käsittely.