Vapensmederna Heli och Juha Fagerström inrättade en vapensmedja i den gamla prästgårdens drängstuga.
Bild: Matti Vyörykkä
Vapensmederna Heli och Juha Fagerström inrättade en vapensmedja i den gamla prästgårdens drängstuga. Bild: Matti Vyörykkä

Ett par vapensmeder i en gammal prästgård

Finlands enda kvinnliga vapensmed arbetar tillsammans med sin man.

Heli och Juha Fagerström berättar med ett skratt att de först och främst blev businesspartner och mycket senare också ett par. De två vapensmederna driver sitt företag tillsammans, men arbetsfördelningen är tydlig.

Heli sköter träarbetet och kolvarna. Juha koncentrerar sig på metallarbetet. Båda två gillar problemlösning. Vapnen måste vara pålitliga och träffsäkra. Träet och metallen måste fungera tillsammans.

– Arbetsdagen börjar när vi tassar över gården till vapensmedjan, beskriver Juha.

Arbetsvägen är alltså inte särskilt lång. Vapensmedjan finns i drängstugan vid den gamla prästgården i Lappfjärd. Paret bor i huvudbyggnaden.

– En företagares arbetsdag är inte bunden till arbetstider. Ibland jobbar vi också på söndagar, om en kund har problem med sitt jaktvapen och vi råkar vara hemma när han tittar in, förklarar Heli glatt.

Heli berättar att hon utbildade sig till vapensmed vid Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos för ett par år sedan. Juha, som är hemma från Kustö i Åbo, gick ut samma skola tio år tidigare och drev sitt företag Suomen Asetekniikka i hyreslokaler i Varkaus.

– Skolan ringde mig och bjöd ut en praktikant. Jag bad att få tala med praktikanten själv, och fick en ”statistisk överraskning” på tråden.

Heli Fagerström från Kemi har som enda kvinna i Finland blivit klar med sin yrkesutbildning som vapensmed. Hon berättar att hon själv blev förvånad över att det inte fanns några andra kvinnor i branschen när hon inledde sina studier.

– Arbetet i sig är lämpligt för en kvinna, det kräver precision och fingerfärdighet.

– Till min examensfest bjöd jag naturligtvis in min handledare som erbjudit mig en praktikantplats. Vi började ivrigt kläcka nya idéer för Suomen Asetekniikka. Juha behövde en expert på kolvarbete till sin smedja, så vi beslöt att slå ihop vår expertis.

– När man inbillar sig att man kan allt är det dags att söka sig till en annan bransch, konstaterar Juha Fagerström medan han förbereder installationen av ett kikarstativ på en Mauser.
Bild: Heli Fagerström– När man inbillar sig att man kan allt är det dags att söka sig till en annan bransch, konstaterar Juha Fagerström medan han förbereder installationen av ett kikarstativ på en Mauser. Bild: Heli Fagerström

Företaget flyttade till prästgården

Heli hade redan tidigare köpt den gamla prästgården med tillhörande gårdsbyggnader i Lappfjärd. Suomen Asetekniikka flyttade dit från hyreslokalerna. Samarbetet gick utmärkt. Vapensmederna fann varandra också utanför arbetet. För ett knappt år sedan firade paret bröllop.

Fagerströms trivs med sitt arbete och respekterar varandras expertis.

– Bra metalldelar kan bli förstörda av en dålig kolv och tvärtom. Det är inte många vapensmedjor som erbjuder både metall- och kolvarbeten. Hos oss får man hela paketet, påpekar Juha Fagerström.

– Det bästa med arbetet är att alla arbetsdagar är olika. Vapen är individuella och de bästa resultaten får man om de har smitts och justerats för att passa just sin ägare och användare, säger Fagerströms.

Heli Fagerström visar upp det fågelgevär som hon byggde som slutarbete under vapensmedutbildningen. Den första fågeln hon fällde med vapnet var en orre.
Bild: Juha FagerströmHeli Fagerström visar upp det fågelgevär som hon byggde som slutarbete under vapensmedutbildningen. Den första fågeln hon fällde med vapnet var en orre. Bild: Juha Fagerström

Semester under jaktveckan

De två vapensmederna berättar att de trivs bra i Lappfjärd. Där finns mycket natur och en stark jaktkultur. Kunderna kommer i alla fall från alla hörn av landet, från Helsingfors så långt norrut som Rovaniemi. Till arbetsdagens rutin hör ett besök hos Matkahuolto.

Trots att arbetsdagarna och -veckorna kan bli långa, försöker Fagerströms alltid hålla semester under jaktsäsongen. Höstjakten måste de ha tid med, för båda två är ivriga jägare.

Heli berättar att hon också sysslar med sportskytte, och i år tog hon hem guld i luftpistol med Isojoen Urheilijats damlag vid FM i lagskytte.

Heli Fagerström har alltid gillat snickarens arbete. Därför sökte hon sig till vapensmedutbildningen och är expert på gevärskolvar och uppruggning av dessa. Metall- och träarbetet kräver samarbete inom vapenbranschen. I ett bra vapen är båda av hög kvalitet.
Bild: Juha FagerströmHeli Fagerström har alltid gillat snickarens arbete. Därför sökte hon sig till vapensmedutbildningen och är expert på gevärskolvar och uppruggning av dessa. Metall- och träarbetet kräver samarbete inom vapenbranschen. I ett bra vapen är båda av hög kvalitet. Bild: Juha Fagerström

Vapnen har flera värden

Fagerströms anser att finländarna uppskattar vapen och traditioner. Man vill värna om dem. Gamla vapen rustas upp eller repareras och kompletteras med skräddarsydd utrustning. Vapnet är jägarens personliga verktyg.

– Ett välskött och välbevarat vapen håller i princip hur länge som helst, säger Juha Fagerström. Han konstaterar också att det är enkelt för kunden att rusta upp ett gammalt vapen. Ett nytt vapen kräver en ny vapenlicens.

Ett vapen har många värden. Det kan ha penningvärde, bruksvärde, affektionsvärde och samlarvärde. Juhas stora skatt är ett jaktvapen som han har byggt av Sakos delar. Genom att byta ut pipan lämpar sig vapnet för både fågeljakt och björnjakt.

För Heli är det fågelgevär som hon byggde som slutarbete i skolan viktigt.

– Mitt eget gevär skulle jag eventuellt kunna tänka mig att sälja för en rejäl slant, men min farfars fars fågelgevär kommer jag aldrig att göra mig av med. Med det vapnet lärde farfar mig jaga och hantera ett vapen på ett tryggt sätt. Geväret är alltså en riktig klenod.