Wieke Edinger
Tankar om jakt

Jaktens framtid

Har jakten över huvud taget någon framtid?

Det var en typisk grå, regnig dag i Bryssel när jag ställde mig den frågan. Jag satt vid datorn när ytterligare ett initiativ för djurens rättigheter dök upp på skärmen. Trots att jag ännu inte jagar själv blir jag väldigt stött över att folk går till angrepp mot jägare. Jag förstår mig inte på människor som pekar finger och ställer jägarna till svars för naturens tillbakagång. Det gör mig ledsen att jägarna förknippas med avsaknaden av moralitet och mänsklighet i samhället.

Vi lever i en värld där många anser att det är fel att använda djur – oavsett av vilken orsak. De är av åsikten att människan inte borde äta kött, bära skinn eller päls, eller ens ha sällskapsdjur. I vår rika och välmående värld betraktar dessa personer jakten som något totalt bakåtsträvande. De anser att jakt i sig en barbarisk aktivitet, eftersom de upplever att det är fel att döda en annan levande varelse.

Det anser inte jag. Att jaga sin egen föda är för mig ett tecken på ödmjukhet och accepterande av det faktum att vi människor inte är annorlunda än andra levande varelser. När vi jagar använder vi våra färdigheter, vår kunskap och vårt tålamod på ett sätt som vi annars sällan får tillfälle att göra i dagens värld. Vi handlar på naturens villkor och accepterar dess regler, för vi vet vad som krävs. Om vi utmanar ödet idag, går vi hem tomhänta i morgon.

Personligen anser jag att världen skulle vara en bättre plats om alla var jägare. Om var och en själv var tvungen att gå ut och skaffa sin föda, skulle alla snart inse att mänskligheten är beroende av skogen, ängarna och vattnet. Om vi alla var jägare, skulle var och en förstå vad jägarna alltid har vetat: om vi inte tar hand om naturen, kommer naturen att sluta ta hand om oss.

Jag är övertygad om att vi kan bevara det vi har genom att använda det på ett förnuftigt sätt. Om vi slutar jaga är vi inte längre beroende av naturens krafter och riskerar att förlora kontakten med naturen. Därför tror jag inte bara att jakten har en framtid – jag tror att jakten är vår framtid.

Wieke Edinger