Lauri Kontro
Lauri Kontro
@ laurikontro
Från ordföranden

Vad kostar älgjakt?

Är det dyrt att jaga? Det är en fråga som sysselsätter tankarna hos både jägare och många andra.

Vi vet alla att det kostar pengar att jaga. Obligatoriska avgifter är jaktvårdsavgifter, älglicensavgifter, avgifter för skjutprov och andra licenser. Utöver de obligatoriska avgifterna finns olika frivilliga avgifter, såsom medlemsavgifter i föreningar, skjutbaneavgifter och övriga motsvarande avgifter. Förnödenheter och bränsle kostar också. Även jaktutrustningen slukar pengar. Utrustningen är lyckligtvis verktyg som håller från generation till generation. Ett hagelgevär eller gevär har en livslängd på cirka femtio år.

Jakt är inte särskilt dyrt jämfört med många andra hobbyer. Men det är inte heller något man gör gratis. Kostnaderna för jakt i Finland ligger på en nivå som gör att hobbyn ändå inte står och faller med priset. Högst är tröskeln för de unga. Därför är det viktigt att föreningarna hjälper de unga att komma i gång med en god hobby.

Jakt är en hobby som inte får något stöd från samhället. Jägarna betalar själva för sin hobby och bidrar samtidigt med en rejäl slant till statens kassa. Jaktförvaltningen bekostas också med jaktvårdsavgifterna.

Dessutom ger det arbete som jägarna utför samhället en slant varje år. Låt oss göra en liten räkneoperation.

Årligen fälls cirka 50 000 älgar. Cirka 100 000 jägare deltar i älgjakten. För att fälla en älg krävs cirka 16 dagsverken.

Jägarna utför dessutom älginventeringar, placerar ut slickstenar i terrängen och anlägger viltåkrar. För det arbetet krävs också tid.

Vad är alltså älgjaktens pris? Vad skulle älgjakten kosta, om den genomfördes som avlönat arbete bekostat med allmänna medel?

Räkna ut priset tillsammans. Räkna och förbluffas över slutsumman.