Wieke Edinger
Jahtipohdintoja

Metsästyksen tulevaisuus

Onko metsästyksellä edes tulevaisuutta?

Kysyin tätä itseltäni eräänä synkkänä, sateisena päivänä Brysselissä. Näytölleni oli jälleen ilmestynyt uusi aloite eläinten oikeuksien puolesta. Vaikken ole metsästäjä – vielä –, loukkaannun silti, kun metsästäjiä panetellaan näin. En ymmärrä niitä, jotka osoittavat metsästäjiä ja pitävät heitä vastuullisina luonnon heikkenevään tilaan. Suren sitä, kun ihmiset yhdistävät metsästäjät yhteiskunnan moraaliseen ja inhimilliseen rappioon.

Elämme maailmassa, jossa monien mielestä eläinten hyödyntäminen on aina väärin. Näiden ihmisten mielestä meidän ei tulisi syödä lihaa, käyttää nahka- tai turkistuotteita tai edes omistaa lemmikkejä. Heidän mielestä tässä yltäkylläisyyden ja vaurauden maailmassa metsästäminen on auttamattoman vanhanaikaista. Heille metsästäminen on sivistymätöntä, koska heidän mielestä elävän olennon tappaminen on aina väärin.

Mielestäni asia ei ole niin. Mielestäni oman ruoan metsästäminen on nöyryyden ele, ja hyväksyn sen, että ihmiset eivät ole sen erilaisempia kuin muutkaan eläimet. Kun metsästämme, hyödynnämme tietojamme, taitojamme ja kärsivällisyyttämme sellaisella tavalla, jota harvoin näkee näinä päivinä. Antaudumme luonnon armoille ja hyväksymme luonnon säännöt, koska tiedämme, miten asiat tulee hoitaa. Jos yritämme liikaa tänään, palaamme huomenna kotiin tyhjin käsin.

Mielestäni asia on niin, että maailma olisi parempi paikka, jos me kaikki metsästäisimme. Jos meidän kaikkien täytyisi kerätä ja metsästää jokapäiväinen ruokamme, koko ihmiskunta ymmärtäisi, kuinka riippuvaisia olemmekaan luonnosta. Jos olisimme kaikki metsästäjiä, ymmärtäisimme sen, minkä metsästäjät ovat aina tienneet: jos et pidä huolta luonnosta, luonto lakkaa pitämästä huolta sinusta.

Olen vakuuttunut siitä, että vain viisaan käytön avulla voimme säilyttää sen, mitä meillä on. Jos lakkaamme metsästämästä, emme ole enää luonnonvoimien armoilla, jolloin riskinä on, että etäännymme luonnosta. Siksi uskon, että metsästyksellä on tulevaisuus – ja että metsästys on tulevaisuutta.

Wieke Edinger

Kirjoittaja työskentelee pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen lobbarina Brysselissä.