Lauri Kontro
Lauri Kontro
@ laurikontro
Puheenjohtajan palsta

Paljonko maksaa hirvijahti?

Onko metsästys kallista? Tätä kysymystä pohtivat usein sekä metsästäjät itse, että muutkin.

Jokainen tietää, että metsästys maksaa. Pakollisia maksuja ovat riistanhoitomaksu, hirvilupamaksut, ampumakoemaksut ja muut lisenssit. Pakollisten maksujen päälle tulevat vapaaehtoiset maksut, kuten yhdistysten jäsenmaksut, ampumaratamaksut ja muut vastaavat. Tarvikkeet ja polttoaineet maksavat rahaa nekin. Myös metsästysvälineisiin uppoaa euroja. Välineet ovat kuitenkin työkaluja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Haulikon tai kiväärin käyttöaika on puoli vuosisataa.

Metsästys ei ole kovin kallista, kun sitä vertaa moneen muuhun harrastukseen. Silti se ei myöskään ole ilmaista. Metsästyksen kulut ovat Suomessa kuitenkin sillä tasolla, että harrastus ei kaadu hintaan. Suurin kynnys on nuorilla. Siksi on tärkeää, että seuroissa autetaan nuoria tulemaan hyvän harrastuksen pariin.

Metsästys on harrastus, jota yhteiskunta ei tue. Metsästäjät maksavat harrastuksensa itse ja tuottavat vielä valtion kassaan sen lisäksi pitkän pennin. Riistanhoitomaksuilla kustannetaan myös metsästyshallinto.

Tämän lisäksi metsästäjien tekemä työ tuottaa yhteiskunnalle joka vuosi pitkän pennin. Tehdäänpä pieni laskutoimitus.

Vuosittain kaadetaan noin 50 000 hirveä. Hirvenmetsästykseen osallistuu noin 100 000 metsästäjää. Yhtä kaatoa kohti joudutaan käyttämään noin 16 henkilötyöpäivää.

Tämän lisäksi metsästäjät tekevät hirvilaskentoja, laittavat maastoon nuolukiviä ja perustavat riistapeltoja. Siihen työhön käytetty aika tulee tämän lisäksi.

Mikä on hirvijahdin hinta? Mitä siis maksaisi hirvijahti, jos se tehtäisiin palkkatyönä julkisin varoin?

Tehkääpä porukassa laskutoimitus. Summa kannattaa laskea, ja hämmästyä.