Finlands största jaktfest närmar sig

Finlands största jaktfest sprider sig runt om i landet. Tips och material för att informera om evenemanget finns på förbundets webbplats.

Jägarförbundet och vårt lands jägare deltar i firandet av Finlands 100-årsjubileum genom att ordna Finlands största jaktfest (info på finska) på allhelgonadagen den 4 november. Evenemanget är en läcker gåva till alla finländare: att servera varma vilträtter utomhus samtidigt på flera orter.

I skrivande stund – cirka en månad före dagen för jaktfesten – har olika arrangörer anmält hela 27 olika evenemang på olika håll i landet. Många av de kommande jaktfesterna ordnas av flera föreningar i samarbete.

Positiv bild av jägarna

Trots att viltmaten är evenemangens huvudattraktion, har föreningarna också ett utmärkt tillfälle att utöver serveringen presentera sin verksamhet och informera om jakt i allmänhet. Jakt är en hobby som delar åsikterna. En stor del av finländarna har en positiv inställning till jakt och jägare, men det finns alltid utrymme för en förbättring av den bild som allmänheten har av vår hobby.

Jaktfesterna är ett lysande tillfälle att visa allmänheten att jakt är en etisk naturhobby som samlar trevliga, aktiva deltagare. Det är också en god idé att ge information om hur man kan gå med i den lokala jaktföreningen, i synnerhet om antalet medlemmar minskar och verksamheten behöver nya krafter.

Program ökar intresset för evenemanget

Beroende på evenemangsplatsen kan man ordna identifieringslekar eller en frågesport under jaktfesten. Använd bilder, fällar eller djurskallar för identifiering av vilt. I frågesporten kan man be deltagarna gissa vad en älg väger eller lokala rekordsiffror för jakt på små rovdjur.

Om jaktföreningens egna medlemmar är upptagna med serveringen kan program ordnas tillsammans med andra föreningar. Till exempel hundföreningar och lokala kennelklubbar kan visa upp jakthundar. Hundar fångar säkert åtminstone de yngre jaktfestdeltagarnas uppmärksamhet, men de är också en naturlig och intressant del av jakten, vilket kan locka helt nya intresserade till jakthobbyn. Marthor, scouter och reservister är också utmärkta programpartner.

Beroende på vädret kan de som ordnar jaktfesten gärna klä sig i till exempel jaktvästar, likadana mössor eller plagg med föreningens egen logo, om sådana finns. Då kan besökarna identifiera arrangörerna och vet vem de ska be om råd eller information.

Hjälp med kommunikationen från förbundets sida

När evenemangets program och andra arrangemang väl är klara gäller det att få besökare att hitta till evenemanget. På Jägarförbundets webbplats finns en materialbank för jaktfesterna, där man kan ladda ner färdiga modeller för reklamaffischer och meddelanden. Modellerna i materialbanken är på finska. Materialbanken innehåller också ett pressmeddelande som kan bearbetas och distribueras till exempel till den lokala pressen och radion. Sociala medier såsom Facebook är ett effektivt sätt att marknadsföra evenemanget.

Vi önskar alla en lyckad jaktfest!

I materialbanken finns kommunikationsmaterial och modeller som kan laddas ner.

Kom ihåg att ta en titt på hygienanvisningarna för evenemanget, som har publicerats i samarbete med Evira.

Om du ännu inte har anmält din förenings evenemang, gör det nu. Anmälningar kan lämnas fram till dagen för evenemanget här