Köttmästaren lösgör bogarna från hjortkroppen.
Köttmästaren lösgör bogarna från hjortkroppen.

Utbildning och föreningsverksamhet med moderna metoder

Jaktföreningen Kosken Eränkävijät i Egentliga Finland är i många avseenden en föregångare inom jaktföreningsverksamhet. Den aktiva jakt- och skytteföreningen har byggt allaktivitetslokaler utan motstycke, där man kan ordna nästan vilken typ av evenemang som helst – från kurser i köttstyckning till skyttetävlingar.

Kosken Eränkävijäts aktiva verksamhet är välkänd runtom i vårt land. Under årens lopp har föreningen samlat på sig meriter särskilt för sina medlemmars prestationer i skytte mot rörligt mål. Koskis har som bekant också en lång och framgångsrik historia som tävlingsarrangör. Föreningens verksamhet har alltid kännetecknats av dess utmärkta arrangemang. Skjutbanorna som byggts med talkokrafter och många andra av föreningens gemensamma byggnader och vindskydd saknar motstycke.

Ett proffs väljer en såg med lämpligt små tänder som verktyg för att lösgöra sidorna.Ett proffs väljer en såg med lämpligt små tänder som verktyg för att lösgöra sidorna.

En verklig allaktivitetshall

Kosken Eränkävijät har en alldeles ny allaktivitetshall, som ligger relativt nära kommunens centrum. Det är en utmärkt lokal för många typer av evenemang. Utrymme finns så det räcker – i hallen kan ordnas evenemang för hela 250 personer. Hallen är byggd 2015.

Allaktivitetshallen fungerar samtidigt också som föreningens slakteri. Anläggningen passar utmärkt för hantering av vilt: ytorna inomhus är till största delen rostfritt stål, och både inredning och utrustning uppfyller kraven för professionellt bruk. Precis som i slakterier finns också här en skena i taket som leder från utrymmet för flåning till det stora kylrummet, där de flådda djurkropparna enkelt kan hängas.

Inget projektstöd har använts till byggprojektet, utan föreningens medlemmar har finansierat och byggt hallen med talkokrafter – till och med virket kommer från medlemskårens skogar. Hallen planerades av föreningens egen yrkesman Kalle Aho, under tidigare år en mästerskytt på rörligt mål. Koskis kommun deltog genom att donera begagnade, men mycket högklassiga inventarier till allaktivitetshallens kök. Hallen värms upp vintertid med vedeldning. Medlemskåren har fått en turlista för eldningen, som också sköts gemensamt med talkokrafter.

Den toppmoderna videoutrustningen gör det möjligt för en större skara deltagare att följa kursprogrammet. I skyttehallen kan publiken följa köttmästarens arbete på en stor filmduk och hör honom redogöra för de olika arbetsmomenten i realtid.Den toppmoderna videoutrustningen gör det möjligt för en större skara deltagare att följa kursprogrammet. I skyttehallen kan publiken följa köttmästarens arbete på en stor filmduk och hör honom redogöra för de olika arbetsmomenten i realtid.

Kurs i köttstyckning som ute i stora världen

Koskis är också känd som en kommun med en stark hjortstam. Socknens jaktförening med sina 16 000 hektar har under de senaste åren fått cirka 150 jaktlicenser på vitsvanshjort. Hjortjaktkulturen är väl etablerad och också högt utvecklad i regionen. När kunnande finns och förhållandena är de rätta finns det ingen bättre plats för en kurs i hantering av hjortkött än Kosken Eränkävijäts allaktivitetshall.

Kursen i styckning av hjort som ordnades i samarbete med Egentliga Finlands distrikt inom Jägarförbundet i början av 2017 fick många ivriga deltagare. Den första kursen hölls i slutet av fjolåret och eftersom alla intresserade trots de fina lokalerna inte fick plats på kursen blev föreningen tvungen att snabbt ordna ett andra kurstillfälle.

En fördel med den utmärkta utrustningen i Kosken Eränkävijäts allaktivitetslokal är att ingen av kursdeltagarna behöver stå och kika över axeln på köttmästaren för att se vad som pågår. En stor grupp deltagare kan sitta i luftgevärsskyttehallen och följa kursen i realtid på en stor filmduk. Ljudåtergivningen är också av toppkvalitet, och köttmästaren redogör för de olika arbetsmomenten i en trådlös mikrofon. Effekten och nyttan av kursen når en helt ny nivå tack vare tekniken som är tillgänglig i Koskis.

Här hittar du bilder från byggandet av allaktivitetshallen i Koskis

Köttmästaren beundrar det professionella köket i Kosken Eränkävijäts allaktivitetshall.Köttmästaren beundrar det professionella köket i Kosken Eränkävijäts allaktivitetshall.
Verksamhetsledare Jukka Päivinen vid Egentliga Finlands distrikt inom Jägarförbundet framförde en hälsning från förbundet under kursen i Koskis.Verksamhetsledare Jukka Päivinen vid Egentliga Finlands distrikt inom Jägarförbundet framförde en hälsning från förbundet under kursen i Koskis.

Köttmästaren i sitt esse.

Porträtt av ett proffs på hjortstyckning

  • Namn: Ari Lehtonen

  • Hemort: Letala

  • Erfarenhet: Kock, 33 år som köttmästare

  • Jaktförening: Laitilan Metsästysseura ry

  • Jakthobby: Hjortdjur, stora rovdjur, småvilt

– Pröva på att tillreda hjortkött ”sous vide”, där köttet upphettas i en lufttät plastpåse i ett vattenbad med låg temperatur under en längre tid. Metoden ger garanterat en extremt saftig och mör hjortstek.

– Använd en benig hjortsida till att tillreda ”hjort i kål” på samma sätt som får i kål. Du blir positivt överraskad.