Video

Juliste ja videot apuna hirvenkäsittelyssä

Jokaiselle Metsästäjäliiton jäsenseuralle lähetettiin vuonna 2015 Hirvenkäsittelyn ABC-koulutusjuliste. Juliste sisältää tietoa hirvisaaliin käsittelystä ja se on tarkoitettu ripustettavaksi lahtivajan ja hirvennylkypaikan seinälle.

Hirvenkäsittelyn ABC -koulutusjuliste on jaettu jokaisen jäsenseuran käyttöön ripustettavaksi lahtivajan seinälle.Hirvenkäsittelyn ABC -koulutusjuliste on jaettu jokaisen jäsenseuran käyttöön ripustettavaksi lahtivajan seinälle.

Julisteessa kuvataan hirvisaaliin koko käsittelyketju riistalaukauksesta aina ruokapöytään tai myyntiin saakka. Julisteen jokaisessa kuudessa osiossa on tietolaatikko, jossa on kirjattuna muutama tärkeä seikka kyseisestä työvaiheesta. Tärkeimmässä osassa ovat koulutusvideot, joihin julisteessa on suora nettilinkki kustakin osiosta.

Julisteen osiot ovat:

  • Riistalaukaus

  • Suolistus

  • Nylkeminen

  • Ruhon paloittelu

  • Leikkaus luuttomaksi

  • Lihan myynti

Älypuhelimella tai tablettitietokoneella voidaan siis kätevästi käydä katsomassa vinkkejä ja hyväksi todettuja toimintatapoja kuhunkin työvaiheeseen, vaikka lahtivajalla kesken ruhon paloittelun.

Videoihin QR-koodilla tai liiton kotisivuilta

Jokaisesta julisteen kuudesta osiosta löytyy myös niin sanottu QR-koodi eli ruutukoodi. Se on kaksiulotteinen kuviokoodi, joka ohjaa älypuhelimen kameralla koodia osoitettaessa suoraan kyseisen työvaiheen syventävään koulutusvideoon tai nettisivulle, josta löytyy ajantasaista tietoa aiheesta.

QR-koodin lukijasovelluksen voi käydä lataamassa omaan älypuhelimeensa sen käyttöjärjestelmän sovelluskaupasta. Tarjolla on useita sovellusvaihtoehtoja, joista osa on myös ilmaisia. Koodilukijoita löytyy niin Android-, iPhone- kuin Windows-puhelimiinkin. Videoihin pääsee myös suoraan liiton kotisivuilta.

Maa- ja metsätalousministeriön tukea

Koulutusjulisteen tuottamisen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö. Koulutusvideoiden ja julisteen sisällön on tuottanut riistamestari, Metsästäjäliiton pohjoisen alueen aluekouluttaja Toni Kumpuvaara. Juliste on myös tilattavissa liiton erätarvikekauppa Eräkontista Riihimäeltä.

Video