Lihamestari irrottelee peuranruhosta lavat.
Lihamestari irrottelee peuranruhosta lavat.

Koulutusta ja seuratoimintaa modernein menetelmin

Kosken Eränkävijät Varsinais-Suomessa on monessa mielessä metsästysseuratoiminnan edelläkävijä. Aktiivinen metsästys- ja ampumaseura on rakentanut vertaansa vailla olevat monitoimitilat, joissa voidaan järjestää lähes mitä tilaisuuksia vain – lihanleikkuukoulutuksista ampumakilpailuihin.

Kosken Eränkävijöiden aktiivinen toiminta tunnetaan maassamme laajalti. Vuosien varrella seura on saanut meriittiä erityisesti liikkuvan maalin huippuampujiensa saavutuksista. Koskella on tunnetusti myös kilpailutapahtumien järjestämisen osalta pitkä ja menestyksekäs historia. Seuran toiminnan tunnusmerkkinä on aina ollut erinomaiseksi luodut puitteet. Talkoilla tehdyt ampumaradat ja lukuisat muut seuran yhteiskäyttöiset rakennukset ja laavut hakevat vertaistaan.

Ammattilainen hyväksyy sopivan pienihampaisen sahan työkalukseen kylkien irrottamisessa.Ammattilainen hyväksyy sopivan pienihampaisen sahan työkalukseen kylkien irrottamisessa.

Todellinen monitoimihalli

Kosken Eränkävijöillä on tuore monitoimihalli, joka sijaitsee melko lähellä kuntakeskusta. Se on erinomainen paikka järjestää mitä moninaisempia tapahtumia. Tilaa on reilusti – siellä voidaan järjestää jopa 250 henkilön tilaisuuksia. Halli on rakennettu vuonna 2015.

Monitoimihalli toimii samalla seuran lahtivajana. Kyseessä on korkeatasoinen laitos myös riistan käsittelyyn: sisätilojen pinnat ovat pääosin ruostumatonta terästä ja laitteet sekä varusteet ammattitasoa. Teurastamoista tuttu kiskorata kulkee katossa nylkypaikalta johtaen lopulta suureen kylmiöön, jonne nyljetyt ruhot saadaan riippumaan kätevästi.

Hanketukia ei hallin rakentamiseen ole käytetty, vaan rakennus on jäsenistön talkoilla rakentama ja rahoittama – puutavarakin on jäsenistön metsistä saatua. Suunnittelusta vastasi seuran oma alan ammattimies ja takavuosien liikkuvan maalin huippuampuja Kalle Aho. Kosken kunta osallistui lahjoittamalla monitoimihallin ammattikeittiöön käytetyn, mutta varsin tasokkaan kaluston. Halli pysyy talvella lämpimänä puulämmityksellä. Jäsenistölle on jaettu kiertävä ”kipinävuorolista”, joka hoidetaan myös yhteistuumin talkoovoimin.

Viimeistä huutoa olevat videointilaitteet mahdollistavat isonkin väkimäärän osallistumisen koulutustapahtumaan. Ilma-asehallin puolelta yleisö näkee lihamestarin puukon liikkeet suurelta valkokankaalta ja kuulee selostuksen työvaiheista reaaliajassa.Viimeistä huutoa olevat videointilaitteet mahdollistavat isonkin väkimäärän osallistumisen koulutustapahtumaan. Ilma-asehallin puolelta yleisö näkee lihamestarin puukon liikkeet suurelta valkokankaalta ja kuulee selostuksen työvaiheista reaaliajassa.

Lihanleikkuukoulutusta suuren maailman tyyliin

Koski on myös tunnettu peurapitäjä. 16 000 hehtaarin kokoisella pitäjäseuralla ollut käytössä viime vuosina noin 150 valkohäntäpeuran kaatolupaa. Peuranmetsästyskulttuuri on alueella vakiintunutta ja myös pitkälle kehittynyttä. Kun osaamista löytyy ja puitteet ovat kunnossa, mikä onkaan parempi paikka järjestää peuranlihankäsittelykoulutusta kuin Kosken Eränkävijöiden monitoimihalli.

Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa järjestetty peuranpaloittelukoulutus alkuvuodesta 2017 sai erinomaisen ja runsaslukuisen osanoton. Ensimmäinen koulutus pidettiin edellisvuoden lopulla, ja koska kaikki halukkaat eivät hyvistä tiloista huolimatta mahtuneet mukaan, jouduttiin järjestämään piakkoin toinen tilaisuus.

Kosken Eränkävijöiden monitoimitilan erinomaisen varustelun yhtenä etuna on, että kaikkien koulutettavien ei tarvitse kurkkia lihamestarin olan yli, mitä puukon kanssa milloinkin touhutaan. Koulutusta voi seurata suurikin joukko ilma-aseampumahallin puolelta, jossa leikkauskoulutus näkyy reaaliaikaisesti suurelta valkokankaalta. Myös äänentoisto on huippuluokkaa, ja työvaiheiden selostus tapahtuu langatonta mikrofonia apuna käyttäen. Koulutuksen vaikuttavuus ja hyöty nousevat tekniikan avulla Koskella kokonaan uudelle tasolle.

Katso kuvat Kosken monitoimihallin rakentamisesta

 Lihamestari ihastelee Kosken Eränkävijöiden monitoimitalon ammattitasoista keittiötä. Lihamestari ihastelee Kosken Eränkävijöiden monitoimitalon ammattitasoista keittiötä.
Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jukka Päivinen toi piirin terveiset.
Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jukka Päivinen toi piirin terveiset.

Lihamestari omassa elementissään.

Henkilökuvassa peuranpaloittelun ammattilainen

  • Nimi: Ari Lehtonen

  • Asuinpaikka: Laitila

  • Kokemus: Kokki, 33 vuotta lihamestarina

  • Metsästysseura: Laitilan Metsästysseura ry.

  • Metsästysharrastus: Hirvieläimet, suurpedot, pienriista.

– Kokeile peuranlihan kanssa ”Sous vide” –tekniikkaa, jossa lihaa kuumennetaan ilmatiiviissä muovipussissa vesihaudekeittimellä matalassa lämpötilassa pidemmän aikaa. Menetelmällä saat takuuvarmasti äärimmäisen mehevää ja mureaa peurapihviä.

– Kokeile tehdä luisesta peurankyljestä ”peurakaalia” lammaskaalin tapaan. Yllätyt positiivisesti.