Medaljörerna i damernas kulgrenar omedelbart efter finalen. Tiina Hassinen (t.v.) silver, Minna Suomalainen guld och Titta Pääkkönen brons.
Medaljörerna i damernas kulgrenar omedelbart efter finalen. Tiina Hassinen (t.v.) silver, Minna Suomalainen guld och Titta Pääkkönen brons.

Elektronisk älg löpte i Pessalompolo

Kampen om de finländska mästerskapen i jaktskytte gick av stapeln i Lappland. Nästan 700 skyttar deltog i tävlingarna, som pågick i fyra dagar.

Elektroniska måltavlor är fortfarande föremål för kritik. Kritiken blir emellertid mindre skarp för varje tävling som avklaras, och i Pessalompolo användes på en av älgbanorna en elektronisk dubbelälg som tagits i bruk bara ett par veckor tidigare. Det gav klara bevis på att en sådan älgbana räcker till för att anordna förbundets mästerskapstävlingar.

Under FM-tävlingarna i jaktskytte slogs totalt 15 finländska rekord – en del tangerade tidigare rekord och andra var helt nya. Alla vinnarna i den nya klassen M80 får se sina namn i rekordförteckningen. Pauli Karhi från Södra Tavastland håller nu rekorden i tre klasser i kulgrenar: M60, M70 och M80. Det torde också vara ett nytt rekord.

Under mästerskapstävlingarna i Hyvinge i fjol tog Oskari Lehtimäki från Österbotten guld i hagelgevär och silver i trap i klassen S15. I år var hans resultat ännu bättre. Oskari tog hem guldet i jakthagelgevär genom att tangera sitt eget finländska rekord på 46 lerduvor. Kampen om trapmästerskapet slutade med särskjutning mellan Oskari och Ukko-Pekka Mäkinen från Lapplands distrikt, som stod värd för tävlingarna. Ukko-Pekka gav vika först på den sjätte duvan, som han bommade.

I hagelgrenarna i klassen S17 dominerade Lapplands Jarkko Rissanen. Han tog hem båda mästerskapen, i trap med det nya finländska rekordet 47 duvor. Stor-Savolax distrikts Aleksi Hännikäinen var oslagbar i kulgrenarna i klassen S20. Han stod som segrare i båda grenarna med nya rekordpoäng: 191 poäng i älg och 186 i tjäder.

Medaljerna i damernas trap avgjordes i finalen: Paula-Maria Pälsynaho tog brons, Tuija Toivanen guld och Jaana Grahn silver.Medaljerna i damernas trap avgjordes i finalen: Paula-Maria Pälsynaho tog brons, Tuija Toivanen guld och Jaana Grahn silver.

En förändring från tidigare

Tävlingarna avvek från tidigare tävlingar på en punkt. Raimo Yrjänheikki hade lämnat över ansvaret för arrangemangen till yngre krafter. Som känt är det i alla fall inte bra att bara sätta tvärstopp, så Raimo dök upp på tävlingsplatserna varje dag för att träffa sina många bekanta. Och visst var det fint att Raimo fick se att arrangemangen fungerade. Många av funktionärerna har varit med om att arrangera flera mästerskapstävlingar och allt var ordnat med rutin och säkra grepp.

Alla vi som besökte tävlingarna i Pessalompolo kan bara förundra oss över hur man på några decennier har lyckats åstadkomma så här fina banor och praktiska arrangemang mitt i moskogen i södra Lappland, vid Jupon Eräs sportskyttecentrum.

Det framgick också helt tydligt hur mycket Jupon Eräs nuvarande unga garde uppskattar Yrjänheikkis arbete. Föreningens ordförande Veikko Piuva framförde ett varmt tack till Raimos fru Annikki Yrjänheikki, som ofta ansvarat för cateringen vid tävlingarna, och till Raimo själv.

Anne Tölli från Mellersta Österbotten tog hem mästerskapet i trap också i år med rekordresultatet 42 duvor.Anne Tölli från Mellersta Österbotten tog hem mästerskapet i trap också i år med rekordresultatet 42 duvor.

Uppdaterade regler

Våra jaktskytteregler uppdateras vart femte år. I början av nästa år tas en ny regelbok i bruk och nu övervägs vilka ändringar som ska göras.

Jaktskyttekommittén har samlat in distriktens förslag till ändringar. En reform som redan har fastställts är att grenen älgstig ska få officiell ställning. Älgstig ska alltså bli en tävlingsgren i samband med FM i älgskidskytte och älglöpning. På grund av grenens karaktär borde det vara ganska klart att kampen om mästerskapet i älgstig avgörs före de egentliga skidskytte- och löpgrenarna, så att man samtidigt får bekanta sig med rutten och banorna. Principen för älgstigen är att sluta stressa och koncentrera sig på det som är viktigast vid älgjakt: att bedöma avstånd och skjuta.

I Pessalompolo ordnades ett informationsmöte där man presenterade en del av de ändringar som redan har fastställts och uppmuntrade distrikten att lämna utlåtanden om de förslag som fortfarande är öppna. Alla distrikt har inte använt sig av sin möjlighet att lämna kommentarer.

Efter början av september är alla förfrågningar stängda och de nya reglerna bearbetas. Enligt tidsplanen ska de nya regelböckerna vara tillgängliga från Eräkontti efter årsskiftet. I januari anordnas kurser för överdomare. Alla domarkort som utfärdats enligt de nuvarande reglerna förfaller och för att få ett nytt kort måste man delta i kurserna.

Resultat

De första medaljerna i den nya klassen M80 gick till Ilkka Hemmilä (t.v.) silver, Pauli Karhi (mitten) guld och Lippo Heikkinen brons.
De första medaljerna i den nya klassen M80 gick till Ilkka Hemmilä (t.v.) silver, Pauli Karhi (mitten) guld och Lippo Heikkinen brons.