Älgens öron är stora. Den kan höra en annan älg på upp till tre kilometers avstånd.
Älgens öron är stora. Den kan höra en annan älg på upp till tre kilometers avstånd.

Älgens sinnen

Mötet med älgtjuren på hygget är överraskande. Vi tittar på varandra en kort stund innan den får vittring av mig och försvinner in i skogen med ena örat riktat bakåt mot mig och det andra örat snett framåt.

Älgens öron är otroliga. De är cirka 30–35 centimeter långa och kan vinklas oberoende av varandra, det ena kan riktas framåt och det andra bakåt. Ytteröronen är sextio gånger större än människans och ljud från en annan älg kan de uppfatta på tre kilometers avstånd.

Några dagar senare träffar jag på en älgko som står och betar i regnet. När hon hör mig slutar hon tugga och jag ser hur de stora sidställda näsborrarna vidgas gång på gång när hon drar in luft. Bägge öronen pekar rakt mot granen som jag står bakom. Till slut avslöjar älgkons enastående luktsinne mig och hon drar sig undan.

En älgfamilj flyr efter att ha fått vittring på människa.En älgfamilj flyr efter att ha fått vittring på människa.

Synen sämsta sinnet

Luktsinnet är viktigast för älgen och sinnet är 200 gånger bättre än människans. Känner den vittring av en människa reagerar den direkt och försvinner ljudlöst.

Synen är älgens sämsta sinne. Den ser ganska dåligt, ser allt i svartvitt och har svårt att upptäcka en orörlig älgjägare som sitter på sitt postställe. Men om jägaren gör en rörelse uppfattas den lätt av älgen.

Utöver utmärkt luktsinne och hörsel har älgen en speciell liten hemlighet.

Är älgen jagad, av till exempel en älghund går den alltid mot vinden. Då kan älgen dra nytta av sitt suveräna luktsinne och känna av en eventuell älgjägare som sprider sin vittring längre fram.

Här syns älgens inbyggda vindmarkerare.Här syns älgens inbyggda vindmarkerare.

Har inbyggd vindmarkerare

Hur kan då älgen veta varifrån det blåser?

Du brukar själv säkert sätta upp ett blött finger i luften för att känna från vilket håll det blåser. Kallaste sidan på fingret markerar varifrån vinden kommer, eller hur?

Hemligheten med älgen är att den har en inbyggd vindmarkerare!

Längst fram på mulen finns en liten mörk fuktig trekant. Älgen behöver bara vrida på huvudet och när det blir kallt på trekanten vet älgen den exakta vindriktningen.