Trots sin ringa ålder är 17-åriga Liina Laine en erfaren skytt och tävlande.
Trots sin ringa ålder är 17-åriga Liina Laine en erfaren skytt och tävlande.

Tävlingsskyttets nya stjärna

Liina Laine plockar åt sig medaljer i skyttetävlingar och hinner dessutom ut på jakt i sin pappas fotspår.

Liina Laine från Halikko i Salo är ett utmärkt exempel på hur jakt och skytte kan ta en ung kvinnas hjärta med storm. Liina fick sitt första jaktkort som 11-åring och fällde sitt första byte, en rådjurskalv, i samma ålder.

Pappans och familjens uppmuntran och stöd har drivit den nu 17-åriga gymnasisten till enormt fina resultat också inom tävlingsskyttet.

Mångfaldig medaljör

När Liina som 7–8-åring dök upp med sitt luftgevär i den lokala skytteföreningens skytteskola, kunde knappast någon gissa sig till att flickan tio år senare skulle ha ett prisskåp med totalt 22 FM-medaljer, en NM-medalj och som senaste tillskott en EM-silvermedalj i damklassen i europeiskt jaktskytte.

Liina har följt sin pappa in i tävlingsskyttets värld och tillbringar också i sommar en stor del av sitt sommarlov på skjutbanan.

– Jag gick i skytteskola i flera år och sedan började jag delta i tävlingar. Skytte är helt vanebildande. En hobby som kräver koncentration är också en bra motvikt till gymnasiestudierna, konstaterar Liina.

Hon lägger ner mera tid på skytte än på jakt, eftersom hon kan träna intensivt på skjutbanan året om.

Laine skjuter under EM-tävlingarna i europeiskt jaktskytte i Maribor. Saldot blev en silvermedalj.Laine skjuter under EM-tävlingarna i europeiskt jaktskytte i Maribor. Saldot blev en silvermedalj.

På jakt med pappa

Under diskussionen med Liina märker man ganska snabbt att pappa Marko Laine har ett starkt inflytande på dotterns hobby.

– Papp tog mig med ut på jakt när jag var ganska ung. Somliga förundrade sig och tyckte det var lite komiskt att en liten flicka traskade runt i skogen med ett vapen som var lika stort som hon själv, skrattar Liina.

– Jakt är vår grej. Pappa ger råd, hjälper och lär mig nya saker. Naturligtvis blir det inte alltid något byte, men det är trevligt bara att sitta vid brasan och prata medan man grillar korv.

Liina har inget favoritvilt, utan gillar att bekanta sig med olika typer av jakt. Hon har redan hunnit pröva på allt från fågeljakt till jakt på klövdjur.

För Liina är jakten inte bara en fråga om att döda, utan jaktvård och djurobservation är viktiga ämnen.

– Jag tänker mera på att jakt behövs för att hålla viltbestånden livskraftiga och under kontroll. Och naturligtvis ger jakten också värdefull mat.

Familjen Laine har länge ätit av skogens gåvor. Liina och hennes syskon har från barnsben fått vänja sig vid viltets läckra smak. Liina är också duktig på att hantera vilt och kan de grundläggande recepten på sina fem fingrar.

Lärdomar och kamrater på Tjäderläger

Som känt blir jägarkåren allt äldre och särskilt i södra Finland är det rätt svårt för ungdomar att komma med i föreningarnas verksamhet och pröva på jakt. Det finns ingen enkel lösning på ekvationen, men Liina har ett bra tips för den som är intresserad av jakt eller skytte:

– Någon vuxen, till exempel en släkting eller en kamrats föräldrar, kan vara en bra länk till att bekanta sig med hobbyn. Om ingen länk finns, ordnar skytteföreningarna skytteskolor även för fullständiga nybörjare. Själv har jag också deltagit i Jägarförbundets Tjäderläger, där man får grundläggande information om jakt och får uppleva och pröva på mycket. På lägren träffar man dessutom andra nybörjarjägare och får nya vänner. På ett av Tjäderlägren lärde jag känna ett gäng trevliga flickor och vi har åkt på jaktresor och gjort annat kul tillsammans. En kompis från skriban har också börjat med tävlingsskytte för ett tag sedan, och vår vänskap har bara fördjupats tack vare vår gemensamma hobby.

Piano och vallhundsträning

Man kunde tro att Liina inte har tid över för mycket annat utöver skolan och allt det ovan nämnda, men så är inte alls fallet.

– Musik är en viktig och daglig hobby. Jag spelar piano och sjunger för mitt eget nöjes skull. Med hunden tränar jag agility. Vi tävlar inte, men jag tränar min border collie som vallhund, berättar Liina.

Familjen Laine har också flera karelska björnhundar, och Liina äger en av dem tillsammans med sin pappa.

– Nästa höst är det meningen att vi ska göra ett första jaktprov med älghund tillsammans ...