Med Ifs försäkring för sällskapsdjur kan du försäkra din jaktkamrat. Bild: Sara Seppälä
Med Ifs försäkring för sällskapsdjur kan du försäkra din jaktkamrat. Bild: Sara Seppälä

Tio säkerhetstips för jakt

Jägarförbundets samarbetspartner If gjorde upp en lista med tips som kan hjälpa dig att undvika många problem när du är ute på jakt. Hur många av dem har du under kontroll?

1. När du går ut på jakt, informera alltid dina närmaste om var du rör dig och när du återvänder.

2. Rör dig i områden som du känner till och använd om möjligt också GPS-positionering.

3. Informera dina jaktkamrater om eventuella sjukdomar och ha med dig läkemedel i reserv.

4. Ta med en första hjälpen-väska som också inkluderar kortisontabletter såsom Kyypakkaus (vars sista användningsdatum inte har gått ut) och en räddningsfilt.

5. Alkohol och vapen hör inte ihop.

6. Se till att ditt vapen är oladdat när du inte har för avsikt att använda det.

7. När du tar upp ditt vapen, kontrollera att det inte finns några patroner i det. Om möjligt, ta också patronerna ur vapnet när du rör dig i terrängen.

8. Se alltid till att vapnets pipa pekar i en säker riktning. Sikta aldrig på någon annan med vapnet, inte ens på lek.

9. Låt inte dina vapen ligga framme hemma eller i sommarstugan, där de löper risk att bli stulna. Förvara vapnen i ett undangömt vapenskåp. Vapen hör till inbrottstjuvars favoritfynd till exempel i sommarstugor.

10. När du kör hem efter en jakttur, se till att hålla dig vaken hela vägen. Till och med många inbitna nattugglor har somnat vid ratten på väg hem från en jakt. Om du åker med, se till att föraren håller sig vaken. Om du kör bilen, ta tillräckligt många pauser.

Visste du att Ifs hemförsäkring också täcker jaktvapen? Med en hemförsäkring med skyddsnivån OmfattandePlus upp till 17 000 euro och med andra skyddsnivåer upp till 5 000 euro.

Din jakthund är en oersättlig hjälpreda och jaktkamrat. Med Ifs försäkring för sällskapsdjur får du försäkringsskydd också för jakthunden. Skyddsnivån Omfattande inkluderar vårdkostnadsskydd och skydd vid förlust av djuret. Vårdkostnadsskyddet täcker veterinärkostnader och läkemedel för djuret upp till 1 700 euro under försäkringsperioden. Självrisken under försäkringsperioden är 84 euro + 25 procent av de överstigande kostnaderna. Som medlem av Kennelförbundet får du 20 procent rabatt på försäkringspremien för din hund.

Ytterligare information om försäkringsvillkoren hos If för Jägarförbundets medlemmar finns här (på finska).