Naisten luodikon mitalistit heti loppukilpailun jälkeen. Tiina Hassinen (vas.) hopeaa, Minna Suomalainen kultaa ja Titta Pääkkönen pronssia.
Naisten luodikon mitalistit heti loppukilpailun jälkeen. Tiina Hassinen (vas.) hopeaa, Minna Suomalainen kultaa ja Titta Pääkkönen pronssia.

Pessalompolossa juoksi elektroninen hirvi

Metsästysammunnan Suomen mestaruuksista miteltiin Lapissa. Kisoihin osallistui neljän päivän aikana lähes 700 ampujaa.

Elektroniset taululaitteet saavat yhä edelleen osakseen kritiikkiä. Kritiikin terä tylsyy kuitenkin kisa kisalta, sillä Pessalompolossa ammuttiin yhdellä hirviradalla vain pari viikkoa aikaisemmin käyttöön otettuun elektroniseen kaksoishirveen. Saatiin hyvä näyttö siitä, miten yksi tällainen hirvirata riittää liiton mestaruuskilpailujen läpiviemiseen.

Metsästysammunnan SM-kisoissa näki päivänvalon kaikkiaan 15 Suomen ennätystä, osa sivusi entisiä ja loput olivat uusia. Uuden M80-sarjan kaikki voittajat saavat nimensä ennätysluetteloon. Etelä-Hämeen Pauli Karhilla on nyt kolmen sarjan ennätykset metsästysluodikossa: M60, M70 sekä M80. Tämäkin taitaa olla uusi ennätys.

Viime vuonna Hyvinkään mestaruuskilpailuissa otti Pohjanmaan Oskari Lehtimäki S15-sarjassa haulikkoammunnan kultaa ja trapin hopeaa. Nyt hän pisti vielä paremmaksi. Oskari voitti metsästyshaulikon mestaruuden omaa suomenennätystään sivuten 46:lla kiekolla. Trap-ammunnan mestaruudesta hän joutui uusimaan järjestävän piirin, Lapin Ukko-Pekka Mäkisen kanssa. Ukko-Pekka taipui vasta kuudennen kiekon kohdalla sen jäädessä ehjäksi.

S17-sarjan haulikkolajeja hallitsi Lapin Jarkko Rissanen. Hän vei molemmat mestaruudet, trapissa uudella suomenennätyksellä 47 kiekkoa. Suur-Savon Aleksi Hännikäinen oli voittamaton S20-sarjan luotilajeissa. Hän voitti molempien lajien mestaruudet uusilla ennätyspisteillä: hirviammunnassa 191 ja luodikossa 186 pistettä.

Naisten trapin loppukilpailun perusteella saatiin mitalistit selville: Paula-Maria Pälsynaholle pronssia, Tuija Toivaselle kultaa sekä Jaana Grahnille hopeaa.Naisten trapin loppukilpailun perusteella saatiin mitalistit selville: Paula-Maria Pälsynaholle pronssia, Tuija Toivaselle kultaa sekä Jaana Grahnille hopeaa.

Yksi muutos totuttuun

Käydyt kisat poikkesivat yhdeltä kohden aiemmista. Raimo Yrjänheikki oli siirtänyt järjestämisvastuut nuoremmilleen. Mitään ei kuitenkaan ole hyvä lopettaa kuin seinään. Niinpä Raimo kävi päivittäin kilpailupaikoilla juttelemassa laajan tuttavapiirinsä kanssa. Hyvä olikin Raimon seurata järjestelyjen sujumista. Monelle toimitsijalle on kertynyt kokemusta useiden mestaruuskilpailujen järjestelyihin osallistumisesta ja sen myötä otteissa oli rutiinia ja varmuutta.

Kaikki me Pessalompolon kisoissa käyneet voimme vain hämmästellä, kuinka näin hienot radat ja puitteet on saatu kymmenien vuosien saatossa nousemaan eteläisen Lapin kangasmetsikköön upeaksi Jupon erän ampumaurheilukeskukseksi.

Selvästi näkyi myös, miten Jupon Erän nykyinen nuori kaarti arvostaa Yrjänheikin työtä. Seuran puheenjohtaja Veikko Piuva lausui lämpimät kiitokset Raimon vaimolle, usein kilpailujen ruokahuollosta vastanneelle Annikki Yrjänheikille sekä itse Raimolle.

Keskipohjan Anne Tölli uusi viimevuotisen voittonsa trap-ammunnassa. Nyt mestaruus tuli ennätystuloksella 42 kiekkoa.Keskipohjan Anne Tölli uusi viimevuotisen voittonsa trap-ammunnassa. Nyt mestaruus tuli ennätystuloksella 42 kiekkoa.

Päivityksiä sääntöihin

Päivitämme metsästysampumasääntömme viiden vuoden välein. Ensi vuoden alusta on uusi sääntökirja käytössä ja nyt mietitään siihen tulevia muutoksia.

Metsästysampumatoimikunta on kerännyt piireiltä muutosehdotuksia. Yksi jo päätetty uudistus on hirvikävelyn aseman virallistaminen. Näin saamme hirvenhiihdon ja -juoksun SM-kilpailujen yhteyteen kilpailtavaksi myös hirvikävelyn. Sen luonteen mukaisesti tuntuisi selvältä, että hirvikävelyn mitaleista kilpaillaan ennen varsinaisia hiihto- ja juoksukilpailuja reittiin ja ratoihin samalla tutustuen. Kävelyn periaatteena kun on jättää kiirehtiminen ja keskittyä hirvijahdissa tärkeimpiin: etäisyyden arviointiin ja ammuntaan.

Pessalompolossa pidettiin infotilaisuus, jossa esiteltiin osa jo päätetyistä muutoksista sekä kannustettiin piirejä antamaan omat vastauksensa vielä pöydällä oleviin. Kaikki piirit eivät ole käyttäneet mahdollisuuttaan kommentoida kyselyjä.

Syyskuun alun jälkeen on kyselyt kyselty ja sääntötekstin kirjoittaminen meneillään. Aikataulullisesti uusia sääntökirjoja saa vuodenvaihteen jälkeen Eräkontista. Tammikuussa järjestetään ylituomarikoulutukset. Kaikki nykyisten sääntöjen mukaiset tuomarikortit erääntyvät ja uuden saamiseksi on käytävä kursseilla.

Kisojen tulokset

Uuden M80-sarjan ensimmäiset mitalit jakautuivat seuraavasti: Ilkka Hemmilälle (vas.) hopeaa, Pauli Karhille (keskellä) kultaa ja Lippo Heikkiselle pronssia.
Uuden M80-sarjan ensimmäiset mitalit jakautuivat seuraavasti: Ilkka Hemmilälle (vas.) hopeaa, Pauli Karhille (keskellä) kultaa ja Lippo Heikkiselle pronssia.