Uutiset

Asedirektiiviin parannuksia

Parlamentin sisämarkkinavaliokunta IMCO torjui 13.7. komission esitykset aseita ja aselupia koskeviksi uusiksi rajoituksiksi. Parlamentti äänestää asedirektiivistä syksyllä ja vuoden loppuun mennessä direktiivi on tarkoitus saada hyväksytyksi.

Syntyneessä kompromissiehdotuksessa lähes kaikki metsästäjäjärjestöjen antamat korjauskohteet on huomioitu. Suuri osa ehdotetuista rajoituksista on annettu kansalliseen päätäntään. Tärkeimpiä edunvalvonnan kohteita ovat olleet lupien voimassaolo toistaiseksi, alle 18-vuotiaiden mahdollisuus saada aselupa ja aseen etämyynti, jotka siis voivat jatkua. Myöskään vaatimukset pakollisista lääkärintarkastuksista eivät menneet läpi.

Metsästäjäliitto on vaikuttanut direktiiviedunvalvonnassaan kotimaassa eduskunnan valiokuntiin, poliitikkoihin ja virkamiehiin. Lisäksi olemme toimineet aktiivisesti Euroopan järjestö FACE:ssa ja Pohjoismaiden NHA:ssa.

Teemu Simenius


Pystykorvametsästys on mukana Elävän perinnön wikiluettelossa. Kuva: Ere Grenfors.
Pystykorvametsästys on mukana Elävän perinnön wikiluettelossa. Kuva: Ere Grenfors.

Pystykorvametsästys nyt mukana Elävän perinnön wikiluettelossa

Metsästäjäliitto, Pystykorvajärjestö ja Kennelliitto aloittivat vuonna 2012 yhteishankkeen liittyen kansalliseen metsästyskulttuuriperintöömme. Hankkeen tarkoituksena on saada suomenpystykorvalla tapahtuva metsästys Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Internetissä on keväällä avattu sivusto kotimaisten kulttuuriperintökohteiden esittelyyn. ”Elävän perinnön Wikiluettelo” -nimisellä sivustolla esitellään esimerkkejä elävästä perinnöstä Suomessa. Elävää kulttuuriperintöämme tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta, jonka Suomi allekirjoitti vuonna 2013. Sivustoa ylläpitää Museovirasto.

Sivustolla olevista suomalaisista kulttuuriperintökohteista parhaat voivat aikanaan edetä aina Unescon kansainväliseen luetteloon saakka. Suomenpystykorvalla tapahtuvaan metsästykseen liittyvän materiaalin ovat sivustolle tuottaneet yhdessä hankkeen takana olevat järjestöt.

Linkki wikiluetteloon

Ere Grenfors

Nikonin kiikaritähtäin Padasjoelle

Edellisen Digi-Jahdin palautekyselyyn vastanneiden kesken arvottiin Nikonin kiikaritähtäin (Monarch 3.5-10x50 M valaistulla ristikolla) arvoltaan 599 euroa. Palkinnon voitti Kimmo Rahikainen Padasjoelta, onnea! Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Sara Seppälä

Ostolupa kätevästi mukaan Järvenpäässä

Jahti-lehden toimitukseen kuuluva henkilö uusi kalustoaan kuluvana kesänä ja edessä oli ostolupahakemuksen jättäminen. Ajanvaraus onnistui netin kautta vain oman alueen poliisilaitokselle, joka tietysti oli harmi. Olisihan kätevämpää ollut hoitaa asia vaikka ruokatunnilla työssäkäyntikaupungissa.

Hakemuksen jättäminen onnistui kuitenkin helposti, ja hämmästyksekseen toimittaja pääsi saman tien poliisilaitoksen yläkertaan tekemään soveltuvuustestiä ilman erillistä ajanvarausta. Kymmenen minuutin vastailun jälkeen hämmästys vain kasvoi, kun komisario tulosti ostoluvan mukaan. Aikaa koko hommaan kului vain puoli tuntia.

Ase ostettiin ja tarkastuspäivä koitti. Sekin kävi kätevästi ja samalla sai vielä palautettua vanhan pumppuhaulikon hävitettäväksi.

Asia mutkistui, kun heti perään varattuna aikana EU:n Asepassin päivitykseen ei virkailija voinutkaan poistaa vaihdossa luovutettua kivääriä passista ja lisätä sinne tätä uutta. Se voidaan kuulemma tehdä vasta, kun varsinainen hallussapitolupa on tullut postista kotiin. Kolmas reissu on siis vielä tehtävä.

Aselupia siis saa ja palvelu on kohtuullisen joustavaa. Kuitenkin kertakäyntiin suhraantuu helposti puoli päivää, koska virka-aika laitoksilla on eri kuin normaaleilla työssäkäyvillä. Ensimmäinen aamun aika on vasta kello 9. Harva asuu lupia yleensäkin käsittelevän poliisilaitoksen vieressä, joten lupakäsittelyn edelleen joustavoittaminen on tärkeää. Lupien hinta kilometrikuluineen ja työajan menetyksineen jää kuitenkin metsästäjän maksettavaksi noussen helposti reilusti toiselle sadalle.

Jahti