Gruppbild på lägerdeltagarna och utöver dem också Hannes Rautiainen och Aku Häyrynen, som är aktiva inom ungdomsverksamheten i Norra Savolax.
Gruppbild på lägerdeltagarna och utöver dem också Hannes Rautiainen och Aku Häyrynen, som är aktiva inom ungdomsverksamheten i Norra Savolax.

JaktTjäderläger i Rautavaara

Norra Savolax distrikt ordnade i oktober ett jaktläger för ungdomar. Lägret lockade sju ivriga unga jägare och en lägerledare.

Efter en dag på jakt är det härligt att värma sig i kåtan på Lapinjärvis strand. I bakgrunden de lokala jägare som möjliggjorde hela lägret.Efter en dag på jakt är det härligt att värma sig i kåtan på Lapinjärvis strand. I bakgrunden de lokala jägare som möjliggjorde hela lägret.

Lägret började på fredagen med middag på ungdomscentret Metsäkartano. Därefter fick ungdomarna träffa lokala jägare och tillsammans gå igenom veckoslutets program och tidtabell. Kvällen tillbringade ungdomarna med att träna skytte med en SimWay Hunt-simulator och packa sin jaktutrustning.

Lördag morgon var alla färdiga i god tid och väntade på frukost och på att få gå på jakt. Den friska morgonkylan oroade hundförarna och medförde en utmaning för fågeljakten, men lyckligtvis klarade sig hundarnas tassar och jägarna var också tillräckligt varmt klädda.

Det var inte första gången pojkarna gick på jakt, vilket märktes på de säkra skott som sköts under dagen. På kvällen efter middag och bastu diskuterade man erfarenheter och tränade igen med simulatorn. Det blev inga diskussioner om läggdags, utan alla var nöjda med att uppsöka sin säng för att orka upp igen följande morgon.

Ivern höll i sig hela söndagen och ännu på måndag morgon tyckte alla att det var för tidigt för hemfärd. Under lägret fick alla ungdomarna bekanta sig med harjakt med finsk stövare, jakt på skogshönsfågel med antingen norrbottenspets eller finsk spets, vaktjakt på bäver samt fasanjakt med vorsteh. Det fanns också möjlighet att gå med på älgjakt. Dagarna var fyllda med jakt, men ungdomarna orkade hänga med hela veckoslutet.

Inför fasanjakten berättade hundföraren Hannu Korhonen för ungdomarna om fasaner och vorstehhundar samt om hur rasen kan användas vid jakt. Vid lägerelden fick ungdomarna också säkerhetsinformation inför jakten.Inför fasanjakten berättade hundföraren Hannu Korhonen för ungdomarna om fasaner och vorstehhundar samt om hur rasen kan användas vid jakt. Vid lägerelden fick ungdomarna också säkerhetsinformation inför jakten.

Lyckat läger

För arrangörens del var lägret enkelt att ordna och den lokala jaktföreningen spelade en viktig roll när det handlade om att skapa lyckade jaktupplevelser. Jakten ordnades huvudsakligen på Lapinjärven Eränkävijäts jaktmarker och på Forststyrelsens mark i Siera-Yöttäjä. Lägerdeltagarna var i åldern 10–13 år och ordnade duktigt med tillräcklig matsäck och varma kläder under jaktdagarna. Jakten och hanteringen av vapen skedde alltid under direkt övervakning av en vuxen person.

Lägret gav också jaktbyte: åtta fasaner och en bäver. Den här gången var Rautavaaras harar och orrar smartare än jägarna och klarade livhanken. Tjädertuppar visade upp sig i sin fulla prakt för flera av jägarna, men som laglydiga och välinformerade jägare var det ingen som ens höjde sitt vapen. Klara skall och klingande drev fick lägerdeltagarna i alla fall höra, och alla åkte hem med ryggsäcken full av härliga upplevelser.

Ett stort tack till Lapinjärven Eränkävijäts medlemmar, som ansvarade för ungdomarnas jakttillfällen och övervakningen under jakten. Vi tackar också Hannu Korhonen för en oförglömlig eftermiddag bland fasaner samt Aku Häyrynen och Hannes Rautiainen för hjälpen med övervakningen under lägret. I responsen från de unga framförde alla önskemål om att även i framtiden få delta i Tjäderläger med jakttema. Deltagarna tyckte att det bästa under lägret var att gå på fasanjakt, skjuta bäver och följa med de olika jakthundarnas arbete. Önskemål framfördes om att i framtiden inkludera också jakt på små rovdjur i lägerprogrammet. Ungdomarna är vår framtid, och önskemålet visar vilka ansvarstagande unga jägare nästa generation är.

Titta på videon från JaktTjäderlägret!

Tillsammans med hundföraren fick två ungdomar i taget närma sig bytet och försöka sig på att fälla en fasan.Tillsammans med hundföraren fick två ungdomar i taget närma sig bytet och försöka sig på att fälla en fasan.
Fasanen var ett nytt vilt för alla de unga lägerdeltagarna. Fasanjakt togs med på programmet för att man ville ge alla deltagarna tillfälle att försöka sig på jaktskott, men skogshönsstammarna i Norra Savolax är mycket små.Fasanen var ett nytt vilt för alla de unga lägerdeltagarna. Fasanjakt togs med på programmet för att man ville ge alla deltagarna tillfälle att försöka sig på jaktskott, men skogshönsstammarna i Norra Savolax är mycket små.
Jägarna med sitt byte, en bytesbild som ungdomarna själva arrangerat.Jägarna med sitt byte, en bytesbild som ungdomarna själva arrangerat.
Rätt hantering av bytet är en del av vildmarkskunskapen. Vidareförädlingen av bytet fick vänta tills lägerdeltagarna kommit hem, för alla ville visa upp sin fågel i full fjäderskrud där hemma.Rätt hantering av bytet är en del av vildmarkskunskapen. Vidareförädlingen av bytet fick vänta tills lägerdeltagarna kommit hem, för alla ville visa upp sin fågel i full fjäderskrud där hemma.