Tio budord för fotografering av jaktbyte

Alla jägare borde helst ta sig en funderare på vilka bilder av jaktbyten de publicerar, så att de inte oavsiktligt ger jakten dålig publicitet.

Jakt är en fin hobby och det är klart att vi alla gärna tar till kameran för att föreviga höjdpunkterna. En stämningsfull bild sänder ett positivt budskap om den utmärkta hobbyn. En dålig bild kan däremot orsaka missförstånd bland allmänheten och till och med svärta jägarnas rykte. Därför är det viktigt att alla jägare noga överväger vilken bild av jakten de vill förmedla till en person som inte är insatt i saken.

Numera är det vardagsmat för många av oss att lägga ut bilder och videor av jaktbyten på sociala medier, men tyvärr tänker inte alla på vilka konsekvenserna av en bild kan bli. Ingen jägare vill väl bidra till att sprida en negativ uppfattning om vår hobby, utan tvärtom. Bilderna ska alltid förmedla respekt för viltet. Därför är det viktigt att tillämpa anvisningarna nedan.

Tio budord för fotografering av jaktbyte:

1. Att placera bytet på en bädd av granris är en vacker gest.

2. Om det inte finns möjlighet till det går det också bra med en annan naturlig miljö.

3. Ta bilder av ett djur som är så prydligt som möjligt. Inget blod, öppna bukar, tarmar eller i övrigt någon slakterikänsla, om det inte handlar om just hantering av vilt.

4. En tunga som hänger utanför munnen tillför inte bilden något positivt mervärde.

5. Sitt inte på det fällda djuret, stå inte heller med en fot på djuret och undvik att nagla fast djuret i en trädstam med kniv. Undvik att klä upp djuret med skärmmössa, cigarrett i mungipan eller något annat ”dekorativt”.

6. Publicera inte bilder där en hund skakar ett livlöst bytesdjur. Sådana bilder har gett upphov till felaktiga anklagelser om att jägare låter riva bytet levande.

7. Nämn var och när bilden är tagen. Annars kan det hända att den som lagt ut en bild på en tjäder som fällts i Sverige i december blir anmäld för tjuvjakt i Finland.

8. Se till att arrangera bytet snyggt, om bilden ska visa flera bytesdjur. En hög kroppar som flyter omkring på båtbottnen är inte särskilt fotogenisk.

9. Låt bli att skrävla med överstora jaktbyten. Måttfullhet är a och o vid såväl jakt som fotografering. Se till att nämna ifall det handlar om ett stort jaktsällskaps samlade byte.

10. Kom ihåg att också ett prydligt inlägg på nätet som är försett med namn och foto kan leda till ofredande, i synnerhet om det handlar om stora rovdjur. Det lönar