Tuomas Hallenberg
Puheenjohtajan palsta

Ajankohtaiset suurpedot

Kuluvalla kaudella koiria on menetetty huolestuttavan runsaasti susien suuhun. Jokainen tapaus on tragedia omistajalle perheineen. Paljon on kuultu myös läheltä piti -tilanteista ja kotieläinvahingoista on uutisoitu. Suomen Metsästäjäliitto on sitoutunut suden kannanhoitosuunnitelman toteuttamiseen, ja odotamme sitä luonnollisesti muiltakin. Havainnoista muodostuu kanta-arvio. Hoitakaamme osuutemme taas mallikkaasti tuottamalla laadukasta tietoa tutkimuksen tarpeisiin. Teemme osamme.

Villisikakannalle on asetettu valtakunnalliset tavoitteet. Sidosryhmät ovat tuoneet tarjolle korvauksiakin kannustaakseen meitä kannan hallinnan haasteessa. Leutojen talvien myötä kannan kasvupotentiaali on korkea. Metsästäjät ovat avainroolissa kannan hallinnassa. Vahtimismetsästys tuottaa tulosta, mutta seuruejahdit ovat tehokkaimpia. Monin paikoin asiaan on sitouduttu ja kaatoilmoituksia tehdään.

On kantautunut myös viestiä, että hirvijahtien yhteydessä sikoja ei ole ollut lupa kaataa. Perusteena on esitetty, että sika voi olla vaarallinen mm ajomiehille. ”Kilauta kaverille”, sanotaan tietokilpailussakin. Soitto siis Viroon tutulle. Vuosikymmenten kokemuksella ja laajasti Virossa ikänsä metsästänyt mies totesi: ”Hieman teoreettista. Muistan kuulleeni yhdestä tapauksesta vuosia sitten. Sian voi kaataa, kuten hirvenkin.” Käytetäänpä siis mahdollisuudet hyväksi; kulttuuria on syytä muuttaa ajoittain.

Talvea odotellessa!