Karhun leikkuuta Lihatrio Oy:llä Saarijärvellä.
Karhun leikkuuta Lihatrio Oy:llä Saarijärvellä.

Lihanleikkuuta ja teräviä veitsiä

Kivijalka Kuukkanen paloittelee lihat ja teroittaa veitset. Liikkuvan yrityksen kautta myös lihan jatkojalostus on mahdollista.

Tässä kuvassa hirvenvasa leikattuna, jauhettuna ja vakumoituna.
Tässä kuvassa hirvenvasa leikattuna, jauhettuna ja vakumoituna.

Muuramelaisella Rene Kuukkasella on puolitoista vuotta ollut lihanleikkuupalveluita tarjoava yritys, Kivijalka Kuukkanen. Kuukkasen kokemus lihankäsittelystä on kuitenkin paljon pidempi: mies on ollut alalla jo 15 vuotta. Uutta on nyt lihanleikkuupalveluiden tarjoaminen metsästysseuroille.

– Tulen tarvittaessa paikanpäälle lahtivajalle, ja mukana on kaikki tarvittavat välineet: suojavarusteet, veitset, sahat ja myös lihamylly ja vakuumikone, Kuukkanen kertoo palvelustaan.

Kuukkasen kautta hoituu myös koko setti ruhon leikkauksesta aina syöntivalmiiseen tuotteeseen, sillä hän tekee yhteistyötä uuraislaisen Säilyke Herttuan kanssa. Lihoista voi teettää vaikka säilykkeitä, palvia tai makkaroita.

Kuukkanen asuu Muuramessa ja leikkaa lihoja pääasiassa Keski-Suomen alueella. Isoja eriä hän lähtee leikkaamaan kauemmaskin. Firman ensimmäisenä toimintasyksynä hän paloitteli reilut 40 hirveä.

Rene Kuukkanen teroitustyössä. Kuvaaja: Tomi Tuuliranta
Rene Kuukkanen teroitustyössä. Kuvaaja: Tomi Tuuliranta

Koulutusta lihanleikkuuseen

Rene Kuukkanen pitää suomalaisten metsästäjien lihankäsittelyosaamista melko hyvänä. Myös hygienia- ja säilytysasioissa valistus on mennyt perille.

– Suurimmalla osalla veitsi pysyy kyllä kädessä. Lihanleikkuu tosin vaatii toistoja ja säännöllisyyttä, jotta homma sujuu. Hienosäädössä ammattilaisen jäljen huomaa, hän vakuuttaa.

– On mukava huomata, että etenkin nuoremman polven metsästäjät ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisista leikkuutavoista. Ruhossa on muutakin kuin soppalihaa, Kuukkanen naurahtaa.

Kuukkasen voikin tilata myös pitämään lihanleikkuukoulutusta.

– Tavallisesti alussa on lyhyt teoriaosuus, jonka jälkeen keskitytään itse toimintaan. Painotus on materiaalin käsittelyssä ja sen käyttötarkoituksessa.

– Toki jos käyn paloittelemassa hirven seuralle, niin siinä samalla tulee myös kerrottua leikkaamisesta, kun yleensä aina on mukana joku seuran edustaja. Koulutusta se on sekin, Kuukkanen toteaa.

Karitsa myyntivalmiina.Karitsa myyntivalmiina.

Veitset teräviksi

Rene Kuukkasen toinen firma on nimeltään Sharpmate. Teroituspalveluyritys kulkee siellä missä yrittäjäkin, sillä autossa ovat kaikki teroitusvehkeet ja vesitahko. Kuukkasen asiakkaina on niin yksityisiä kuin yrityksiäkin, ja hän on käynyt teroittamassa esimerkiksi suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden veitsikokoelmia. Metsästäjät voivat siis saada veitsensä teräviksi samalla, kun tilaavat Kuukkasen leikkaamaan tai kouluttamaan.

Ja jos hyvistä veitsistä on pulaa, niin Kuukkanen toimii myös veitsien jälleenmyyjänä.

– Olen itse käyttänyt vuosia Victorinoxin veitsiä. Lisäksi myyn Alpen Opticsin ja MastermarkBrandsin tuotteita.

Kuukkanen lupaa, että veitsiä pääsee myös kokeilemaan ennen ostopäätöstä.

Kysy lisää Rene Kuukkaselta:

050 327 2272

kivijalkakuukkanen@gmail.com

www.facebook.com/kivijalkakuukkanen

www.facebook.com/SharpmateSuomi