Leiriläiset ryhmäkuvassa ja leiriläisten lisäksi kuvassa pohjoissavolaiset aktiiviset nuorisotoimijat Hannes Rautiainen ja Aku Häyrynen.
Leiriläiset ryhmäkuvassa ja leiriläisten lisäksi kuvassa pohjoissavolaiset aktiiviset nuorisotoimijat Hannes Rautiainen ja Aku Häyrynen.

MetsästysMetso-leiri Rautavaaralla

Pohjois-Savon piiri järjesti lokakuussa metsästysleirin nuorille. Leirille osallistui seitsemän innokasta nuorta metsästäjää sekä yksi isonen.

Jahdin lomassa oli mukava käydä lämmittelemässä Lapinjärven rannalle rakennetussa kodassa, taustalla paikallisia metsästäjiä jotka mahdollistivat leirin järjestämisen.Jahdin lomassa oli mukava käydä lämmittelemässä Lapinjärven rannalle rakennetussa kodassa, taustalla paikallisia metsästäjiä jotka mahdollistivat leirin järjestämisen.

Leiri alkoi perjantaina päivällisellä Metsäkartanolla, jonka jälkeen paikalliset metsästäjät tulivat tapaamaan nuoria ja viikonlopun ohjelma ja aikataulutus käytiin yhdessä läpi. Ilta sujui rattoisasti SimWay Hunt -simulaattorilla harjoitellessa ja metsästyskamppeita kasaillessa.

Lauantaiaamuna kaikki olivat hyvissä ajoin valmiina odottamassa aamiaista ja metsälle lähtöä. Rapsakka pakkasaamu hieman huolestutti koiramiehiä ja aiheutti haastetta lintujahtiin, onneksi koirilla käpälät kestivät ja metsästäjilläkin oli riittävästi lämmintä vaatetta mukana.

Pojat eivät olleet metsällä ensi kertaa, niin varmoja laukauksia päivän mittaan nähtiin. Illalla päivällisen ja saunan jälkeen kerrattiin kokemuksia ja harjoiteltiin jälleen asesimulaattorilla. Hiljaisuudesta ei tarvinnut neuvotella, vaan kaikki lähtivät tyytyväisinä nukkumaan jaksaakseen nousta jälleen virkeänä aamulla metsälle.

Myös sunnuntaille ja vielä maanantaiaamullekin riitti intoa, ja kotiinlähtö taisi kaikkien mielestä tulla liian aikaisin. Jokainen nuori pääsi leirin aikana tutustumaan jäniksen metsästykseen suomenajokoiralla, metsäkanalinnustukseen joko pohjan- tai suomenpystykorvan mukana, majavan kyttäämiseen sekä fasaanin metsästykseen saksanseisojalla. Halukkailla oli mahdollisuus myös päästä hirvimetsälle. Päivät olivat metsästyksentäyteisiä, mutta hyvin nuoret jaksoivat koko leirin ajan.

Ennen fasaanijahdin aloittamista koiranohjaaja Hannu Korhonen kertoi nuorille fasaaneista ja saksanseisojista ja kuinka rotua voidaan metsästyksessä hyödyntää. Myös tulevan jahdin turvaohjeet käytiin läpi nuotiolla ennen jahdin alkua.Ennen fasaanijahdin aloittamista koiranohjaaja Hannu Korhonen kertoi nuorille fasaaneista ja saksanseisojista ja kuinka rotua voidaan metsästyksessä hyödyntää. Myös tulevan jahdin turvaohjeet käytiin läpi nuotiolla ennen jahdin alkua.

Mukava leiri kaikkien mielestä

Järjestäjän näkökulmasta leiri oli vaivaton järjestää, ja paikallisen metsästysseuran rooli oli merkittävä onnistuneiden eräelämysten luomisessa. Metsästys tapahtui pääasiassa Lapinjärven Eränkävijöiden metsästysmailla sekä Metsähallituksen Sierra-Yöttäjän alueella. Leiriläiset olivat iältään 10–13-vuotiaita, ja he osasivat kiitettävästi huolehtia eväistä ja riittävästä vaatetuksesta metsästyspäivien aikana. Metsästys ja aseiden käsittely tapahtui aina aikuisen välittömässä valvonnassa.

Saalistakin leirillä saatiin: kahdeksan fasaania ja majava. Tällä kertaa Rautavaaran jänikset ja teeret olivat metsästäjiä ovelampia ja säästivät henkensä. Ukkometsot kävivät esittäytymässä koko komeudessaan useammalle metsästäjälle, mutta lainkuuliaisina ja lajit tuntevina metsästäjinä edes aseet eivät nousseet. Komeita haukkuja ja heleää ajoa saatiin kuitenkin kuunnella, ja jokaisen reppu oli pullollaan mahtavia eräelämyksiä kotiin lähtiessä.

Kiitokset Lapinjärven Eränkävijöille, joka vastasivat nuorten metsästysmahdollisuuksista ja valvonnasta metsästystilanteissa. Kiitokset myös Hannu Korhoselle mieleenpainuvasta iltapäivästä fasaanien parissa sekä Aku Häyryselle ja Hannes Rautiaiselle leirin valvonta-avusta. Nuorilta kerätyssä leiripalautteessa kaikki toivoivat jatkossakin pääsevänsä osallistumaan metsästysteemaiselle Metso-leirille. Parasta leirillä oli ollut fasaanijahti, majavan ampuminen ja erilaisten metsästyskoirien työskentelyn seuraaminen. Kehittämistoiveissa oli pienpetopyynnin sisällyttäminen jatkossa osaksi leiriohjelmaa. Nuorissa on tulevaisuus, ja kehittämistoive kertoo, kuinka vastuullisia nuoria metsästäjiä meillä on kasvamassa.

Katso video MetsästysMetso-leiriltä!

Koiranohjaajan mukana kaksi nuorta pääsi vuorotellen lähestymään seisontaa ja yrittämään riistalaukausta.Koiranohjaajan mukana kaksi nuorta pääsi vuorotellen lähestymään seisontaa ja yrittämään riistalaukausta.
Fasaani oli metsästyskohteena kaikille nuorille uusi riistalaji. Fasaanijahti otettiin osaksi ohjelmaa, koska nuorille haluttiin taata leirin aikana mahdollisuus riistalaukaukseen, ja metsäkanalintukannat ovat Pohjois-Savossa kovin alhaalla.Fasaani oli metsästyskohteena kaikille nuorille uusi riistalaji. Fasaanijahti otettiin osaksi ohjelmaa, koska nuorille haluttiin taata leirin aikana mahdollisuus riistalaukaukseen, ja metsäkanalintukannat ovat Pohjois-Savossa kovin alhaalla.
 Metsästäjät saalinsa kanssa, nuorten itse sommittelema saaliskuva. Metsästäjät saalinsa kanssa, nuorten itse sommittelema saaliskuva.
Oikeaoppinen saaliin käsittely on osa erätaitoja. Saaliin jatkojalostus jäi kotiin, koska jokainen halusi viedä linnun höyhenineen kotiinsa näytille.Oikeaoppinen saaliin käsittely on osa erätaitoja. Saaliin jatkojalostus jäi kotiin, koska jokainen halusi viedä linnun höyhenineen kotiinsa näytille.