Heli Siitari
Pääkirjoitus

Vastuullisuus

Viime kuukausi on ollut toiminnanjohtajan pestissä hyvin kiireistä ja vaiherikasta aikaa. On ollut ilo kuulla ja lukea metsästäjien tekemistä teoista lähimmäisten parhaaksi: on viety paikallisia vanhoja metsämiehiä metsälle ja autettu naapureita. Ilo oli myös saada postia, jossa kiitettiin paikallisia metsästäjiä hautasaattueen kunnioittamisesta metsästyspäivän keskellä. Pyhäinmiesten päivänä järjestettiin ympäri Suomen kuutisenkymmentä Suomen Suurimmat Peijaiset -tapahtumaa, mitä voidaan pitää yhteisenä voimanponnistuksena koko metsästyksen hyväksyttävyyden edistämiseksi. Kiitos kaikille järjestäjille!

Jos paljon hyvää, niin on tullut kuraakin niskaan. Liitto tekee jatkuvaa työtä suomalaisen metsästyksen jatkumisen ja yleisen hyväksyttävyyden eteen. On hieno tuoda esille esimerkkejä vastuullisesta toiminnasta: oikeanlaisesta luonnon kunnioituksesta, eettisistä metsästyskäytänteistä ja metsästäjien luonnon eteen tekemästä hoitotyöstä. Valitettavasti turhan usein esille nousevat myös toisenlaiset, lähinnä yksittäisten metsästäjien tekemät vastuuttomat teot. Harmiksi ne saavat mediassa turhan paljon palstatilaa.

Huolta ja kirjeenvaihtoa on aiheuttanut myös joka metsästäjän perustaito: lajintunnistus. Perusperiaate on, että jos taito ei riitä metsästettävän lajin tunnistamiseen, jätetään ampumatta. Vahinkoja voi silti tapahtua, mutta niidenkin sattuma pitäisi jokaisen yksittäisen metsästäjän minimoida. Vastuu on meillä jokaisella yksittäisellä metsästäjällä. Jokainen metsästäjä on metsästyksen käyntikortti suurelle yleisölle.

Metsästäjien joukko on hyvin moninaista. Meitä on maaseudulla, kaupungeissa. Miehiä ja naisia, johtajia, duunareita ja työttömiä. Kaikki metsästäjiä. Olen huomannut, itse asiassa jo ennen tätä toiminnanjohtajan pestiä, että jos tapahtuu jotain negatiivista metsästykseen liittyvää, osoitetaan helposti meidän liittoa. Puhelin soi, ja kysytään, mitä teemme liittona tälle ja tälle jäsenelle, joka on (ehkä) rikkonut lakia tai toiminut muuten epäeettisesti. Tuomitaan henkilö turhan usein jo ennen tutkintaa, mutta samalla tuomitaan myös koko Metsästäjäliitto. Positiivisessa uutisoinnissa liitto usein ohitetaan. Mitä voisimme kaikki yhdessä tehdä tälle?

Vastuullisuus ja vastuuttomuus. Näitä käytetään taitavasti vaikuttamisessa. Metsästyksen puolesta ja vastaan. Te kaikki, vastuullisella asenteella ja toimintamalleilla, autatte meitä liiton henkilöstöä ja luottamusväkeä metsästyksen edunvalvonnassa. On huomattavasti helpompaa tehdä töitä metsästyksen eteen hyvien esimerkkien avulla. Tehdään töitä yhdessä. Näytetään kaikki hyvää esimerkkiä ja viestitään enemmän näistä metsästykseen liittyvistä hyvistä asioista!

Hyvää loppusyksyä.

Toimitus, Jahti–Jakt

Heli Siitari – päätoimittaja, toiminnanjohtaja
heli.siitari@metsastajaliitto.fi , 040 826 7998

Teemu Simenius – järjestöpäällikko
teemu.simenius@metsastajaliitto.fi, 010 841 0053

Sara Seppälä – toimitussihteeri
sara.seppala@metsastajaliitto.fi, 010 841 0055 / 050 442 9848

Ere Grenfors – toimittaja, koulutuspäällikkö
ere.grenfors@metsastajaliitto.fi, 010 841 0057

Kai Tikkunen – toimittaja, tiedottaja
kai.tikkunen@metsastajaliitto.fi, 010 841 0056

Jaska Salonen – toimittaja, yhteyspäällikkö
jaska.salonen@metsastajaliitto.fi, 010 841 0062 / 040 561 5076

Jussi Partanen – toimittaja, koulutussuunnittelija
jussi.partanen@metsastajaliitto.fi, 010 841 0065

Jahti-lehti on Suomen Metsästäjä­liiton jäsenlehti

Toimitus

Suomen Metsästäjäliitto

Kinturinkuja 4, PL 91

11101 Riihimäki

puh. 010 841 0050

fax. 010 841 0051

suomen@metsastajaliitto.fi

jahti@metsastajaliitto.fi

www.metsastajaliitto.fi

Tilaukset

010 841 0050

Ilmoitusmyynti

Jaska Salonen 010 841 0062

metsastajaliitto.fi/mediakortti

Ulkoasu

Magnus Scharmanoff,
Aste Helsinki Oy

Digituotanto

Aste Helsinki Oy

astehelsinki.fi

Digi-Jahti ilmestyy vuonna 2017 viisi kertaa

(maaliskuu, toukokuu, elokuu, lokakuu, marraskuu)

Painettu Jahti-lehti ilmestyy viitenä numerona vuodessa

(helmikuu, huhtikuu, heinäkuu, syyskuu ja joulukuu)

51. vuosikerta

Levikki 143 556 (LT 2011)

ISSN 1234-3090