Tauolla suomalaisia ja saksalaisia metsästäjiä keskustelemassa ja kahvia juomassa.
Tauolla suomalaisia ja saksalaisia metsästäjiä keskustelemassa ja kahvia juomassa.

Vieraita jahdissa

Metsästäjävaihto rikastuttaa sekä omaa että vieraiden jahtikokemusta. Suur-Savon piirissä kävi hirvijahdissa saksalaisia vieraita.

Monesti Metsästäjäliiton piireille tai seuroille tulee jahteihin mukaan ulkomaalaisia vieraita, joiden mukanaolo on huomioitava hyvissä ajoin etukäteen ennen jahtia. Meillä Suur- Savon piirissä on ollut yhteistyössä Mikkelin kaupungin kanssa metsästäjävaihtoa saksalaisen Ostholsteinin piirikunnan kanssa jo 10 vuoden ajan. Vuorovuosin on vierailtu toistemme jahdeissa, ja vaihdosta olemme saaneet lähes pelkästään myönteisiä kokemuksia.

Ennen jahtia on huolehdittava monista asioista. Vierailijoilta on saatava mielellään jo kuukausi etukäteen kopiot heidän voimassaolevista metsästysluvistaan (metsästyskortti) ja ampumakoetodistuksista. Näiden kopioiden avulla heille voidaan hakea paikallisen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta ampumakoetodistukset, jotta he pääsevät osallistumaan jahtiin.

Nykyään olisi myös suotavaa pyytää jahtivieraita ottamaan mukaan EU-asepassinsa, jos heillä sellainen on. EU-passillisen jahtivieraan voi laittaa yksin omaan passipaikkaan. Ilman EU-asepassia oleva henkilö tarvitsee aina mukaansa suomalaisen ohjaajan.

Ulkolaisia vieraita on hyvä opastaa metsästysmaastoihin jopa peruskartan kanssa.
Ulkolaisia vieraita on hyvä opastaa metsästysmaastoihin jopa peruskartan kanssa.

Paikallinen opas mukaan

Saksassa metsästys on pääasiassa kyttäysjahtia, ja passilavalle tai -koppiin tulee aina mukaan ohjaaja, joka tarkasti sanoo, mitä eläintä saa ampua. Kokemuksen perusteella olisi hyvä, jos myös meidän jahdeissamme vieraan mukana passipaikalla olisi paikallinen kohtalaisen kielitaidon omaava metsästäjä, joka sanoisi, mitä eläintä ammutaan tai mitä ei missään tapauksessa saa ampua.

Metsästysvieraille on hyvä tehdä melko tarkka ohjelma, mitä eri päivinä tapahtuu, jotta he voivat varata mukaansa tuliaisia isännille ja vaatteita vaikkapa iltatilaisuuksia varten. Heille on hyvä kertoa etukäteen myös metsästysajankohdan säätiedoista tai neuvoa, mistä he voivat niitä katsoa.

Peräkärryyn vedetty äsken kaadettu hirvisonni, jota saksalaiset jahtivieraamme tutkiskelevat.Peräkärryyn vedetty äsken kaadettu hirvisonni, jota saksalaiset jahtivieraamme tutkiskelevat.

Säännöt selviksi

Ennen jahtiin menoa vieraille on selvitettävä jahdin oleellisimmat asiat. Esimerkiksi hirvijahdin yhteydessä pitää kertoa, mielellään kuvien kanssa, miten vasan erottaa aikuisesta tai mullikkahirvestä. On tärkeää kertoa myös, että meillä ei saa ampua emähirveä, jota vasat seuraavat. Hirvisonnien suhteen on hyvä todeta jahdeissa noudatettavat sarvien piikkisuositukset.

Omassa seurassa on hyvä etukäteen sopia, millä ehdoilla jahtivieraat osallistuvat metsästykseen. Meidän tapauksessamme piirin vieraat ovat osallistuneet jahteihin vieraskorttimaksuilla. Asiat on sovittu etukäteen seurojen hirvikokouksissa.

Jahdissa vieraat viedään passipaikoille joko yksin tai ohjaajan kanssa, ja heille osoitetaan tarkkaan ampumasektorit ja kerrotaan, mitä eläimiä saa passituksen aikana ampua. Passituksen jälkeen vieraat haetaan passeista ja viedään taukopaikoille, jossa heidät otetaan mukaan makkaranpaistoon ja eväiden syöntiin. Olisi suotavaa, että paikalla olisi metsästäjiä, jotka pystyisivät keskustelemaan heidän kanssaan, jotta he tuntisivat kuuluvansa porukkaan ja viihtyisivät jahdeissa hyvin.

Suur-Savossa sujuu hyvin

Suur-Savon piirin ja Saksan Ostholsteinin piirikunnan välinen metsästäjävaihto on toiminut hyvin jo 10 vuotta. Molemmin puolin on saatu paljon kokemuksia, elämyksiä ja tietoa varsin paljon toisistaan eroavista metsästyskulttuureista.

Meille on syntynyt myös paljon ystävyyssuhteita ja olemme vierailleet toistemme luona muulloinkin kuin vain metsästysaikaan. Tänä syksynä meillä oli Mikkelissä saksalaisia vieraita, ja jahdit onnistuivat hyvin: jahdin aikana laitoimme vieraitamme kuumille passipaikoille, mutta kaatamismahdollisuutta heille ei tällä kertaa tullut. He saivat kuitenkin kuunnella hyviä haukkuja, kuulla läheltä kaatolaukauksia ja nähdä kaadettuja hirviä ja vasoja. Lisäksi saatiin raitista ilmaa ja säät suosivat.