Ett enda skott kan skada hörselsinnet

Hörseln kan skadas permanent i samband med jakt. Med modern teknik kan man skydda sin hörsel utan att observationsförmågan blir lidande.

På skjutbanan, där många skott avfyras på nära håll, är det speciellt viktigt att skydda sin hörsel. Bild: Aku Ahlholm
På skjutbanan, där många skott avfyras på nära håll, är det speciellt viktigt att skydda sin hörsel. Bild: Aku Ahlholm

Hörseln är ett viktigt sinne för människan och speciellt viktigt för en jägare. Ändå är jägarna lata när det gäller att skydda sin hörsel, trots att bara ett enda skott kan skada hörseln permanent.

– Undersökningar visar att 79 procent av jägarna inte använder hörselskydd under jakt, berättar Kuulotekniikka Oy:s verkställande direktör Juha Hakala.

Vad beror det på?

– Efter vad jägarna berättat är orsaken att traditionella hörselkåpor är besvärliga att använda. Många jägare lever också i tron att hörseln inte behöver skyddas utomhus, säger Hakala.

Hörselskydd av äldre modell dämpar ljuden för mycket, de får användaren att svettas och hänger man dem om halsen en stund så händer det att jaktkamraten avfyrar sitt vapen alldeles intill innan man hinner placera kopparna över öronen igen.

Individuellt anpassade aktiva hörselskydd är användavänliga och dämpar inte ljuden för mycket. Bild: Kuulotekniikka OyIndividuellt anpassade aktiva hörselskydd är användavänliga och dämpar inte ljuden för mycket. Bild: Kuulotekniikka Oy

Aktivt hörselskydd hjälper

Vid jakt överstiger ljudet av ett vapen lätt gränsen på 85 decibel, som kan orsaka hörselskada. Därför är det viktigt att skydda hörseln och numera finns det mer praktiska alternativ än traditionella hörselskydd.

– Aktiva hörselskydd förstärker vissa ljud och bevarar möjligheten att kommunicera trots att hörseln skyddas. Detta förbättrar också säkerheten under jakten, berättar Hakala.

Individuellt anpassade aktiva hörselskydd har mikrofoner i den del som sitter i hörselgången. Det gör dem lättare att rikta än vanliga hörselkåpor, vilket förbättrar observationsförmågan. Med aktiva hörselskydd hör man till och med lövens prassel, samtidigt som hörseln skyddas mot skador orsakade av skottlossning. Förstärkningen av svaga ljud och talröster kan justeras enligt eget tycke och rådande situation, med hjälp av reglagen på skydden.

Enligt Juha Hakala möjliggör den nya tekniken också överföring av radioljud direkt till de aktiva hörselskydden.

– Vissa aktiva hörselskydd är avsedda för induktivt lyssnande med hjälp av induktionsslingor. Som extra utrustning till dessa aktiva hörselskydd finns en induktionsslinga som kan kopplas till VHF-radion. Då kan man lyssna på VHF-radion trådlöst direkt i de aktiva hörselskydden.

Det finns alltså inte längre några undanflykter för jägare att låta bli att skydda sin hörsel. Tinnitus är en tråkig åkomma, som man kan förebygga med relativt enkla medel.