Bild: Pauli Järviluoto
Bild: Pauli Järviluoto

Utbudet för vildmarksvänner

Digi-Jakt testar och presenterar nya produkter inom branschen i spalten Utbudet för vildmarksvänner.

Helfoder och hundgodis med färskt kött

Swiss Natural är ett schweiziskt helfoder för hundar. Fodrets kötthalt är över 70 procent och det tillverkas av livsmedelsklassade råvaror och färskt kött. Man använder en tillverkningsmetod för färskt kött som håller kötthalten hög och garanterar att fodret är lättsmält. Tillverkaren garanterar kvaliteten under hela produktionskedjan och alla råvaror kan spåras.

Fodret innehåller varken spannmål eller ris och det är halvfuktigt. Potatis har använts som enda kolhydratkälla och fodret är tillverkat utan konstgjorda arom- och färgämnen.

Det finns två varianter av fodret: Adult – kyckling & potatis, som innehåller mer än 70 procent färskt kycklingkött, och Sensitive – lamm & potatis, som innehåller mer än 70 procent färskt lammkött. Båda varianterna innehåller laxolja med omega-fettsyror som hundar behöver för frisk hud och glansig päls.

Dog’s Health-fodret fick utmärkelsen ”Årets hundfoder 2015” i Tyskland.

Priser:

Adult – kyckling & potatis: 17,90 € (1,5 kg)

Sensitive – lamm & potatis: 19,90 € (1,5 kg)

Ytterligare upplysningar:

Delimill Oy, https://swissnatural.fi, 044 5445 095

Hunters Element Vital dräkt

Nyzeeländska Hunters Element tillverkar plagg för jägare med Desolve kamouflagemönster, där grundtanken är att klä sig rätt med lager på lager. Vital är en tunn jaktdräkt utan foder, som är tillverkad av det vatten- och vindtäta materialet Hydrafuse.

Tyget är laminerat i tre lager och materialet känns behagligt mjukt att bära. Ytan är borstad så dräkten prasslar inte. Byxorna har fickor med blixtlås framtill och på låren. Jackan har en justerbar huva, telefonficka på bröstet, fickor med blixtlås framtill och justerbara ärmlinningar. Alla sömmar är tejpade. Tyget har utmärkt vattentäthet (vattenpelare 10 000 mm) och andningsbarhet (6 000 g/m2/24h). Som mellanlager under dräkten kan man välja tillverkarens varma Apex hoodie. Jackan har sidofickor med blixtlås och en bröstficka samt huva med fleecefoder.

Desolve kamouflagemönstret har planerats med hjälp av data om djurens synförmåga. Konturen av en gestalt iklädd kamouflagemönstret suddas ut i terrängen och djuren uppfattar inte människogestalten. Mönstrets färg är perfekt för den finländska naturen. Plaggens storlek är rejält tilltagen och storlekar finns ända upp till 4XL. Tillverkaren ger ett års garanti på dräkten.

Dräkten testades i samband med fågelsäsongsöppningen i Sverige i augusti. Den fungerade utmärkt vid rörlig jakt när temperaturen var +10 grader, men en solig, varm dag blev det svettigt i dräkten. Vid storm och kraftigt regn fungerade dräkten utmärkt. Plaggen är lagom enkla och har inte för många fickor.

Rekommenderat pris:

Byxor 199 €, jacka 299 €, hoodie 139 €

Ytterligare upplysningar:

Jokierä Oy, https://www.jokiera.fi, info@jokiera.fi, 020 734 3730 (ti–to 10–16)