Uutiset
Hollannissa kaasutetaan yli sata tuhatta kanadanhanhea hengiltä. Kuva: Juha Hellström
Hollannissa kaasutetaan yli sata tuhatta kanadanhanhea hengiltä. Kuva: Juha Hellström

Hollanti kaasuttaa ja hävittää tuhansia lintuja

Hollannissa tapetaan ja häiritään vuosittain satoja tuhansia hanhia. Noin 150 000 kanadanhanhea, 150 000 merihanhea ja 50 000 haapanaa kohtaa loppunsa. Myös valkoposkihanhia, sepelhanhia, lyhytnokkahanhia ja tundrahanhia hävitetään. Asiasta kertoi ensiksi Maaseudun Tulevaisuus.

Yksi hävityskeinoista on kaasuttaminen. Perusteena on satoon, karjaan, metsiin ja vesistöihin kohdistuvien vahinkojen välttäminen. Hanhia on kaasutettu vuodesta 2012. Sitä pidetään tehokkaana keinona lentoturvallisuuden parantamiseksi. Linnut ajetaan ensin konttiin, jossa ne tapetaan hiilidioksidilla.

Digi-Jahti

Supikoira lisääntyy Lapissa

Lapissa on tehopyydetty supikoiraa tuloksellisesti kuusi vuotta. Kokonaiskanta on saatu pienenemään ja saalismäärät ovat romahtaneet pyyntipaineen kasvaessa. Samaan aikaan supikoirakanta on hivuttautunut kohti pohjoista. Kevään ja kesän aikana supikoirahavaintoja on tehty viime vuotta enemmän ja napapiirin pohjoispuolelta on löydetty useita pentueita. Pentuehavaintoja on esimerkiksi Unarin Luusuasta ja Sodankylän Kieringistä. Vuotson eteläpuolella on jäänyt supikoria auton alle. Kasvavat havaintomäärät kertovat kannan kääntyneen jälleen kasvuun ja samalla laji on levinnyt aiempaa pohjoisemmaksi.

Kuriin saatua supikoirakantaa ei kannata päästää uudelleen kasvuun. Supikoiran tehopyynti Lapissa on erittäin tärkeää, jotta laji ei leviä Skandinaviaan. Kanalinnun ja hirven pyynnissä on lähikuukausina suuri joukko metsästäjiä koirien kanssa. Maastossa liikkuvat metsästäjät koirineen ovat avainasemassa haitallisen vieraslajin torjunnassa – jokainen supikoiran kohtaava metsästäjä voi kantaa kortensa kekoon. Vieraspetopyynti on parasta riistan- ja luonnonhoitoa.

Digi-Jahti

Sorsapillien voittajat

Edellisen Digi-Jahdin palautekyselyn täyttäneiden kesken arvottiin kolme Zink Callsin Power Hen -sorsapilliä (arvo 59,50 €/kpl). Onnelliset voittajat olivat Tuure Eskelinen Vantaalta, Hannu Aalto Yläneeltä ja Hannele Saarinen Mertieltä.

Kiitos osallistujille!

Sara Seppälä

Ostolupa kätevästi, mutta EU-asepassissa tökkäsi

Jatkokertomus

Digi-Jahdissa 5/2016 kerroimme, kuinka Järvenpäässä aseen ostoluvan sai näppärästi mukaan poliisilaitokselta.

Uuden aseen saaminen EU-asepassiin ei sitten sujunutkaan, kuten jutun lopussa kerrottiin. Kun varsinainen asepassin päivitys koitti kiväärin osalta, kävi ilmi, että asepassiin aiemmin merkityistä haulikoista oli jätetty kirjaamatta poliisin rekisteriin luokka C. Tämä tieto oli kirjoitettu vuonna 2011 kyllä paperiseen passiin, ja pahviluvallinen Baikal oli käytetty tuolloin vielä uudelleen tarkastettavana, mutta sähköisiin kantoihin tieto ei ollut mennyt. Lisäksi Benelli oli kirjoitettu Beneli, yhdellä ällällä.

Uuden kiväärin päivittäminen asepassiin aiheutti uuden tarkastusmääräyksen haulikoille. Tarkastuksessa kävi taas ilmi, että piipun numeroita ei ollutkaan vuonna 2011 kirjoitettu ylös. Tarkastuksen tehnyt poliisimies kertoi erään maajoukkueampujan haulikon piipun jääneen Italiaan, koska piipussa oli eri numerot kuin aseessa, ja ne eivät passista käyneet ilmi. Nyt nähtäväksi jää, kun passi viimein päivitettynä saapuu, mitä merkintöjä siinä on. Siitäkin huomautettiin, että valokuva ei ollut niitattuna passiin kiinni. Tähän hakija tosin huomautti, että kannattaa katsoa passissa oleva poliisin leima, ”Keski-Uudenmaan poliisilaitos”. Syyllisiä kannattaa haeskella sieltä päin…

Digi-Jahti