Yksikin laukaus voi vahingoittaa kuuloaistia

Kuulo voi vaurioitua metsästyksen yhteydessä pysyvästi. Nykytekniikka mahdollistaa kuulon suojauksen havainnoinnin kärsimättä.

Kuulon suojaaminen ampumaradalla on erityisen tärkeää, kun laukauksia tulee paljon ja lähellä. Kuva: Aku Ahlholm
Kuulon suojaaminen ampumaradalla on erityisen tärkeää, kun laukauksia tulee paljon ja lähellä. Kuva: Aku Ahlholm

Kuulo on ihmiselle tärkeä aisti. Sitä se on myös erityisesti metsästäjälle. Silti metsästäjät ovat laiskoja suojaamaan kuuloaan, vaikka jo yksi laukaus voi vahingoittaa kuuloa pysyvästi.

– Tutkimuksen mukaan 79 prosenttia metsästäjistä ei käytä metsästäessään kuulon suojausta, kertoo Kuulotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakala.

Mistä tämä sitten johtuu?

– Metsästäjien kertoman mukaan syynä on se, että perinteiset kuppikuulosuojaimet ovat hankalia käyttää. Monella metsästäjällä on myös se asenne, ettei kuuloa tarvitse suojata ulkotiloissa, Hakala sanoo.

Vanhanmallisilla kuulosuojaimilla äänet myös vaimenevat liikaa, ne hiostavat ja jos ne laskee välillä kaulalle, niitä ei useinkaan ehdi nostaa takaisin korville kaverin ampuessa vieressä.

Yksilölliset aktiivikuulosuojaimet ovat helppokäyttöiset eivätkä peitä ääniä liikaa. Kuva: Kuulotekniikka OyYksilölliset aktiivikuulosuojaimet ovat helppokäyttöiset eivätkä peitä ääniä liikaa. Kuva: Kuulotekniikka Oy

Aktiivikuulosuojain auttaa

Metsästäessä aseen äänet voivat ylittää helposti 85 desibelin rajan, mikä voi aiheuttaa kuulovaurion. Siksi kuulon suojaaminen on tärkeää, ja nykyaikana siihen on helpompia vaihtoehtoja.

– Aktiivikuulosuojaimet antavat vahvistusta ja säilyttävät kommunikaatiomahdollisuuden, vaikka kuulo on suojattu. Tämä lisää myös turvallisuutta jahdissa, Hakala kertoo.

Yksilöllisissä aktiivikuulosuojaimissa on mikrofonit korvakäytävään menevässä osassa. Tällöin niiden suuntaavuus on parempi kuin kuppimallisissa kuulosuojaimissa, mikä helpottaa havainnointikykyä. Aktiivikuulosuojaimilla kuulee jopa lehtien havinan samalla kun suojaa kuuloaan ampumisen aiheuttamilta kuulovaurioilta. Hiljaisten äänien ja puheäänien vahvistuksen tasoa voi säätää mieltymysten ja tilanteen mukaan laitteissa olevien voimakkuudensäätimien avulla.

Juha Hakalan mukaan uusi tekniikka mahdollistaa myös radiopuhelimen äänien siirtämisen suoraan aktiivikuulosuojaimiin.

– Joissakin aktiivikuulosuojaimissa on induktiokela, joka on tarkoitettu induktiiviseen kuunteluun ja käytettäväksi induktiosilmukoiden kanssa. Lisävarusteena näihin aktiivikuulosuojaimiin on saatavilla induktiosilmukka, joka on liitettävissä VHF-radioihin. Sen avulla VHF-radion äänet voidaan siirtää langattomasti suoraan aktiivikuulosuojaimiin.

Metsästäjillä ei siis ole tekosyitä olla suojaamatta kuuloaan. Tinnitus on ikävä vaiva, joka on suhteellisen helposti ehkäistävissä.