MegaMetso-leiri - Ohjelma

MegaMetso on ainutlaatuinen yhdistelmä ammuntaa, eräaiheista koulutusta, opittujen taitojen testausta ja rentoa yhdessäoloa 14–17-vuotiaille nuorille. Leiri alkaa keskiviikkona leiriytymisen, alueeseen ja muihin leiriläisiin tutustumisen sekä avajaisten merkeissä. Torstaina puolet leiriläisistä osallistuu monipuolisiin metsästystilanteita mallintaviin ammuntoihin. Toinen puoli käy läpi mielenkiintoista koulutustarjontaa. Perjantain ohjelma on saman sisältöinen, mutta osat vaihtuvat.

Lauantain aamupäivällä joukkueet kilpailevat leirin aikana opituissa asioissa. Alkukilpailujen perusteella lähdetään iltapäivän takaa-ajokilpailuun. Lauantai-iltana pidetään leirin päätöstilaisuus ja kokoonnutaan leiritulille. Sunnuntaina puretaan leiri, pakataan tavarat ja lähdetään kotimatkalle.

Varsinaisen koulutustarjonnan lisäksi leirillä on myös runsaasti vapaampaa ohjelmaa. Alueella pääsee muun muassa tutustumaan näytteilleasettajiin, seuraamaan koiranäytöksiä sekä ampumaan simulaattorilla ja ilma-aseilla. Unohtamatta tietenkään hauskaa yhdessäoloa.

Opi uusia erätaitoja

• Suolanahkakoulutus: Turkisriistan käsittely suolanahkamenetelmällä

• Aseen huolto: Perusteet erilaisten aseiden huoltoon

• Erätaidot: Tulentekoa erilaisista materiaaleista

• Riistanhoito: Sorsien keinopesän rakennus ja käyttö

• Jousimetsästys

• Riistaruoka

• Houkuttelumetsästys

• Metsästysseuratoiminta

Paranna riistalaukauksia metsästyksellisissä ammunnoissa

Ammunnat toteutetaan riistapolkutyyppisesti. Puolustusvoimien ampuma-alueella voi järjestää turvallisesti myös kiväärirasteja. Joukkueet kiertävät valvotusti kuuden hengen ryhmissä reittiä, jonka varrelle on sijoitettu kahdeksan haulikko- ja kiväärirastia. Kullakin rastilla mallinnetaan aitoa metsästystilannetta, ja niillä pääsee ampumaan kyseiseen metsästysmuotoon soveltuvilla aseilla.

Leirin aikataulu

29.6. Saapuminen leirille ja leirin avajaiset

30.6. Monipuolista koulutusta ja ammuntaa

1.7. Monipuolista koulutusta ja ammuntaa

2.7. Kilpailupäivä, leirin päättäjäiset ja leiritulet

3.7. Leirin purku ja kotimatka

Kiväärirastit

1. Karhu

Ensimmäinen laukaus ammutaan karhun sivuprofiiliin. Tämän jälkeen ammutaan paikkolaukaus hyökkäävää karhua kuvaavaan maaliin.

2. Kanalintu

Ampumapaikka on avosuon laidalla, jonka takana on metsäsaareke. Ensimmäinen laukaus ammutaan maassa olevaan lintuun ja toinen suosta saarekkeeseen nousevaan latvalintuun.

3. Peura

Ampumapaikka kuvaa peuran kyttäystornia. Ensimmäinen laukaus ammutaan kyljittäin seisovaan peuraan avoimessa maastossa. Tämän jälkeen nousee peitteisemmässä maastossa toinen maali, johon ammutaan paikkolaukaus.

4. Villisika

Nuoressa metsässä on lähellä metsästäjää emakko, jota seuraa kaksi porsasta. Ampujan tulee kaataa porsaat mutta jättää emakko ampumatta.

Haulikkorastit

1. Riekko

Tilanne kuvaa maasta poispäin lennähtäviä riekkoja, jotka ampuja pyrkii saamaan saaliiksi.

2. Pyy

Tähtäimessä ovat ampujasta pois päin ja sivusuunnassa lentävät pyyt tiheähkössä metsässä.

3. Teeri

Ampumapaikka on suon laitaan laskeutuvassa rinteessä. Oikealta ja vasemmalta tulevat kiekot kuvaavat maasta ja mäenlappeelta lähteviä lintuja.

4. Jänis ja kyyhky

Ensimmäinen laukaus ammutaan sivuttain juoksevaan jänikseen, jonka jälkeen pyritään pudottamaan passipaikan ylittävä kyyhky. Eläimiä mallintavat maata pitkin oikealta ja suoraan kohti ilmasta tulevat kiekot.